Web 2.0

május 24, 2005

Újgenerációs webhelyek, újszerű szolgáltatásokkal

Mi a Web 2.0 ? Számos újfajta technika elterjedése következtében kialakulóban vannak olyan újszerű Tárhely kiválasztása, melyek gyökeresen megváltoztathatják a weboldalakról alkotott képünket. A Fontos keresők fejlesztőit komolyan foglalkoztatják ezek az újfajta oldalak: valószínű, hogy a Web2.0-re jellemző megoldások fontossága is egyre nő a keresőoptimalizálás szempontjából is.

Webhelyek feletti tartalomforrások

A Web 1.0-val ellentétben a hangsúly inkább azon van, egy adott adathalmazt, tartalmat milyen módon dolgozza fel, csoportosítja, jeleníti meg egy adott webhely. A feldolgozott tartalom eredete egyre kevésbé fontos, megszűnik annak röghöz kötöttsége, mert nemcsak az eredeti webhely tervezői szerinti formában érhető el, hanem szabadon felhasználató más oldalak által is. Ehhez le kell bontani mind a jogi, mind a technikai akadályokat. Előbbit a liberális licenszfeltételekkel (Creative Commons, vagy GNU licenszek), utóbbit a különböző programozási nyelvek által elérhető hozzáférés lehetőségével, ún. API-kkal, vagy RSS abrakok felhasználásával lehet elérni. A tartalom relatíve egyszerű átvételére jó példa a http://www.lexipda.de/ , ami a Wikipédia tartalmát jeleníti meg leegyszerűsített, PDA-kra optimalizált formában, az API-k felhasználására pedig a GoogleHejesírás, ami a Google kereső adatbázisát használja fel helyesírási kérdések „eldöntésére”.

A felhasználók Web2.0-ja

Másik fontos jelenség a kollaboratív jelleg: hála a dinamikus technikáknak, az olvasók rendkívül egyszerűen részt vehetnek az oldalakon található tartalom közvetlen szerkesztésében, vagy közvetetten, meta-információk hozzáadásával. A Wikipédia csak egy példa a sok Wiki közül, ami meggyőzően demonstrálja, hogy milyen értékek létrehozására képes egy internetes közösség. A címkézésre pedig olyan oldalak szolgálnak jó példával, mint a [Technorati], a Flickr vagy a del.icio.us. Ezeken az oldalakon az egyes tartalmi elemekhez (képek, linkek, stb.) a felhasználók címkéket, úgynevezett tag-okat rendelnek, ezzel egy mádodlagos információs réteget pakolnak az oldalon található elsődleges informácóra. Az újonnan létrehozott információs réteg, illetve e két réteg interakciója számos új lehetőség tárházát nyitva meg. Erre a legegyszerűbb példa, amikor a del.icio.us-on egy témakörrel kapcsolatban fedezünk fel oldalakat, elsősorban a sokak által felvett linkeket meglátogatva.

Mindenki írhat weboldalt

A Wikiken túl egyéb Tartalomkezelő rendszerek is megjelentek, rendkívül leegyszerűsítve a webes publikálást. Az interneten publikálók száma radikálisan megnőtt, többek között ez volt az, ami a Weblogok járványszerű terjedését hozta. Elmúltak azok az idők amik arra hasonlítottak, amikor szinte minden Commodore gép tulajdonosa tudott valamilyen szinten programozni: manapság már nem kell gyakorlatilag semmit tudni a HTML-ről egy weboldal létrehozásához. Az általuk generált tartalom jelentős része azonban máshol publikált tartalom átvétele, reflexió. Ezeket a folyamatokat egyszerűsítik az RSS abrakok, a [Trackback link]ek és a kommentelés lehetősége. A folyamatosan termelődő hatalmas mennyiségű blog post és a közöttük levő sűrű egymásra hivatkozások is sok izgalmas lehetőséget tartogatnak a jövő Web 2.0 típusú oldalai számára.

Operációs rendszer és a web egymásba gabalyodása

A harmadik új jelenség, hogy a web-ből egyre inkább egy platform lesz, ami végülis Web operációs rendszerekbe fog torkolni. Már ma is rengeteg olyan dolgot végezhetünk el a böngészőnkből, ami eredetileg az helyi operációs rendszer vagy a rajta futó programok feladata volt. Például a böngészőprogram Bookmarks / Kedvencek menüpontja helyett a del.icio.us segítségével a weben tároljuk az linkeket, a fotóinkat pedig nem a pl. a számítógépünkre telepített programmal, hanem a Flickr segítségével kezeljük, rendszerezzük. A hasonló példákat még sokáig lehetne sorolni, de egy egységes operációs rendszer / platform jellegű megoldás még várat magára.Sokan valószínűsítik azonban, hogy a GooOS az elsők között lesz a sorban…

És akkor mi a Web 1.0?

Hagyományos, „ódivatú” weboldalak: A Web 1.0 vegytiszta formájában a web elterjedésének hajnalán statikus [Tárhely]en létrehozott statikus weboldalakat jelenti. További magyarázat helyett nézzük meg Dennis Ritchie (a Unix egyik atyjának) honlapját: http://www.cs.bell-labs.com/who/dmr/ Semmiképp se hagyjuk ki a http://cm.bell-labs.com/cm/cs/who/dmr/otherunix.html oldalt. Magyar viszonylatban jó példa a Hungarian Homepage, mely a http://www.fsz.bme.hu/hungary/homepage.html címen érhető el. Akkoriban még volt értelme egyáltalán egy ilyen típusú oldalnak, hogy egy ország „hivatalos” honlapja.

A Web 1.0 értelmezése lehet ettől eltérő is, a fogalom használatát igazából csak a Web 2.0 kifejezés léte indokolja.

Altémák:

A „Web 2.0” című bejegyzést 2005. 05. 24. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 09. 01., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

A HTTP+HTML technológia elavult

2005. 07. 26. 17:03 · Névtelen hozzászóló →

Szóval, a Web mint platform? Én arra várok (de nagyon), hogy a HTTP+HTML helyett mikor próbálnak bevezetni vmit ami alkalmas olyan oldalak létrehozására ami nem „dokumentumok”, hanem sokkal inkább olyan mint egy „desktop application” (hagyományos asztali alkalmazás, mint pl. Photoshop, Word, stb) felhasználói felülete. Ez utóbbiban igen fontos a felhasználóval való interakció, szemben az előbbivel ahol a hangsúly a látogatótol független információ felkinálásán van. A HTTP+HTML páros erre technikailag nem alkalmas, mert nem is erre készült. Persze, már ma is vannak ilyen interaktív alkalmazások dögivel (pl. egy e-bolt is ilyen), mert hát a piac követeli őket. De ezek elég szánalmasak… a felhasználó nyom egy-két visszát a böngészőben, és kitör a káosz (gondoljunk egy több Web-oldalon keresztül húzódó komplex banki műveletre). Vagy nyom egy refresh-t a rossz helyen és a rossz időben, és máris 2x küldte el a kommentet. Áh, és a fő horror: naív látogató rányom egy gombnak vagy fülnek menűpontnak látszódó link-re, és szó nélkül elveszik amit felvitt az űrlapba. Szóval gáz. (Az meg, hogy mennyire gány ezeket az u.n. webalkalmazásokat elkészíteni, arról jobb nem is eszélni. Főleg ha felhasználó állónak kell lenni… nem mindegy hogy vki el..sza-e a banki átutalálst, vagy hogy hova/hány repülőjegyet rendel.) Amúgy vannak technológiák, mint pl. az echo ami ezeket a gondokat HTTP+HTML-el próbálják megoldani, de hát az ilyesmi mindíg szuboptimális cselezés hegy marad.Tehát, az egész „új világ(rend)” egy fontos eleme, hogy mindenki mindent Interneten keresztül csinál… kérdem én, komolyan gondolják, hogy ezt erre a szerencsétlen HTTP+HTML technológára építik??? Ez kb olyan mintha ha lenne egy platfrom ami leragadt a karakteres 40×25-ös kétszinű kijelzőnél és az egeret sem ismeri, és holnaptól szeretnék ha ezt platformot használná mindenki mindenre, mint pl kiadvány szerkesztésre, photoshopni.

A HTTP+HTML technológia elavult

2005. 10. 04. 14:45 · Névtelen hozzászóló →

Olvasgadtam itt és sok érdekes dolgot találtam. Az előző hozzászóláshoz csak annyit fűznék, hozzá, hogy talán kicsit drámai a leírása a helyzetnek. Igenis van már most is technológia melyel lehet ilyen megoldásokat találni, mégpedig a javascript ajax technológiája, mely lehetővé tesz különböző frissítés nélküli technikákat, ennek segítségével akár http kommunikációval is lehet a böngészőt „összekapcsolni” a szerverrel közvetlenül, így akár bármit meg lehet csinálni. Már ma is léteznek ilyen technikák, illetve ezzel készült alkalmazások. Ráadásul ezek egy része kimondott kapcsolódik a web2 -hoz. Mely igazából jelenleg csak egy fantázia név, illetve egy internethez való másfjata hozzáálást takar. Hogy egy ide vágó ilyen példát mondjak az egy egyszerű példa pl a google suggest is ezzel a technológiával műáködik. Itt is online kommunikáció folyik a szerver és a böngésző között mivel minden billentyű leütésnél újab kérés indul és jönnek a válaszok. Innen már nincs mesze az út a fejlettebb webes http-s alkalmazásokig.

Elindult a blogter.hu, a magát web2.0 szolgáltatásként hirdető oldal.

2005. 11. 22. 08:13 · kaixo →

A Google kereső találati listáiban feltűntek a blogter.hu hirdetései. A „Wikipédia„, „tag”, „címkézés”, „web 2.0”, „del.icio.us„, „Flickr„, „folksonomy” stb. Kulcsszavakra keresve az alábbi fizetett hivatkozás jelenik meg (figyeled, hogy ezekről a dolgokról én már régóta írtam? 🙂 :

 Blogter - web 2.0 Címkézés, tag-elés elsőként itthon. Tekints bele a WEB 2.0 világába! www.blogter.hu

A sogenannte blogoszféra kezdő felhasználóit -akik nem sokat tudnak a címkézésről- némileg más üzenettel célozzák meg (lásd BLOG kulcsszóra keresve):

 Blogter - elindultunk 3 perc alatt saját blog, rengeteg sablonnal és címkével. Próbáld ki! www.blogter.hu

Ha jól sejtem, ők az elsők, akik Web2.0-ként hirdetik magukat, szurkoljunk nekik, hogy meg is érdemeljék ezt a besorolást.

A Wikipédia pár héttel ezelőtti sajtókampánya után már erre a történetre is kezdenek ráállni az újságok, például a Magyar Narancs: http://mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=12407

Továbbá ismeretlen hozzászólóm szerint pedig hamarosan kijön a del.icio.us magyar adaptációja, úgyhogy zajlik az élet a magyar újgenerációs webalkalmazások körül.

Web2 alkalmazások teljes listája?

2006. 01. 20. 06:30 · kaixo →

http://virtualkarma.blogspot.com/2006/01/complete-list-of-web-20-applications.html

Egy elég hosszú lista a web 2.0-ásnak minősülő alkalmazásokról azok rövid leírásával, amit az olvasói hozzászólások, ha lehet, még teljesebbé tesznek.

A HTTP+HTML technológia elavult

2006. 04. 28. 04:18 · Névtelen hozzászóló →

Az Index cikke a webre kitolt irodai alkalmazásokról.http://index.hu/tech/net/weboffice060/

MS Paint a böngészőben

2006. 12. 06. 05:14 · OldalGazda →

http://canvaspaint.org/

A modernebb böngészők által már implementált <canvas> elem/technológia segítségével, weboldalon megvalósított alkalmazás hű mása a Windows Paint programjának.

🙂

2006. 12. 06. 05:41 · Névtelen hozzászóló →

Talán szándékosan, de kekszplorer altt nem fut. 🙂

🙂

2006. 12. 06. 06:50 · OldalGazda →

A válasz egyszerű: az IE nem tudja ezt a canvas dolgot…

Big WebOS roundup – 10 online operating systems reviewed

2006. 12. 26. 12:46 · OldalGazda →

http://franticindustries.com/blog/2006/12/21/big-webos-roundup-10-online-operating-systems-reviewed/