Speciális kereső-kifejezés

május 19, 2005

Haladó funkciók használata a keresőmezőben

Az egyes keresők -egymáshoz igen hasonló módon- lehetővé teszik a keresőmezőkben speciális logikai kifejezések használatát is. Felismervén e kulcsszavak speciális jellegét nem azt vizsgálják, hogy szerepel-e a kulcsszó a weboldalakon, hanem értelmezvén a kifejezés logikai tartalmát, szükítik vagy bővítik a többi Kereső-kifejezés által meghatározott keresést. Ezzel megspórolható az speciális keresés oldalakon található űrlapok kitöltögetése, emellett számos egyéb kiegészítő szolgáltatás is igénybe vehető segítségükkel, közvetlenül a keresőmező használatával. Olykor nem is feltétlenül szükséges további kulcsszavakat megadni -a kifejezés önállóan is értelmezhető-, mint például a linkdomain:http://webni.innen.hu kifejezés esetén, mely a Yahoo! keresőben a megadott webcímre mutató Külső hivatkozásokat tartalmazó weboldalakat jeleníti meg. Az alábbiakban a Keresőoptimalizálás szempontjából legfontosabb speciális kifejezésekről esik szó.

Google kereső-kifejezései

  • site:www.oldal.hu – Kilistázza a kereső által a www.oldal.hu-n elérhető weblapokat. E lista nagy szerepet kap az [Webhely állapotfelmérése] során illetve egy bonyolultabb variánsával (site: www.oldal.hu * -valamiértelmetlen ) a Kiegészítő találatokat lehet kilistázni egy adott webhelyről.
  • link:www.oldal.hu – A közhiedelemmel ellentétben ez a speciális kifejezés nem mutatja meg pontosan a Google által nyilvántartott, a www.oldal.hu címre mutató Külső hivatkozások számát, tehát segítségével nem lehet rálelni az összes bejövő linkre. Az esetek többségében azonban az egyes oldalaknál kijelzett számok közötti különbség tükrözi a valós arányokat. Valószínűleg szeretnék megakadályozni egyrészt az aktuálisan használt PageRank algoritmusok részleteinek visszafejtését, másrészt azt, hogy túl sokan kérdezzék le automatikus módszerekkel ezeket a kereséseket; leterhelve ezzel a Google Inc. szervereit. Aki kíváncsi a Google kereső által nyilvántartott összes linkre, annak a Google Webmaster Toolsnál kell regisztrálnia.
  • related:www.oldal.hu – Segíthet a www.oldal.hu-hoz témájában hasonló, illetve azzal valamilyen kapcsolatban álló oldalakra rátalálni, de sokszor eléggé ad hoc-nak tűnik ez a lista.

Yahoo! kereső-kifejezései

Ha a Yahoo! kereső keresőmezőjébe beírjuk vagy a linkdomain: vagy a site: kifejezéseket, akkor automatikusan a Yahoo! Site Explorer oldalára irányít tovább a rendszer, ahol további paramétereket állíthatunk be. [Konkurens webhelyre mutató linkek] elemzésénél nélkülözhetetlen eszköz.

Live kereső-kifejezései

  • linkdomain:www.oldal.hu – a Google-nél sokkal átfogóbb képet adott (a Yahoo!-hoz hasonlóan) a www.oldal.hu webhelyre mutató linkekről. 2007. június jelenleg ez a speciális kifejezés nem ad találatot, tehát nem használható
  • linkfromdomain:www.oldal.hu – 2006. november jelenleg egyedül a Live kereső jelzi ki azt, hogy milyen linkek mutatnak kifelé a www.oldal.hu webhelyről, tehát, hogy ezen a webhelyen milyen oldalakra hivatkoznak. Bővebben erről az operátorról: http://blogs.msdn.com/livesearch/archive/2006/10/16/search-macros-linkfromdomain.aspx

A nagy keresők által mutatott linkek

Az alábbi táblázat az egyes keresők által kimutatott bejövő linkek számát összesíti. Jól látható, hogy a legtöbb találatot általában a Yahoo! kereső és az MSN kereső mutatta ki. Jól látható továbbá, hogy a Google kereső kivételesen nem kifejezetten hasznos eszköz a bejövő linkek felderítéséhez.

(2005. májusa)

MSN Search

Yahoo!

Google

index.hu

74,333

254,000

10,700

www.index.hu

74,761

64,900

2,800

hup.hu

4,087

15,000

3,730

www.terve.hu

731

136

29

webni.innen.hu

195

24

22

Ha benn van az oldalunk az Open Directory Projectben, akkor rengeteg olyan oldalt is kijeleznek a keresők, ami csak tükrözi annak tartalmát. Ez az esetek többségében érdektelen információ, érdemes tehát kivonni (leginkább valamilyen, a kategória oldalán előforduló kifejezés kivonásával.)

tango.hu kereső-kifejezései

  • link:www.oldal.hu – Mivel egész szép adatbázisa van tango-nak a magyar weblapokról, ezért elég sok bejövő linket kimutat. Ha a keresett oldal szerepel az ODP-ben, akkor természeténél fogva kimarad a listából az Open Directory Projectet tükröző számtalan oldal. (Mivel ezek többnyire nem magyar oldalak.)

Gigablast kereső-kifejezései

  • link:www.oldal.hu – A többi keresőnél jóval kevesebb találatot ad, de a teljességhez hozzátartozik, hogy a Gigablast-nak is van ilyen speciális kereső-kifejezése.

A speciális kifejezések hivatalos leírásai:

Google: http://www.google.com/help/cheatsheet.html

Yahoo!: http://tools.search.yahoo.com/shortcuts/ http://help.yahoo.com/help/us/ysearch/tips/tips-04.html

MSN Search: http://search.msn.com/docs/help.aspx?t=SEARCH_REF_AdvSrchOperators.htm

tango.hu: http://tango.hu/help/index.php

Zoohoo: http://jyxo.cz/d/help

A „Speciális kereső-kifejezés” című bejegyzést 2005. 05. 19. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2013. 09. 04., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

jön az inmeta: operátor?

2006. 11. 14. 04:18 · Névtelen hozzászóló →

http://googleenterprise.blogspot.com/2006/11/tech-tip-theres-new-operator-in-town.html

A Google Search Appliance (vállalatok számára nyújtott hardwer és szoftver egységéből álló információ-rendszerező/keresőszolgáltatás) esetén már lehetséges a Meta tagokban keresni az inmeta: operátor segítségével. Vajon elérhetővé válik-e majd ez a speciális kifejezés a Google keresőben is?

alkusz

2009. 09. 24. 08:46 · Névtelen hozzászóló →

asd

2009. 10. 02. 08:11 · Névtelen hozzászóló →

Lenne egy kérdésem: Ha van egy oldalam, ami nem feltétlen a zenéhez kapcsolódik (csak kicsit), de sikeres kulcsszavakat adok meg, akkor kerülhetek előre? Pl beirom mp3, letöltés stb. Mert ugye általában erre keresnek az emberek…

és mi kell ahhoz, hogy nagyon előrekerüljek a googléba? Minél többen kattintsanak a google találatomra?

asd

2009. 10. 02. 08:19 · Névtelen hozzászóló →

sajna nem ilyen egyszerű. viszont nem akarjuk ismételni önmagunkat. mielőtt kérdést teszel fel, bizonyosodj meg, hogy még nem volt feltéve a fórumon. ezt a témát pedig már többszörösen kiveséztük. tessék olvasni.

asd -> ez is minősít

2009. 10. 02. 08:29 · Névtelen hozzászóló →

Hol akarsz előre kerülni, hova írod be, stb…? Legalább a kérdés megfogalmazására fordíts már kis energiát, ha a megoldást mástól várod. …Mert ugye ezeket már ezerszer leírták/írtuk

re:asd

2009. 10. 02. 09:18 · Névtelen hozzászóló →

Nekem jelenleg 909 000 000 találat van az MP3 kulcsszóra „a keresőben”.Szerinted hogy tudnál előre kerülni? Ha nagyjából sem tudod a választ, akkor szerintem még kérdezni is korai.Ez esetben (és másban is) mindegy, hogy 29. vagy e, vagy 872 millió 314 ezredik, senki sem fog az oldaladra tévedni.Amúgy miért akarod, hogy olyan kulcsszóra kerülj előre, ami nem kapcsolódik szorosan az oldaladhoz?Te mit szólnál, ha ki lenne írva nagy betűkkel egy üzletre, hogy ingyen sör, és mikor bemennél csak villáskulcsok várnának?Sör sehol.Magyarul, egész egyszerűen szándékosan rossz hírét keltenéd az oldaladnak.Persze ha meg tudnád csinálni, de ez a veszély nem fenyeget, ahogy látom 🙂 .

jó arcok vagytok télleg

2009. 11. 17. 04:35 · Névtelen hozzászóló →

olvasgatva megnyilvánulásaitokat télleg irigylésre méltó emberek vagytok ! Szerencsétlen csak kicsit foglalkozni szeretne az oldalával kicsit, mire ti azt a 2 sort se akarjátok ismételgetni amit nem is biztos hogy ismétlésre vagy megjelnésre méltó… remélem nektek is ennyire fognak segíteni ha bármiben elakadtok… amúgy ha el is mondtátok volna neki a titkot úú … akkkor se ért volna vele semmit de legalább benne lett volna némi vágy a tanulásra….. igy se nyomta volna le a a first page en szereplő találatokat főleg nem az mp3 kifejezésre…. persze ti ezt nemtudtátok… ja és az ingyen sörös gondolat, röhejes, pont ti-mi mondjuk ezt ?????? :DDDD naaaa nee amikor weblapjaink 90% a maradék 10% miatt van csak…. a sok szemetet pont a keresőkhőz nagyából értő emberkék hozzák létre nem az ijen azt se tudom hol kezdjem kategória…. de persze most mindenki tiltakozni fog: hogy nekem nincsennek kamu oldalaim amik csak a linkek miatt vannnak és egyéb trükkök miatt..

szép napot

U.I: Ha szeretnéd szivesen segítenék neked de sajnos ahoz megkéne hagyni a mail címemet aminek nemörülne a weblapszolga vagy hogy csúfolja itt magát… röhej

jó srácok

2009. 11. 17. 07:26 · Névtelen hozzászóló →

Szerintem jogosak voltak a válaszok… miért akarna az mp3 szóra előrekerülni, ha nem is azzal foglalkozik az oldala? nem értem a felháborodásod. Mit köllött volna neki mondani? írja le az oldalán 15ezerszer hogy mp3 és akkor jobb lesz… Szerintem te vagy a hülye…

Re:jó arcok vagytok télleg

2009. 11. 17. 07:37 · OldalGazda →

Nyugodtan add meg az e-mail címedet, az nem szokott zavarni. Nyugodtan lehet oldalakat is linkelni, az sem szokott zavarni. A kulturálatlan hangnem, a személyeskedés viszont zavar, úgyhogy kérlek, itt mellőzd a továbbiakban. Ilyen általános kérdésre pedig igenis nehéz értelmes választ adni, és láthatólag ez még neked sem sikerült…

2009. 11. 17. 08:03 · Névtelen hozzászóló →

„a sok szemetet pont a keresőkhőz nagyából értő emberkék hozzák létre” Ebben igazad van…De a nem csak nagyjából értőknek ez már nem pálya, neked még lehet, hogy igen.

A nagy titkot pedig azért nem mondja el senki, mert nincs ilyen.