Google Trends

május 11, 2006

Milyen gyakran keresnek egy kulcsszóra?

Időközben a Google kijött a Google Search Insights szolgáltatással, ami a Google Trends-nél sokkal több funkciót kínál.

http://www.google.com/trends

A szabadszavas keresők használata szezonális jelleget mutat, és itt nem csak arról van szó, hogy a nyári szabadságolások idején vagy a karácsonyi ünnepek alatt kevesebbet használják e keresőket, hanem hogy a leggyakrabban keresett kulcsszavak sem állandóak, a rájuk való keresések gyakorisága többfajta tendenciát mutathat. Például a „karácsony” vagy a „választás” kulcsszavak meghatározott időközönként jóval keresettebbé válnak; a gyorsan múló divatoknak megfelelő kulcsszavak csak egyszeri kiugró gyakoriságot produkálnak, míg léteznek olyan kulcsszavak, mint például a Wiki, melyek folyamatosan növekvő tendenciát mutatnak.

A Google Trends segítségével ezeket a trendeket követhetjük nyomon: a megadott Kereső-kifejezésre egy grafikont kapunk (sajnos számadatok nélkül, ami valószínűleg az adatok kinyerésénél használt közelítések miatt is lehet), továbbá megnézhetjük az adott kulcsszó keresésének gyakorisági eloszlását régió, ország, és nyelv szerint. A grafikonon két adat olvasható le: a kulcsszó gyakorisága a keresésekben, illetve a hírekben. A keresési gyakoriság grafikonján egyes pontokat külön meg is jelölnek, és az ahhoz a dátumhoz tartozó eseményekről szóló hírforrásokat a grafikon mellett ki is listázzák.

Az alábbi ábrát kapjuk például a „balaton” kulcszóra keresve, mely szép példáját mutatja egy szezonális keresési mintának. Az oldalon található adatokból kiderül továbbá az is, hogy a itthon leggyakrabban Veszprém környékén kerestek rá erre a kifejezésre, külföldön pedig Lipcse és Drezda (egykori keletnémet) régiókban.

Google Trends eredményei a balaton kulcsszóra: 2006. máj. 11.

A szolgáltatást 2006. május 10-én jelentették be, a Google Press Day 2006 rendevény keretében. Egyelőre a logójában a már elcsépelt „béta” felirat helyett a Google Labs-ra való utalás jelenik meg, mintegy a félkészség jelöléseképp.

A „Google Trends” című bejegyzést 2006. 05. 11. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2014. 02. 23., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások