GooOS

május 26, 2005

Google operációs rendszer (egy spekuláció)

GooOS – The Google Operating System : Egyenlőre csak egy teória egy szolgáltatásról, egy egyedülálló operációs rendszerről, mely sokezer PC-ból álló óriási „számítógépen” fut, hozzáférést biztosítva bárkinek a Föld bármely pontjáról, a jövőben sok esetben feleslegessé téve a felhasználók gépen futó, ma elterjedt operációs rendszereket.

Miért fejlesztenének operációs rendszert?

Egyrészt piaci előnye birtokában van azzal, hogy egyes becslések szerint 100.000 egyszerű PC számítógépből felépített szuperszámítógépet futtat saját fejlesztésű operációs rendszerrel, fáljrendszerrel és minden egyéb programmal, ami a weben található óriási méretű adathalmaz gyűjtéséhez, rendszerezéséhez, tárolásához és a benne való kereséshez szükséges. Kézenfekvő, hogy azt a tudást, tapasztalatot amit egy efféle szuperszámítógép kifejlesztése és üzemeltetése során szerzett a cég, más területeken is hasznosítsa: Ennek jegyében indították el webmail szolgáltatásukat, a GMail-t, korábban elképzelhetetlen méretű, 1 Gigabájtos tárhellyel. Várható azonban, hogy szolgáltatásaik körét más területekre is kiterjesztik, effelé mutatott a Google Web Accelerator béta verziójának publikálása is.

Másrészt a jövő egyik lehetséges nagy összecsapása a Google kontra Microsoft verseny is erre kényszerítheti a céget:

Google kontra Microsoft

A Google Inc.-nek jelen pillanatban kevés befolyása van a felhasználói által használt technológiai platformra, ami a jövőre nézve igen nagy veszélyeket rejthet magában: Képzeljük el, hogy a Microsoft a szintén általa gyártott, és az emberek döntő többsége által használt böngésző felületén közvetlen, integrált, kényelmes elérést nyújt majd az általa fejlesztett, MSN kereső által is használt keresőtechnológiákhoz. Ezzel minden bizonnyal kiüthetné a nyeregből a Google-t, hasonlóan, mint ahogy annak idején a Netscape-t győzte le a saját böngészője operációs rendszerbe integrálásával. Első pillantásra logikus válasznak tűnne, ha a Google is előállna mondjuk egy Linux alapú disztribúcióval, de ez a Google-hez képest valószínűtlenül ötlettelen lenne. Ehelyett sokkal valószínűbb, hogy a Web 2.0 ideájának logikus kiterjesztésével egy webes / internetes alapú platform kifejlesztésével fog új fejezetet nyitni az otthoni számítógépezés történetében.

A témával kapcsolatban egy hosszú, de érdekes eszmefuttatás olvasható ezen a címen: http://www.technologyreview.com/articles/05/01/issue/ferguson0105.asp?p=1

Mitől tudna működni a rendszer?

A Web 2.0 szolgáltatásoknak hála, egyre több és egyre bonyolultabb feladatokat lehet egy webböngésző segítségével megcsinálni. Gyakorlatilag függetlenül attól, hogy hol és milyen gép mellett ülünk, ugyanazokat a dolgokat úgyanúgy elérhetjük, sőt könnyedén meg is osztjatjuk másokkal: Az összes adat egy távoli számítóközpontban tárolódik, és ugyanezek a számítógépek végzik el a felhasználók vékony kliensei által kért műveleteket. A rendelkezésre álló sávszélesség szükséges bővülése és árának drasztikus csökkenése után lehetővé válhat, hogy a felhasználók olcsó terminálokat használjanak. Nem lenne gond a vírusokkal, programok installálásával a rendszer adminisztrálásával, az adatok biztonsági mentésével, hiszen azt elvégeznék a felhasználók helyett a számítóközpontban. Képzeljük el, hogy veszünk egy rendes PC-t, amit ahelyett, hogy otthon tartanánk és a nap nagy részében nem is használnánk, bevinnénk egy számítóközpontba, ahol megállás nélkül állandóan pörögne, például a Google által üzemeltetett elosztott platform által felügyelve. Könnyen belátható, hogy az erőforrásokat sokkal gazdaságosabban ki lehetne használni: a képzeletbeli szolgáltató az általunk kifizetett gép használatáért cserébe ellátna egy rendkívül egyszerű, „buta” céleszközzel, ami épp hogy csak megjeleníti a központ által küldött adatokat és beküldi a felhasználóktól érkező inputot.

Milyen előnyei lehetnek a GooOS-nak?

Az erőforrások állandó használata mellett még további költségcsökkentő optimalizálásokat is el lehetne végezni. Képzeljük el, hogy a Szalacsi-videót, vagy az MKB-himnuszt csak egyszer kellene letárolni a felhasználók által teoretikusan összedobott rendszerben, nem pedig sok ezerszer. Emellett rengeteg hasznos információt lehetne szerezni például olyan dolgokról, hogy melyik volt sikeresebb, Szalacsi Sándor, vagy az MKB HR és PR csapata. További előnyt jelenthetne még például csak hogy a keresőknél maradjunk, hogy az ilyen számítóközpont összesíthetné, hogy melyik weboldalakat hányan látogatják, illetve hányan tették el a kedvenceik közé (vagy hányan és milyen címkét aggattak rá á la del.icio.us), ezáltal sokkal hatékonyabban rangsorolhatná a szabadszavas keresés találatait.

A GooOS-hoz hasonló rendszerek veszélyei

Ezzel már el is jutottunk a központosítás ellen szóló legsúlyosabb érvrendszerhez, az adatvédelmi aggályokhoz, a Nagy Testvérhez, és itt lehetne tovább sorolni a sci-fi filmekből származó referenciákat is…

Források

További olvasmányok

A „GooOS” című bejegyzést 2005. 05. 26. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 06. 05., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások