Keresők segítségével történő nyomonkövetés

október 30, 2004

Visszajelzés az optimalizálás eredményéről

A Látogatottsági statisztika mellett a Szabadszavas keresőkon is szükséges ellenőrizni az alábbiakat, közvetlenül a keresők adatbázisában keresve:

 • Megfelelően beindekszelték-e a Keresőrobotok oldalunkat, azaz szerepel-e a Szabadszavas keresők adatbázisában a webhely összes lapja?
 • Különböző kulcsszavak esetén hányadikak vagyunk a Találati rangsorban?
 • Miért kaptak jobb helyezéseket az előttünk álló oldalak?
 • Nem választottunk-e túl általános kulcsszavat, mellyel kapcsolatban rengeteg nálunk jóval nagyobb oldal létezik?
 • Miért érkezik sok látogató a Látogatottsági statisztika által kimutatott gyakori kulcsszavak által?
 • Milyen szövegkörnyezetet mutatnak a találati listák az egyes kulcsszavakkal kapcsolatban, és azt hogyan mutatják? Nagyon fontos ugyanis, hogy a találati lista egy kis ablak egyben, melyen „benézve” dönti el a Céltudatosan kereső felhasználó, hogy meglátogatja-e az oldalt. Véletlenül összejöhet, hogy ez az ablakocska nem teljesen értelmes vagy céljainknak nem megfelelő töredékét mutatja az egésznek.

Keresők találatainak elemzése

 • Használjuk a különböző keresők Speciális kereső-kifejezéseit!
 • Keressünk rá domainnevünkre különböző formában!:
   "www.az-en-domainnevem.hu", "az-en-domainnevem.hu", az-en-domainnevem

Így megtudhatjuk, hol szereplünk linkkel, vagy anélkül. Ne felejtsük kitenni az idézőjelet az első két esetben, mert felismeri a Google, hogy ez egy weboldal, és ekkor teljesen mást mutat a Google találati listája.

 • Domainnevünk, mint keresőszó arra is kiváló, hogy meglássuk, honlapunk egyes oldalait mennyire „díjazza” a Google. A találati listában (ideális esetben ti. máshonnan is hivatkozva vagyunk) a mi oldalain keveredni fognak mások oldalaival: a legtöbb esetben ha nem a mi oldalunk az első, akkor az azt jelzi, hogy a Google nem tartja még eléggé fontosnak, megbízhatónak az oldalt.
 • Keressünk rá olyan kulcsszavakra, kombinációkra,amelyek szerepeltek régebben oldalunkon, de már nem: érdekes jelenségre figyelhetünk fel! A googlénél megvan, hogy mi volt az oldalunkon egy indexeléssel hamarabb, még akkor is, ha a tárolt verzióban már nem látható az az állapot!
 • A fentieken túl még sok egyébre érdemes rákeresni, időtől, kíváncsiságtól függően.

Nyomonkövetés egyéb eszközökkel

http://www.mcdar.net/dance/index.php

A Google különböző adatközpontjai által nyújtott találatokat egyszerre jelzi ki, így megjósolható a Találati rangsor változása és nyomonkövethető a Google Tánc jelensége.

A „Keresők segítségével történő nyomonkövetés” című bejegyzést 2004. 10. 30. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2006. 11. 26., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások