Legnépszerűbb keresések a Google.hu-n 2008 áprilisában

május 28, 2008

Google-lel a házunk táján

Újabb sajtóközlemény egy az egyben a Google Számítástechnikai Szolgáltató Kft.-től a Szezonális kulcsszavakkal kapcsolatban:

„A legnépszerűbb ingatlanos és építőipari témájú keresések a Google.hu-n 2008 áprilisában

Budapest, 2008. május 28. – A Google minden hónapban nyilvánosságra hozza a legnépszerűbb és a legnagyobb mértékben növekvő keresőkifejezések listáját. Az országonkénti és témánkénti bontás alapján érdekes trendeket és területi jellegzetességeket figyelhetünk meg. Áprilisban az ingatlanok és az építkezések felé fordult a figyelmünk.

A legnépszerűbb keresőkifejezések listája:

A legnépszerűbb kulcsszavak

 1. ingatlan
 2. albérlet
 3. lakberendezés
 4. construma
 5. sziklakert
 6. kert
 7. klíma
 8. földhivatal
 9. napkollektor
 10. kerti tó
 11. szocpol
 12. lakáshitel
 13. térkő
 14. faház
 15. pergola
 16. kerti bútor
 17. hőszivattyú
 18. költöztetés
 19. adásvételi szerződés
 20. rönkház

A legdinamikusabban növekvő kulcsszavak

 1. construma
 2. sziklakert
 3. kerti grill
 4. tanya
 5. konstruma
 6. kerti tavak
 7. kútfúrás
 8. klima
 9. gipszkarton
 10. albérlet
 11. költöztetés
 12. pergola
 13. adásvételi szerződés
 14. napkollektor
 15. redőny
 16. háztervek
 17. faházak
 18. rönkház
 19. szocpol
 20. lakáshitel

Mint minden évben, idén is a tavasz beköszöntével ugrik meg a családi házak és lakások iránti kereslet, és ilyenkor jön meg az emberek kedve arra is, hogy felújítsák lakásukat vagy kicsinosítsák kertjüket. A legjobb ötleteket, legmegbízhatóbb kivitelezőket, legkreatívabb megoldásokat és a legjobb példákat pedig manapság már egyértelműen az interneten a legkönnyebb fellelni, ezért nem csoda, hogy idén áprilisban oly sokan kerestek ilyen témájú kulcsszavakra a Google.hu-n.

Cseppet sem meglepő módon a legnépszerűbb kulcsszavaknál igen előkelő helyen szerepelnek a legáltalánosabb kifejezések, azaz az ingatlan (1.), albérlet (2.) és lakberendezés (3.). A következő helyen levő construma (4., ill. a legdinamikusabban növekvő keresőkifejezések között 1. és 5.) viszont már tipikus szezonális keresőszó – hiszen idén is április elején rendezték meg az egyik legjelentősebb hazai építőipari szakkiállítást, a Construmát. A kiállításra ellátogatók és az internetezők fantáziáját valószínűleg ugyanazok a megoldások mozgatták meg: a kertekkel (6.) kapcsolatban érdeklődtek a sziklakertek (5.) iránt, valamint kerti tavat (10., ill. 6.), kerti grillt, faházat (14., ill. 17.) és pergolát (15., ill. 12.) szeretnének saját otthonukba. A kútfúrásra (7. legdinamikusabban növekvő kifejezés) pedig lehet, hogy sokan már az elkövetkező évtizedekben várható vízhiány miatt készülnek.

A legtöbben azonban nem tekintenek ennyire előre a jövőbe, őket csak a hamarosan ránk köszöntő nyári kánikula foglalkoztatja: a meleget nehezen bírók légkondicionálókat (klíma, 7., ill. 8.) keresnek, akik pedig a környezettudatos energiafelhasználás hívei, a napkollektorok (9., ill. 14.) iránt érdeklődnek. A nyári nagy melegek az építtetők számára is fontos szempontot jelentenek, ezt bizonyítja a hőszivattyú 17. helye.

A lakásvásárlás az egyik legnagyobb teher, valószínűleg ezért is keresnek olyan sokan információkat a lakáshitelekről (12., ill. 20.) és a szocpolról (11., ill. 19). Ez a teher viszont nem csak pénzügyi, hanem adminisztratív értelemben is súlyos, ez lehet az oka a földhivatalra (8.) és az adásvételi szerződésekre (19., ill. 13.) irányuló kereséseknek.

A lista egy első hallásra talán meglepőnek tűnő kifejezést is tartalmaz. A korábbi hónapokhoz képest sokkal többen kerestek a tanya (4.) szóra, ami akár azt is jelentheti, hogy a mindennapi hajtástól, zajtól, kosztól és szmogtól kimerült városlakók a civilizációtól kicsit távolabb próbálják kipihenni fáradalmaikat.”

Legdinamikusabban növekvő általános témájú keresőkifejezések

A Google Zeitgeist szerint: ( http://www.google.com/press/intl-zeitgeist.html#hu )

 1. tattoo
 2. tereskova
 3. anyák napja
 4. bkv sztrájk
 5. earth day
 6. donna
 7. ikariam
 8. uri geller
 9. sarka kata
 1. anyáknapi versek
 2. aldi
 3. flash banner
 4. ballagás
 5. step up 2
 6. föld napja

A „Legnépszerűbb keresések a Google.hu-n 2008 áprilisában” című bejegyzést 2008. 05. 28. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 06. 08., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások