Keresőcégek

június 12, 2006

Keresőtechnológát fejlesztő, keresőket üzemeltető cégek

A nemzetközi porondon leggyakrabban a Google Inc., a Yahoo! Inc., a Microsoft neve szokott felmerülni a keresőipar történéseivel kapcsolatban. Ezek közül legrégebben a Yahoo! foglalkozik kereső üzemeltetésével, ugyanis 1995-ben indították el a Yahoo! katalógust. A későbbiekben azonban a portálosodás tendenciáinak megfelelően az az internetes kereséshez kapcsolódó szolgáltatásaik háttérbe szorultak, egészen az utóbbi évekig. Szintén csak az utóbbi pár évben kerültek a Microsoft érdeklődésének homlokterébe a webes keresésen alapuló termékek. Két nagy vetélytársától eltérően a Google Inc. főtevékenysége már a kezdetektől egy szabadszavas kereső üzemeltetése volt, később bevezetett szolgáltatásai is többé-kevésbé a kereséshez kötődnek.

A nagyobb nemzetközi cégek mellett még számos kisebb cég működik, többnyire a keresés egy-egy speciális szegmensét lefedve, mint pl. a képkeresőt fejlesztő Picsearch, vagy pl. néhány közép-európai nyelvre koncentráló, szabadszavas keresőtechnológiát működtető Jyxo.

Magyarországi keresőcégek

A magyar nyelvű keresés legnagyobb hányadát a Sanoma Budapest Kiadói Zrt. fedi le az általa üzemeltett – mellesleg a legnagyobb forgalmú portál –, a startlap.hu és a tango.hu szabadszavas kereső segítségével. Szintén számottevő forgalmat bonyolít a kurzor.hu keresőt fejlesztő Hírek Média és Internet Technológiai Kft., illetve az origo portálhoz kapcsolódó ok.hu-t és a hozzá kapcsolódó egyéb kereső jellegű szolgáltatásokat üzemeltető T-Online Magyarország Zrt. Végül de nem utolsósorban említés érdemel a magyarországi tevékenységét a Google Számítástechnikai Szolgáltató Kft. segítségével fokozatosan kiépítő Google Inc.

A „Keresőcégek” című bejegyzést 2006. 06. 12. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 02. 15., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások