Flash

március 31, 2005

Adobe Flash (swf) formátum

Az Adobe (lánykori nevén Macromedia) cég saját, rendkívül sokoldalúan használható formátuma, mely interaktív, multimédia alkalmazásokat tárol vektoros formátumban és tesz interneten keresztül hozzáférhetővé. Sokan használják, mivel sokkal látványosabb, dinamikusabb oldalakat lehet segítségével létrehozni, mint HTML-lel. Azonban több hátránya is van: nem akadálymentesíthető (látássérültek számára), nem platformfüggetlen (bár közel áll hozzá), nem nyílt szabvány (ráadásul különféle verziói léteznek), és végül, ami a legfontosabb, hogy nem válik el a tartalom és a forma egymástól.

Mivel vektoros formátum, a szöveg és a linkek kinyerése lehetséges ezekből a fájlokból, a Google mégis csak 2004 áprilisától jeleníti meg találati rangsorában az swf formátumú Flash fájlokat, bár már előtte is voltak szórványos jelei, hogy képes beindexelni a Flash fájlokat és követni a linkeket.

Flash, mint problémaforrás

Lehetséges az egész weboldal megírása Flash formátumban, vagy különböző Flash fájlok beágyazása HTML-be. Leggyakoribb rossz példa a menüsor vagy intro-k megírása flash-ban, ami akár az egész oldal beindexelését megakadályozhatja: ekkor az egyébként problémamentes html oldalak elé odaállítunk egy járhatatlan, vagy legalábbis nehezen járható „Flash-átjárót”. Összességében elmondható, hogy a „dekorációs célú” flash elemek, mint pl. bannerek, stb nem okoznak gondot a keresőoptimalizálás szempontjából, azonban amikor a navigáció és/vagy a szöveges tartalom swf formátumú fájlokban van, az problémás lehet.

A fentiek miatt tanácsos vagy elkerülni Flash a felhasználását, vagy alternatív, html alapú hozzáférési módot is biztosítani, még akkor is, ha a 2008 júliusában az Adobe és a nagy keresőcégek mint a Google Inc. és a Yahoo! Inc. bejelentették, hogy a jövőben egymással együttműködve dolgoznak a Flash jobb indexelése érdekében.

A Google kereső éppen aktuális álláspontja a Flash fájlok beindexelésével kapcsolatban leellenőrizhető olyasfajta trükkös Kereső-kifejezésekkel mint pl. „skip intro” filetype:swf

Flashes oldal, mint műfaj

OldalGazda szerint megkérdőjelezhető az, egy honlap teljes egésze Flash alapokra helyezett: a weboldal ugyanis nem egyenlő a multimédiás alkalmazással. Nemcsak a rosszabb kereshetőség miatt hátrányos, de a Látogatók alapvető hozzáállása miatt is: sokszor lassan töltődnek az oldalak, nehezen átláthatóak, elrugaszkodnak az eligazodást segítő konvencióktól, és használati értékük is töredéke a szöveges weboldalakénak. Elég csak arra a rendkívül egyszerű dologra gondolni, hogy Copy+Paste megoldással nem lehet kimásolni egy cég címét, telefonszámát, és akkor még nem is beszéltünk a hangyányi (nem növelhető) betűméretekről…

A „Flash” című bejegyzést 2005. 03. 31. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2010. 01. 07., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Flash embed probléma

2005. 09. 02. 01:36 · Névtelen hozzászóló →

Helló Ismét! (lassan már törzstag leszek)Nézegettem az oldalam (www.plazy.hu) validitását http://validator.w3.org/check?uri=www.plazy.hu itt. és megdöbbenve tapasztaltam hogy a falsh beszúrásakor hibát ír az <embed> tagra. Utánnaolvasok és ezt találom: http://www.alistapart.com/articles/flashsatay/ . Ha jó értem itt arról írnak hogy ilyen tag már nem létezik. Ha kiveszem az említett sort akkor jó lesz a validitás de nem fog megjelenni pl. firefox alatt a flash!most mit lehetne tenni?A hibás kodsor, amit ha kiveszek akkor minden ok kivéve a netscape alapu böngészőkben:<embed src=\”fejl3.swf\” quality=\”high\” width=\”700\” height=\”100\” name=\”fejlec\” align=\”\” type=\”application/x-shockwave-flash\” plug inspage=\„http://www.macromedia.com/go/getflashplayer\” />

üdv plazyui.: lehet hogy ezért akadt el a keresőrobot a fejlécen?

hiba

2005. 09. 02. 01:38 · Névtelen hozzászóló →

a macskakörmök ” csak itt vannak -hibásan- eszképelve. A html-ben jól szerepelnek.bocs plazy

Flash embed probléma

2005. 09. 02. 03:14 · kaixo →

Én nem foglalkozom Flash-sel, úgyhogy csak annyi tudok mondani, hogy sikerült igen autentikus információforrást találjál, az ALA egy szuper oldal. Végignézve a cikket, szerintem a következő kódnak működnie kell:

 <object type="application/x-shockwave-flash" data="fejl3.swf" width="700" height="100"> <param name="movie" value="fejl3.swf"> </object> 

Ezt az alábbi, a http://www.alistapart.com/articles/flashsatay/ oldalon található eredeti kódrészletből vettem, és az én gépemen működött:

 <object type="application/x-shockwave-flash" data="movie.swf" width="400" height="300"> <param name="movie" value="movie.swf" /> </object>   

Az embed tag valóban nem szabványos, de ha az egész világ ezt használja, illetve azt a kódot, amit a Flash maga generál publikálás közben, akkor annak mindenképpen működnie kell. És a Google a te fejléc .swf-edet be is indexelte, csak nem megy róla tovább. Viszont az oldaltérképedet egyszercsak fel fogják fedezni. Mikor és milyen gyakorisággal látogatják oldalad a Keresőrobot?

üdv: kaixo

Flash embed probléma

2005. 09. 02. 05:02 · Névtelen hozzászóló →

A fenti kóddal megy netscape vagy firefox alatt? nekem az a bajom hogy a fenti kód -szeintem- csak iExplorerrel megy. Azért kell az <embed> hogy a netscape alapú böngszők is meg tudják nyitni.
Azt lázzam hogy a fejlécemet beindexelte, csak arra gondoltam, hogy az embed miatt akadt meg. Mert ugye a szerver elküldött egy oldalt, aminek az első sorai a flash beillesztése. Eljut addig hogy </object> (be is indexelte az objektumot) de utánna jött az embed és ott elakadt. Egyszer már írtad hogy valószinüleg az ilyen hibákon továbblép. Lehet hogy minél több idő(hetekben vagy hónapokban mérhető) tellik el annál nagyobb mélységbe megy le a kereső?
A google sitemaps-ba beregisztrál állományom statisztikája csak egy hibát ír hogy volt egy halott link. Ha keresőben rákeresek a site:www.plazy.hu formulával, akkor azt írja hogy www.plazy.hu/ – 4k – 31 aug. 2005. Tehár olyan 2-3-4 naponta ellenőrzi.
köszi megint
plazy
ui.: ha nagyon úgy tünne hogy flame-lom az oldalad akkor szólj és leállok :D, de most ez a keresős téma izgat napok/hetek óta

Flash embed probléma

2005. 09. 02. 07:34 · kaixo →

* Ne aggódj, ezen az oldalon a flame szó ismeretlen.:)

üdv: kaixo

Flash Embed és html probléma

2006. 02. 28. 12:51 · Névtelen hozzászóló →

Szal az lenne a bajom, hogy ha megcsinálom flash-ben a linket akkor az ugy műküdik hogy megnyitom az swf-t és rákatt, és akkor bejön a kívánt oldal. De ha ezt az swf-et egy html-ben meghívom, akkor már nem működik a link,, miért?példa:az swf fájlban működik a „http://juventusfc.hu„az „indexuj.html”-ben meghivom az swf-t—-> ezzel a sorral: és akkor itt már nem müxik a link, ha rákatt kidob vmi hüyleséget, hogy át kéne állítani vmit a flash programban és akkor a macromedia flash honlapjára ugrik…

remélem azért érthető és tud vki segíteni…:$

pp

2006. 03. 06. 12:25 · Névtelen hozzászóló →

ppppp

Vmilyen probléma

2006. 04. 01. 13:25 · Névtelen hozzászóló →

Lehet nálam is flash probléma van, sajna annyira nem vágom a témát, hogy rájöttem volna mit kell tennem.Szal, Egyes oldalak I.E.-ben is és Firefoxban is iszonyú lassan töltődnek. Vmikor felfut az állapotjelző 3/4-ig, is ott megáll, csak tölt-és tölt, a végtelenségig.Mi lehet itt a gond?Jah, XP telepítés után adódott ez a bibi.UP

Re: Vmilyen probléma

2006. 04. 02. 04:02 · Névtelen hozzászóló →

Javaslom, hogy általános, Flash-sel kapcsolatos problémáitokat egy Flash-sel foglalkozó oldalon tegyétek fel. Itt leginkább csak a Flash kontra keresők témakörében van esélyetek érdemi válaszokra. Üdv: JJózsef

ismerd meg a flash lehetőségeit!!!

2006. 04. 09. 15:35 · Névtelen hozzászóló →

amit itt olvastam a flash-ről, elég elszomorító, ha nem ismerném és nem használnám nap mint nap, akkor eszembe sem jutna használni, kipróbálni.

Nem bántásképpen, de aki ezt leírta, az abszolúte nincs tisztában az előnyeivel (több van, mint hátránya), inkább olyan szaga van az egésznek, mint amikor valamit nem ismer és inkább fikázza, mint venné a fáradtságot és legalább egyszer leülne mellé tanulni.

Hátránya a flash-nek elsősorban az, hogy időigényes megtanulni, több téren kell legalább alapvető ismeretekkel tisztában lenni (animáció tervezés-készítés, programozás, ect.), míg egy egyszerű honlaphoz elég a html és esetleg valamilyen grafikai program ismerete.

Előnyök a teljesség igénye nélkül:- Validitás a böngészők 99%-ában (ami nem támogatja, az kukában végzi)- rendesen megírva, gyors, kis méretű- dinamikus- látványos- vektoros karakter (aki azt írja, hogy nem lehet méretezni, az ismerkedjen meg a TTF és a vektoros betűtípusok használatával is)- keresők tartamat, linket nagy százalékban tudnak vizsgálni, a többi esetben, van lehetőség trükközni, amit gugli is tolerál.- menük esetén dinamikusan változtatható (XML használata-ismerete)

és még sorolhatnám…

a lényeg, hogy sok helyen csak lehúzzák a flash-t, de ahogy látom csak azok, akik lusták vagy félnek megismerni.

Üdv,

Wizard

Re: ismerd meg a flash lehetőségeit!!!

2006. 04. 10. 02:10 · Névtelen hozzászóló →

Kedves Wizard, a Flash egy rendkívül nagyszerű, nagytudású program, sokan azonban nem kifejezetten úgy és arra használják, amire és ahogy kitalálták. Jelen oldal kulcsmondata pedig az, hogy a weboldal nem egyenlő a multimédiás alkalmazással, amit némileg félrértettél eszerint.

Néhány reflexió:

 • „kompatibilitás a böngészők 99%-ával”: szólj, légyszíves, majd ha lesz hivatalos verzió FreeBSD-re, és majd a kis Jornada 720-asommal is fogok majd tudni Flash-et nézni… (lásd: WikiPedia:FreeBSD , WikiPedia:Jornada )
 • mutass légyszíves egy olyan Flash-ben írt oldalt, ahol a control billentyűre támaszkodva és az egér görgőjét csavargatva változtatni tudom a szövegméretet. (lehet persze a dizájnereknek méretezni a szöveget szuper módon, csak éppen sokan elfelejtik, hogy nem mindenki szeret hangyányi betűket silabizálni…)
 • „keresők tartamat, linket nagy százalékban tudnak vizsgálni”: Ezt Te lehet, hogy így gondolod, viszont azok, akik keresőoptimalizálással foglalkoznak, valamiért mégsem Flash-ben szokták megírni az oldalaikat… Egyébként pedig milyen keresőkre is gondoltál pontosan?

És végül egy személyes vélemény: A Flash-t megismerni nem félek, csak semmi szükségem nincsen rá, mert szöveges, szövegorientált weboldalakkal foglalkozom.

Üdv: JJózsef

Re (2): ismerd meg a flash lehetőségeit!!!

2006. 04. 10. 04:09 · Névtelen hozzászóló →

Nem szeretem a kétszínű embereket. A fenti hozzászólását ez az úriember a következőképpen kommentálta a prog.hu egyik fórumán.

„””ismét egy antiflasher oldaljól be is olvastam annak a bar*mnak, aki leírta a hül*eségeit a flashről.”””

Javaslom mindenkinek megnézni az illető oldalát, amely kiválóan illusztrálja a kizárólag Flash-ben megírt oldalak esetén előforduló problémákat (a forráskódra is érdemes egy pillantást vetni, képet kaphatunk az általa említett „trükközések” mibenlétéről, és egyúttal azok hasznosságáról is.): http://invitel.hu/crow/

üdv: egy bar*m

Re: ismerd meg a flash lehetőségeit!!!

2006. 04. 10. 08:50 · Névtelen hozzászóló →

„control billentyűre támaszkodva és az egér görgőjét csavargatva változtatni tudom a szövegméretet”

safary alatt MAC-en próbáld meg pls 🙂

„majd a kis Jornada 720-asommal is fogok majd tudni Flash-et nézni”

az üzleti és magányszektor mekkora százaléka használja ezt a böngészőt és op.rendszert? (jelentéktelen, de macromedia nyitott sz’tem erre is, csak eddig még nem sírt neki senki emiatt… linux alatt pl van player… milyen érdekes?!)

a „skip intro fietype:swf” csak nyafogás, ha megnézted volna a fentebb nevesített honlapomat, érdekes módon a szokásos kulcsszavakat látod, amit a gugli rögzített. (gyk. egy kulcsszó: wizardstudio, de forrásból lehet még próbálni többit is:) (lehet számolni is, hogy hanyadik vagyok a találatok alapján 🙂

a lényeg, hogy gyakorlott kézben(!!!) sokkal könnyebb vele dolgozni, validitásra nincs gond, ect., ect.

A kétszínűségre válaszolva:

rám nem jellemző a kétszínűség, aki vette a fáradságot és végigolvasta a többi bejegyzést, az levonhatja belőle a megfelelő következtetést, ill. megértheti mitől vagyok kiakadva…

amúgy egyenes előzménye ennek, és annak a bejegyzésnek a köv. link:

http://www.prog.hu/tarsalgo/44713-127/Mennyire+fontos+hogy+valid+legyen+a+HTML+kod.html

lehet belőle tanulni, illetve lehet látni, hogy sokan inkább lehúzzák a flash oldalakat, de csak azért mert nem ismerik, vagy féltékenységükben (mert nem tudnak még közel hasonlót sem csinálni) nem tudnak mást kitalálni… 😛

bizony az „weboldal nem egyenlő a multimédiás alkalmazással” rossz szlogen, igenis weboldal eq multimédia, mert ez a jövő.

végül idézem magam: „…csak az ősemberek féltek a villámtól…”

Üdvözlettel,

Fülöp László

P.s.: a kétszínű embereket én sem szeretem, a tudományos alapon rizsázó keresőoptimalizálóktól meg egyenesen hideglelést kapok… 🙂

Re: Re: ismerd meg a flash lehetőségeit!!!

2006. 04. 10. 10:44 · Névtelen hozzászóló →

Kedves László!

Safary nevű programot nem találtam Mac-re, de kipróbáltam a Safari-val, és próbáltam a Make Text Bigger paranccsal olvashatóbbá tenni az oldalad, de sajnos nem sikerült. Egyébként vicces, hogy pont egy rétegplatform rétegprogramjával példálózol, azok után amit rögtön utána leírsz. (Ja, linuxra van Flash Player, de csak az eggyel ezelőtti verzióból…)

Kérlek, vedd észre, hogy senki sem vitatja, hogy gyakorlott Flash felhasználó vagy, viszont az, hogy tudományosnak tűnik ez az oldal, az csak azért lehet, mert fogalmad sincsen a keresőoptimalizálás mibenlétéről, a keresők működéséről, stb. Pl. a wizardstudio, mint kulcsszó felvetése egyenesen röhelyes: magyar nyelven egyetlen találat jön ki, és hát egy kulcsszóra relatív egyszerű elsőnek lenni. (nem mintha ez egyébként számítana, lásd Weboldal optimalizálás téveszméi). Nemzetközi viszonylatban egy ritka kulcszóra hetediknek lenni: hát erre sem verném azért magam… Azért egy hét múlva kíváncsi lennék, hogy pl. ez az lap konkrétan hol lesz a Tiedhez képest a wizardstudio kulcsszóra.

Az nyilvánvaló, hogy mást gondolunk a webről, mint olyanról, én viszont nem szoktam kiakadni azon, ha valaki Flash-ben publikál az weben egy multimédiás alkalmazást, az illető baja ugyanis, hogyha csak fele-harmada keresi fel az adott webcímet, mintha egy ugyanolyan tartalmú weboldal lenne ott. Az ő baja, hogyha pár százaléknyi látogató nem tudja megnézni az oldalt, egy másik hányad meg gyorsan továbbáll, mert egyszerűen nem találja a tartalmat, (vagy idegesíti a kéretlen zene…). Eszembe jutott az a régi reklám, valahogy úgy volt, hogy ‘A magyar egy világnyelv. Addig is amíg a többiek is rájönnek erre, tanuljon nyelveket itt és itt…’ Szóval már csak a Yahoo!-t, an MSN-t, a tango.hu-t, meg a kurzor.hu-t és egy rakás egyéb keresőt fejlesztő cégeket kellene meggyőzzél arról, hogy beszélje a „Te nyelvedet”, meg hogy a multimédia a jövő a weben…

Ennek ellenére én sehol sem neveztelek baromnak, pláne nem úgy, hogy egy másik helyen meg teljesen vállalható stílusban kommunikálok Veled. Nem baj, hogy nem vagy narcisztikus, de azért próbálj magadhoz egy kicsit pozitívabban hozzáállni. (És ne kérj bocsánatot, nem vagyok sértődős.)

Köszi: JJózsef

Operában oké

2006. 04. 11. 03:33 · Névtelen hozzászóló →

Nem szeretnék beleokoskodni a vitába, csak jelezném, hogy Operával a „control billentyűre támaszkodva és az egér görgőjét csavargatva változtatni tudom a szövegméretet” a kérdéses weblapon. Pontosabban a teljes Flash-blokkra lehet zoomolni.

Operában oké

2006. 04. 11. 03:41 · Névtelen hozzászóló →

Ezen az oldalon nincsen okoskodás, itt csak hozzászólások, vélemények vannak 🙂

Igazad van, rá lehet zoomolni az Operával a Flash-re, csak az a baj, hogy nem rendereli újra a fontokat a nagyobb méret esetén, hanem lesz belőle egyfajta nem annyira jó pixelfont. Mostmár tudom, hogyha nem akarom, hogy kifolyjon a szemem, akkor Operával kell majd nézegetnem az ilyesfajta oldalakat. Bár csak ennyi lenne az összes probléma a Flash animációkkal 🙂

Üdv: JJózsef

Összehasonlítás az élet megrontója!

2006. 04. 11. 03:42 · Névtelen hozzászóló →

A flash és a html összehasonlítása olyan, mintha arról vitáznánk, hogy egy vers, vagy egy fotó a kifejezőbb.Üdv.: Blendegúz

Nem látok semmit

2006. 01. 04. 03:21 · Névtelen hozzászóló →

Hello!

Megtettem a Szöveges böngésző című oldalon leírtakat és semmit nem látok az oldalamból, mivel az full flash-el készült! Mit tehetnék, hogy a keresőbotok megtalálják?www.dtt.huKöszi

Nem látok semmit

2006. 01. 04. 04:26 · Névtelen hozzászóló →

Sajnos ez inkább egy interneten elérhető, Flash-sel írt multimédiás alkalmazás, nem pedig egy weboldal, emiatt pedig nagy hátrányban leszel, ha azt szeretnéd, hogy megtaláljanak a keresők. Csak egyet lehet tenni: mindazt a szöveges információt, ami szerepel az .swf fájlban, vedd ki, és rakd rá egy, vagy több, HTML nyelven Jól megírt weboldalra.

Üdv: JJózsef

Nem látok semmit

2006. 01. 05. 02:28 · Névtelen hozzászóló →

Az nem elég ha a title-ban szerepelnek a kulcsszavak, illetve a meta tagokban? Ha így marad a kereső megtalálja? Segítsetek!

Nem látok semmit

2006. 01. 05. 03:49 · kaixo →

A Fontos keresők meg fogják találni, ha mutatnak oldaladra Külső hivatkozások, csak a keresőben kereső reménybeli ügyfeleid nem. Amennyiben marad az oldalad így, ahogy (mellesleg Firefox böngészővel nem látszik az oldalad alja.), akkor csak a Linknépszerűség növelése segítségével segítheted elő, hogy minél többen rádtaláljanak. Mindig mondom, hogy aki a keresők felől vár forgalmat, az szöveges műfajban kell, hogy utazzon, a Te oldaladon a legtöbb kereső szempontjából egy fia szöveg sincsen, kivéve a TITLE elemet és a Meta tagokat. Ha HTML oldalad lenne, akkor nemcsak hogy több szöveg lenne az oldaladon, hanem több HTML oldal is, így több TITLE elem lenne az oldaladon, ami tovább növelhetné az esélyét, hogy rádtaláljanak: lásd Jól megírt weboldal.

Nem látok semmit

2006. 01. 05. 12:29 · Névtelen hozzászóló →

Lenne még pár kérdésem! Ha úgy csinálnám meg az oldalt, hogy a kezdőlapon egy HTML oldalt is lehessen választani, ami egy szöveges honlap lenne, akkor úgy a keresőkben megtalálható lenne-e? Illetve akkor újra be kell jelenteni pl. a google felé az oldalt, vagy mindig frissítik a keresendő oldalak vizsgálatát? Akkor meg is találnák az oldalt, és át is térhetnének a Flash verziójúra. Köszönöm a már eddig is sok segítséget! Nagyon jó az oldal!

Nem látok semmit

2006. 01. 06. 02:39 · kaixo →

 • Igen gyakorlatilag minden oldalt, amit fenti beállítások mellett el tudsz érni az Opera böngészővel, azt megtalálják a keresők. Arra vigyázz, hogy a HTML verzióra mutató link az sima szöveges link legyen, ne Flash.
 • Nem kell újra lejelenteni az oldalt (a miértre a Keresőoldalakra regisztrálás cikk ad választ.)
 • Nagy valószínűséggel nyitóoldaladra érkező olvasóid többsége a sima html oldalakat fogja választani, a keresők felől pedig szintén csak a HTML oldalakra érkeznek majd látogatók, ezért gyakorlatilag nem sokan fogják látni a Flash animációt.

Flash tartalom moge html szoveg a keresoknek

2006. 11. 05. 04:30 · Névtelen hozzászóló →

Sajnos az ugyfeleim sokszor csillivilli animalt weblapot szeretnenek. Aztan persze azt is szeretnek, hogy az a weblap a keresokben is megtalalhato legyen. Nem igazan ertik meg altalaban azt, hogy ez a ketto nem jo parositas. Azon gondolkodtam, hogy azt meg lehetne-e oldani illetve a keresok ki tudjak-e szurni es szankcionalni, hogy a flash tartalom ala, moge tennek egy stilusba display: none; DIVbe szoveges tartalmat. Igy a HTML csak a flasht mutatna meg a html szoveg nem is latszodna.Lenyeg, hogy hogy tenylegesen a flashben megtalalhato szoveget tennem oda is, igy ez nem csalas lenne.

A google ki tudja szurni ezt, ohogy egy szoveg nem lathato?Azon is gondolkodtam, hogy magat a none-t javascriptben allitom be igy a google azt mar csak nem tudna kovetni.

Szerintetek?Tenyleg nagyon erdekelne a dolog.

Flash tartalom moge html szoveg a keresoknek

2006. 11. 09. 15:56 · OldalGazda →

Javaslom azt, hogy hozd létre a rendes szöveges tartalmat, azt rakd bele egy divbe, vagy egyébként adj egy id-t az egészet tartalmazó elemnek, aztán pedig JavaScript-tel töltsd fel ezt az elemet a megfelelő Flash fájllal.

http://blog.deconcept.com/swfobject/

Van erre egy külön szkript is, az SWFObject, melynek nem konkrétan ez a célja, hanem, hogy detektálja, hogy Flash-képes-e a böngésződ, és ha igen, csak akkor mutassa a Flash-t, egyébként meg az alternatív tartalom jelenjen meg.

http://www.jehochman.com/articles/seo-friendly-flash.shtml

Ezen az oldalon azt állítják, hogy ehhez hasonló technikát már számos oldalon felhasználták, különösebb panaszok nélkül. A jövővel kapcsolatban azért annyit megjegyeznék, hogy érzésem szerint nincs messze a nap, amikor a Google a JavaScript-ekben is konkrétan vizsgálódni fog, akkor pedig ki tudja, mi lesz a fogadtatása az ilyesminek. Másik érv az, hogy ebben az esetben lehet hivatkozni az akadálymentességre, ami pedig a Google szerint sem az ördögtől való.

Flash tartalom moge html szoveg a keresoknek

2007. 04. 20. 15:12 · Névtelen hozzászóló →

A fentebb belinkelt oldalról letöltöttem az SWFObject szkriptet. Az swfobject.html fájlon belül melyik tagbe lehet beleírni azt a szöveget, amit a keresővel fel szeretnénk ismertetni?Én a

tag-ek közé írtam szöveget, amit a böngésző meg is jelenít. Ha úgy állítom be a flash méretét és elhelyezését, hogy ezt a szöveget takarja, akkor a keresők minden gond nélkül felismerik és indexelik?Valamint az swfobject.js fájlt nem kell módosítani?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Flash tartalom moge html szoveg a keresoknek

2007. 04. 20. 15:15 · Névtelen hozzászóló →

Az előbbi hozzászólásomban elrontottam valamit, tehát a div id=”info” /div tag-ek közé írtam a szöveget

Flash tartalom moge html szoveg a keresoknek

2007. 04. 21. 04:26 · OldalGazda →

Itt félreértést észlelek. A módszer lényege a következő:

 • van egy darab HTML fájlod, ami tartalmaz minden infót a letöltendő dolgokkal kapcsolatban. Hívjuk mondjuk index.html-nek.
 • emellé a fájl mellé berakod a kérdéses swfobject.js fájlt a szerverre
 • az index.html-be berakod a script tagok közé, hogy töltse le a böngésző a kis agyába az swfobject.js fájlt is
 • csinálsz egy valamilyen html elemet, ami tartalmazza azt a szöveget, ami helyett majd a flash fog megjelenni
 • adsz ennek a html elemnek valamilyen id-t
 • majd lesz megint két szkript tag között egy hívás, ahol a már betöltött swfobject.js fájlban található cuccot meghívod, paraméterként többek között megadva, hogy melyik id-jű html elemet töltse fel, és milyen .swf fájlban található flash animációval

hogy pontosan hogy, lásd: http://blog.deconcept.com/swfobject/ How it Works szekció

SWFObject

2007. 06. 08. 12:03 · Névtelen hozzászóló →

A fentebb ismertett SWFObject scripttel lenne egy kis problémám. Azt szeretném, hogy egy frame-ekből álló oldal helyett jelenjen meg a flash oldal. Az index.html file-om így néz ki:

 <html> <head> <title>Oldtimer, calassic autók bérbeadása, restaurálása</title> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> </head> &lt;disabled script type="text/javascript" src="swfobject.js"&gt;&lt;disabled /script&gt; <div id="flashcontent"> <frameset rows="80,*" frameborder="NO" border="0" framespacing="0">  <frame name="topFrame" scrolling="NO" noresize src="fejlec.html" >  <frameset cols="138,*" frameborder="YES" border="0" framespacing="0" rows="*" bordercolor="#000000">   <frame name="leftFrame" scrolling="NO" noresize src="tart.html">   <frame name="mainFrame" src="main.html">  </frameset> </frameset> <noframes> <body bgcolor="#FFFFFF" text="#000000"> </body> </noframes> </div> &lt;disabled script type="text/javascript"&gt;  var so = new SWFObject("movie.swf", "mymovie", "400", "200", "8", "#336699");  so.write("flashcontent"); &lt;disabled /script&gt; </html>

De sajnos valamiért nem működik. Ha nem teszek bele frame-eket, hanem csak szimpla szöveget, akkor működik (sima böngészővel megjelenik a flash, karakteres böngészővel pedig a

tagek közé betett szöveg jelenik meg). Megoldásra sajnos eddig még nem találtam, ezért egy kis segítséget szeretnék kérni.

Előre is köszönöm!

SWFObject

2007. 06. 10. 04:14 · OldalGazda →

Ezt nehéz lesz így, mert ilyen kódot nem ér írni: pl. div elem nem is lehet a frameset-en kívül. Próbáltad már IFRAME elemekkel?

SWFObject

2007. 06. 10. 04:59 · Névtelen hozzászóló →

IFRAME-mel még nem próbáltam ki. De nekem végül is nem szükséges, hogy Frame-es felépítésű legyen az oldal, hiszen nem is szeretném, hogy a látogatók lássák (csak a flash-t). Az elsődleges szempont, hogy a keresők megtalálják a szöveget.

SWFObject

2007. 06. 10. 05:12 · OldalGazda →

Akkor lehetőleg ne is legyen Frame-s szerketű az oldal, mert az negatív. Nem teljesen értettem, hogy mit szerettél volna elérni ezzel a frémezéssel, de mostmár leginkább csak azt javasolnám, hogy felejtsd el…

SWFObject

2007. 06. 10. 06:45 · Névtelen hozzászóló →

Ha úgy csinálom meg az oldalt, hogy az index.html file-ba lévő div elembe beleteszem a főoldal szövegét, valamint a linkeket, amik a további „menüpontok” oldalaira mutat (minden egyes menüpontnak csinálok egy html file-t, amit a _parent-ben jelenítene meg), akkor a keresők végig tudnak menni az összes menüponton és megtalálják a szöveget?VAgy a div elembe bele sem néznek a keresőrobotok?

SWFObject

2007. 06. 10. 07:29 · OldalGazda →

Javaslom, hogy szánj rá fél-egy órát, és olvasd végig az egész Webhely-optimalizálás fejezetet, sokkal jobban jársz. Miután átolvastad, csak aztán olvasd el a következő sort:

div elembe belenéznek a keresőrobotok, a _parent pedig nem számít a keresőknek.

SWFObject

2007. 06. 14. 09:15 · Névtelen hozzászóló →

A javaslatod alapján átolvastam az egész optimalizálás fejezetet. Az egész oldalt egy index.html-be belesűrítettem. Az oldal linkjét több oldalra is feltettem aktív linkként, a kereső oldalkon beregisztráltam, viszont még mindig nem látja a google. Nem értem, hogy mit rontottam el.Lennél szives és megnéznéd az index.html forrását (nem hosszú)? Nem szeretném az oldalad tele rakni forrással ezért feltettem ide:

rafb.net/p/uOccNv44.html

Segítséged előre is köszönöm!

SWFObject

2007. 06. 15. 11:47 · OldalGazda →

Az idő szerepe nem elhanyagolható a folyamatban, légy türelemmel. Ha mutatnak Külső hivatkozások az adott oldalra, előbb-utóbb úgy is rá fognak találni a keresők. Egyébként ami engem illet, leginkább a konkrét kérdésekre szokott csak időm lenni válaszolni, az ilyen általános, nehezen megfogható kértésekre kevésbé.

Frenkis

2007. 10. 27. 11:10 · Névtelen hozzászóló →

Lrenkis

2007. 10. 27. 16:58 · Névtelen hozzászóló →

hrenki

2007. 10. 29. 01:04 · Névtelen hozzászóló →

Flash tartalmának beindexeltetése a googleval

2010. 01. 06. 05:14 · szMatyi →

Egy ideje már nézegettem az oldalt, hogy mit lehet tenni a full flash oldalak tartalmával, hogy a google robotok lássák és ennek megfelelően jobban kezeljék az oldal rangsorolását.

Végül rátaláltam egy fejlesztőre, aki megoldotta a dolgot nekem, úgy ahogyan már itt is olvastam, hogy el kell készíteni a flash tartalmát szövegesen is, html-ben. Azonban egyetlen oldalon belül oldotta meg a dolgot, a felhasználók fullflash oldalt látnak, a robotok pedig html-t.

Úgy hiszem, hasznos leírást készített a probléma megoldásáról, nem szeretném ide másolni a megoldást, de minden különösebb programozói ismeret nélkül bárki meg tudja csinálni, nem kell webfejlesztőt, marketing szakembert hatalmas pénzekért megfizetni a megoldáshoz.

http://impavidus.gamewar.hu/?articles/2010/01/06/flash-weboldal-es-a-keresrobotok.html itt olvasható a megoldás leírása.

re: Flash tartalmának beindexeltetése a googleval

2010. 01. 06. 10:46 · Névtelen hozzászóló →

És dőlnek a látogatók, mi?Emiatt kötve hiszem!

Gyerekes…

Ahogy oldalgazdi az ajánlott oldalon ki is fejti, egyetlen oldalban elhelyezett BÁRMILYEN szöveg édeskevés a boldoguláshoz.

re: Flash tartalmának beindexeltetése a googleval

2010. 01. 06. 12:37 · szMatyi →

Őőőő… azt hiszem a kérdés az volt, hogyan oldható meg a full flash oldal tartalmát, hogy be tudja indexelni a kereső robot.

Megoldás ez? Valid megoldás?Annélkül, hogy másik oldalra kellene irányítani a robit a tartalom beolvasásához, bekerül a google indexébe a tartalom? Ugyanazt az oldalt olvassa be a robi amit a felhasználók látnak full flash oldalként? Segít-e bekerülni a google indexébe, és megjelenik-e az oldal tartalma a google keresések találatai közt?

Volt olyan kérdés, hogy ettől dőlnek-e a látogatók? Ugye, Te is úgy látod, technikai jellegű a kérdés, nem pedig látogató gyüjtésre vonatkozott?

re: Flash tartalmának beindexeltetése a googleval

2010. 01. 06. 12:50 · Névtelen hozzászóló →

A Flash-ban szereplő szövegeket évek óta be tudja indexelni a Google, úgyhogy erre nem kell semmilyen külön „megoldás”. Ha nem hiszed, akkor olvasgasd ezt: www.adobe.com/devnet/flashplayer/articles/swf_searchability.html különös tekintettel erre: „Content owners and developers do not have to do anything to the millions of deployed SWF files to make them more searchable. „

re: Flash tartalmának beindexeltetése a googleval

2010. 01. 06. 13:13 · szMatyi →

nézd meg akkor, hogy mit lát a google a flash tartalmából pl. itt, http://kerrol.hu/flash

re: Flash tartalmának beindexeltetése a googleval

2010. 01. 06. 14:50 · Névtelen hozzászóló →

Elég sokat lát, csak ismerni kell, hogy hogyan lehet rákeresni…

Próbáld ki pl. a

music off filetype:swf site:kerrol.hu

keresőkifejezést, vagy általánosságban pl. a

szolgáltatásaink filetype:swf

kifejezést.

Azt hiszem, most már kicsit újragondolhatnád a keresőmarketingesekről alkotott lesújtó véleményedet. Lehet azért, hogy ők is értenek valamihez, ráadásul olyan dolgokhoz, amikhez Te talán nem.

re: Flash tartalmának beindexeltetése a googleval

2010. 01. 06. 15:27 · szMatyi →

Én pl biztos, hogy nem, ez tuti 🙂

re: Flash tartalmának beindexeltetése a googleva

2010. 01. 06. 15:29 · Névtelen hozzászóló →

„Azt hiszem, most már kicsit újragondolhatnád a keresőmarketingesekről alkotott lesújtó véleményedet”

Igen.

Nem is tudom, hogy gondolhatja valaki komolyan, hogy világszerte majd 10 éve átverésként működik egy teljes iparág, amihez még maga a Google is segítséget, ajánlásokat, stb. tesz közzé.

És azt hogy gondolhatja komolyan, hogy ezt a „trükköt”, nem találta meg pár millió ember még rajta kívül és implementálta értelmesebben, mint az adott, hibás, hiányos, stb példában. 2006 januárjától…

Egyébként pedig nem árt ha webfejlesztő vagy marketing szakember aki keresőkre optimalizálja az oldalad, de ezeknek ehhez speciel semmi köze.

re: Flash tartalmának beindexeltetése a googleval

2010. 01. 06. 15:30 · szMatyi →

mondjuk nekem semmit nem ad rá a google, hiába próbáltam, valamit biztosan rosszul csinálok. sehogy nem tudom azt előhozni, hogy az swf szöveges tartalmából beindexelt volna valamit 😮

re: Flash tartalmának beindexeltetése a googleva

2010. 01. 06. 15:34 · szMatyi →

egyébként hol olvastátok a lesujtó véleményem a dologról vagy az iparágról?

re: Flash tartalmának beindexeltetése a googleval

2010. 01. 06. 16:25 · Névtelen hozzászóló →

„de minden különösebb programozói ismeret nélkül bárki meg tudja csinálni, nem kell webfejlesztőt, marketing szakembert hatalmas pénzekért megfizetni a megoldáshoz.”

Ebből ezek szerint többen azt szűrték le, hogy azt állítod (…játok), hogy a Flash igenis kiválóan indexelhető, minden egyéb híreszteléssel ellentétben, csak a SEO-val foglalkozók állítják, hogy nem, és nem kell hozzá érteni, csak egy kis trükk és kész.Semmibe sem kerül ezentúl csak el kell zarándokolni a megoldások oldalára és már ki is kerültük a „hatalmas pénzekért” ugyanezt áruló „szakembereket”.

És mindez ezen a fórumon bejegyezve, mintegy felvilágosító jelleggel….

Mégis mi mást vártál?

re: Flash tartalmának beindexeltetése a googleval

2010. 01. 06. 18:58 · szMatyi →

„Ebből ezek szerint többen azt szűrték le, hogy azt állítod (…játok), hogy a Flash igenis kiválóan indexelhető, minden egyéb híreszteléssel ellentétben, csak a SEO-val foglalkozók állítják, hogy nem”

Tévedés, Én azt mondtam, nem jól indexelhető a flash weboldal, itt a seo mágusok mondják, hogy igenis jól indexelhető,

„és nem kell hozzá érteni, csak egy kis trükk és kész. Semmibe sem kerül ezentúl csak el kell zarándokolni a megoldások oldalára és már ki is kerültük a „hatalmas pénzekért” ugyanezt áruló „szakembereket””

Mint látod a megoldás leírását, valóban nem kell hozzá semmi tudás, hogy a meglévő flash oldalát valaki megcsinálja úgy, hogy a szöveges tartalmat beindexelje a google, és mégis egy flash oldal legyen. Mi ebben a lesújtó vélemény?

Mi abban a rossz, ha az, akinek ilyen gondja van, komplett leírt megoldást talál anélkül, hogy elkérnének tőle pénzt, azért, ha elmondják ugyanezt neki, vagy megcsinálják helyette?

Bocs, azt hittem ez az oldal a segítségért van. Kezdem érteni miért mondta IM, hogy csak olyan oldalon ajánljam, ahol nem veszik konkurenciának a leírást.

Hidd el nem voltam rossz véleménnyel a keresőmarketinggel foglalkozó szakemberekről, nem állt szándékomban sértegetni őket.

Azt hiszem az lesz a legjobb, ha az oldal gazdája kiszedi az első hozzászólásom, nehogy az legyen, hogy kihúzattam IM-el a marketingszakemberek zsebéből a pénzt akaratlanul is. Szedd ki légy oly kedves OldalGazda.

re: Flash tartalmának beindexeltetése a googleval

2010. 01. 06. 19:38 · Névtelen hozzászóló →

Még mindig nem érted.Ettől se jobb se rosszabb nem lesz ez a weboldal.Nem az a baj, hogy valaki megmondja a megoldást ingyen, hanem ez nem megoldás, ez semmi.

Tehát evidencia amit írsz/ír, semmiképp nem csodaszer, megoldás, trükk, stb.Ez a minimum amit meg kell tenni e Flash-es oldal esetében, de ettől még lehet rettenetesen rossz a keresők számára az oldal és enélkül is lehet jó.

Az alapvető probléma az ilyen oldalak szerkezete, ill. az, hogy gyakorlatilag nincs neki szerkezete, olyan mint egy plakát.

És te erre írod a marketing, meg fejlesztő szakemberes sok pénzes marhaságot.Amit szerintem írj a marketinges, vagy fejlesztős akárhová, ha meg ide írsz vedd észre, hogy ez kereső-optimalizálásról szól, meg azt is, hogy fentebb már ki van vesézve az egész swfobject-es mindenség!

sfw

2010. 01. 06. 22:47 · Névtelen hozzászóló →

Hagyjuk a témátAz sfw nem weboldal felépítésére való.Lehet vele weblapot díszíteni, de ne az eglész lap egy darab flash fájl legyen… nem arra való, arra ott a html

re: Flash tartalmának beindexeltetése a googleval

2010. 01. 07. 03:16 · OldalGazda →

Szerintem senki nem mondta, hogy sértegetted a keresőmarketingeseket, de nyilván pl. az olyan fordulatokat mint „nehogy az legyen, hogy kihúzattam IM-el a marketingszakemberek zsebéből a pénzt akaratlanul is.” nem annyira veszi itt szívesen senki sem.De hogy az itt olyannyira nem kedvelt személyeskedéseket berekesszem, összefoglalnám a fentieket: Te azt állítottad, hogy tudsz egy megoldást, ami által a „Flash tartalmának beindexeltetése a googleval” lehetségessé válik. Ez így is van, csak évekkel ezelőtt ezen az oldalon már kiveséztük a megoldásodat. A probléma lényege abban rejlik, hogy a beindexelés ténye önmagában édeskevés ahhoz, hogy látogatók is jöjjenek a keresők felől: ezért a megoldásod alig fog valamit jelenteni a látogatottságnövelés szempontjából. Ha ezt megérted, akkor az is nyilvánvalóvá válik számodra, hogy ezzel nem sok marketingszakember zsebéből tudnád kihúzni a pénzt.

2010. 01. 07. 04:36 · Névtelen hozzászóló →

Sziasztok IM vagyok, azt hiszem meg kell védenem Matyi-t, mert egy kicsit igaztalanul, bár részben az ő hibájából, nekiestetek.

Igen, igazatok van, a google beolvassa a flashek tartalmát.

Többnyire, és részben.

Mint azt minden bizonnyal tudjátok, az egybe épített flash tartalom valóban könnyen olvasható a google számára, a hardcoded a flashban lévő szövegeket simán olvassa, …ha azok nem képi elemekként vannak benne.

Olvassa a linkeket is …. ha azok nem acttionscripttel vannak dinamikusan összepakolva.

Egy szó mint száz, igen, aki azt mondja, olvassa a google a flash tartalmát, annak igaza van.

De csak annyira van igaza, amennyire olvassa a google a flash tartalmát, részben.

Esetenként semennyire. Ugyanis amennyire olvassa a google az adobe féle flash munkákat, olyannyira tojik a swish-es flash tartalmára. Az adobe flash-nál is van azonban egy faramuci helyzet a tartalom kiolvasásával kapcsolatban, az egyetlen moziból álló flash tartalmát könnyen olvassa, ha hardcoded van a moziban, sőt, ha xml-ből, html, ből, txt-ből van behívva a tartalom, akkor is. Azonban, amikor dinamikusan összerakott flash tartalommal kerüls szembe, ami úgy működik, mint tudjjátok, hogy a keret swf fájlban szinte csak a menü van, vagy még az sem csak az actionscriptek és külön mozikat hívogat be összerakva a flash oldalt, ott megáll a tudomány google részről az esetek többségében. Ha ezek a behívott mozik, ráadásul nem hardcoded tartalmazzák a szöveget, sőt esetleg dinamikusan as-el vannak összerakva, végképp veszett fejsze nyele arra gondolni, hogy majd a google beolvassa a tartalmat tisztességesen.És még nem is beszéltünk arról, hogy a google saját bevallása szerint a js-el betöltött flash tartalommal nem igen tud mit kezdeni.Nem beszéltünk még arról, hogy a google-n kívül is léteznek keresők, melyeknek a robotjairól nem mondhatjuk el ugyanezeket a képességeket, amit a google robotokról.

Egyszóval, igen a google képes beolvasni a flashek tartalmát. Nem maradéktalanul. Igen annak a marketing szakembernek, aki matyinak azt mondta csináltassa meg az oldala html verzióját, *igaza volt, szükséges*, úgy a google könnyebben beindexeli a domain tartalmát, sokkal jobb a kereső optimalizálás szempontjából.

Már ha szükség van a keresőoptimalizálásra, ha nagy a konkurencia, ha sok a hasonló terméket, szolgáltatást nyujtó weboldal. Most utalnék vissza a * -ok közé tett részre. Matyi esetében a flash weboldal tartalmaz egy cca 10 mondatos bemutatkozást, egy 30 mondatos szolgáltatás és termékismertetőt, és főként fényképeket a termékekről, azaz kép és video galériát. A terméke, szolgáltatása eléggé speciális, az országban talán 4 cég foglalkozik a hasonló eszközök forgalmazásával, a termékei nem közhasználatúak, speciális területen használják őket. Magyarul nem igen van szükség a keresőoptimalizálásra és keresőmarketingre, a jó helyezés eléréséhez a keresőkben. Éppen ezért kicsit furcsának található a fenti szaktanácsért elkért x+Áfa összegű számla a keresőmarketinges, keresőoptimalizálós cégtől, melyhez ha a tanácsuk szerint jár el Matyi, hozzájön még a html oldalak elkészíttetésének költsége, (3 statikus html oldal szövegtartalommal + képekkel + kép és videogaléria oldalak) így a flash elkészíttetésén kívül már van y+Áfa költsége. Ha ez csak pár ezer forint, akkor lenyeli az ember, azonban esetében nagyságrendekkel nagyobb összegről volt szó, az árajánlat szerint a marketinges keresőoptimalizálós cég részéről. Matyi nem webfejlesztő, vagy marketinges, optimalizálós szakember, hanem üzletember, tehát nem ért a dologhoz (mint azt valószínűleg észre is vettétek a hozzászólásainak szakmai értékéből, és a szakmai fogalmak keveréséből, nem megfelelő használatából. Ő csupán, miután felvette velem a kapcsolatot és a fentieket elmegyaráztam neki, elkészítettem a flash mozija tartalmának érdemi részét egyetlen szöveges fájlban a flash mozija alá, hogy a google minden érdemi részt megfelelően beindexeljen, s ugyanarra az oldalra mutasson amin a flash tartalom van, nem pedig külön html oldalakra, lelkesen mint üzletember annyit érzékelt belőle, hogy nincs költsége, és a google ugyanoda mutat másnap a tartalmat kiírva, ahol a flash oldala van. Mint írtam, semminemű optimalizálást nem tett szükségessé a dolog, a szolgáltatása, termékei ritkasága okán azonnal az első oldalon hozta a google. Igen az ő helyzete speciális ebből a szempontból, de sok olyan oldal van melyek full flash tartalommal rendelkeznek, melyek ilyen helyzetben vannak, számukra tökéletes megoldás a full flash tartalom, mert egyedi, látványos, és nincs szüksége a márkának, a szolgáltatásnak a marketingre, optimalizálásra. Merem azt mondani, a fullflash üzleti weboldalak 90%-a ilyen vállalkozásoké.———Összefoglalva, azt hiszem (nem zárom ki a tévedés lehetőségét) nincs igaza annak a hozzászólónak, aki szerint felesleges a flash oldalak ilyetén jellegű keresőre optimalizálására, amikor azt mondja „A Flash-ban szereplő szövegeket évek óta be tudja indexelni a Google, úgyhogy erre nem kell semmilyen külön „megoldás”.

———-„Nem is tudom, hogy gondolhatja valaki komolyan, hogy világszerte majd 10 éve átverésként működik egy teljes iparág, amihez még maga a Google is segítséget, ajánlásokat, stb. tesz közzé.”

Nem gondolt ilyet Matyi szerintem, csak szerencsétlen módon, ahogyan azt azonnal látni lehetett, nem értve a témához, dilettánsként rosszul fogalmazott, mert nem látja a dolog összetettségéből adódó képet teljesen a keresőoptimalizálással kapcsolatosan, és keverednek benne a fentebb írt tapasztalatának köszönhetően a fogalmak.

———-„És azt hogy gondolhatja komolyan, hogy ezt a „trükköt”, nem találta meg pár millió ember még rajta kívül és implementálta értelmesebben, mint az adott, hibás, hiányos, stb példában. 2006 januárjától…”

Gondolom ez a rész rám vonatkozott. Drága barátom, dehogy gondolok Én ilyesmit, s szerintem Matyi sem gondolt ilyet. Ő azért ajánlotta a leírást, (nem a szakembereknek, hanem úgy gondolva vannak még a helyzetében emberek, akik megoldást keresnek. Matyi mivel komplett leírásra az elkészítéssel kapcsolatban nem lelt a (magyar)neten, úgy gondolta hasznos lehet. Ajánlotta. Nem tette rosszul véleményem szerint, csupán nem a megfelelő felvezetéssel tette. Nem marketing szalkember 🙂 Jómagam szintén hasonló okból tettem közzé a postot, úgy gondolom hasznos lehet, bár nem új, azért minden bizonnyal nem ismeri mindenki a dolgot, sőt nagyon sokan használják js-es betöltéssel a flash tartalmukat, miközben meg vannak győződve a google képességeiben, holott ők maguk is azt mondják a js-es tartalombetöltés nem igen eredményezi a flash fájl beolvashatóságát.

Arra azért kíváncsi vagyok, a fentiek ismeretében, hol hibás, hol hiányos a példa? (ha arra gondolsz, egyetlen oldal nem elég a seo-hoz, a jó helyezéshez, akkor már most felhívom a figyelmed arra, amit a fullflash üzleti oldalak felhasználási trendjéről írtam százalékos arányban)

Minden esetre el kellene gondolkodnotok azon, ha egy szemmel láthatóan hozzá nem értő mond valamit, akkor azt le kell-e támadni, vagy inkább beszélgetni kell vele, és megtudni mi az ami miatt badarságokat beszél, mert lehet, hogy kiderül, bizony neki is lehet igaza, az ő esetében bizony az a jó megoldás. Csak ezekután ordítani le a fejét, hogy bazzeg, most igazad van, de ez az oldal az általános esetekről szól és félrevezető lehet egy ilyen bejegyzés, hozzászólás, ami a Te esetében megfelelő. Miként a webfejlesztés esetén is, ugyan az ember igyekszik szabványkövető (w3c ajánlást követő) weboldalakat csinálni, de ha jobb megoldás a cél érdekében a DoJo Js keretrendszer használata, akkor bizony tojik a validálásra 🙂

Köszönöm, hogy meghallgattatok, üdvözlettel és tisztelettel, Impavidus Mortalium

re: Flash tartalmának beindexeltetése a googleval

2010. 01. 07. 06:03 · szMatyi →

„Szerintem senki nem mondta, hogy sértegetted a keresőmarketingeseket”

Valóban nem, viszont én sem mondtam olyat ami szerint negatív véleménnyel lettem volna a keresőmarketingesekről, mégis ez volt a vád. Ezt értelmeztem én úgy, mintha sértésnek vett volna a hozzászóló valamit:

„Azt hiszem, most már kicsit újragondolhatnád a keresőmarketingesekről alkotott lesújtó véleményedet”

Én lezártam a dolgot, sziasztok, és elnézést, ha gondot, feszültséget okoztam.

2010. 01. 07. 07:35 · Névtelen hozzászóló →

Az oldalból: „következő lépésként a body részben csinálunk kettő divet, az egyikbe az swf fájl lesz betöltve, a másikban pedig az oldal szöveges tartalma, amit a keresőrobotok fognak szépen beolvasni és eltárolni maguknak. Érdemes itt a flash tartalmának szöveges részét közzétenni, nem árt ha megformázzuk, mint tudjuk szereti a google a vastagon szedett, és < h1 > kiemelt keresőszavakat jól értékelni a kereső kifejezések szerinti rangsorolásnál. Segítsünk neki.3, tegyük be scriptet a két div közé a kódba, ami kitölti a flashtartalom div-et”

 1. – Hol van a kódban (nem másolom ide) az swf fájl div-e?
 2. – Melyik a másik, amiben az oldal szöveges tartalma van? Amelyikhez a css-ben lévők tartoznak, az akkor jelenik meg, ha nincs Flash player.
 3. – Mitől nem látszik a két div? (rejtett, vagy mélyebben van a z-indexe, stb?)
 4. – Esetleg a flashtartalom záró div tag-e, ha a script záró tag-e után lenne, de még akkor sem tiszta, hogy a div 100%-os szélessége és magassága a teljes oldal 100%-a e, vagy annak az elemnek amiben ez a div van. Ha a teljes oldalé, akkor is csak akkor jó, ha nem hosszabb vagy szélesebb, egy adott (és mekkora az adott?) böngésző ablak mérettől, mert ez nem mászik a kezdetekben megjelenített 100% után sehová.
 5. – Végezetül sehol nincs z-index.

Tehát nagy eséllyel, a hozzá nem értés azért mégiscsak megnehezítheti a használatot.

na

2010. 01. 07. 07:37 · Névtelen hozzászóló →

Na hát ez igazán szépen lett formázva, bocs…

válasz a hogyan-ra, hol van ra

2010. 01. 07. 10:10 · Névtelen hozzászóló →

„Hol van a kódban …

…Végezetül sehol nincs z-index”

„Tehát nagy eséllyel, a hozzá nem értés azért mégiscsak megnehezítheti a használatot.”

impavidus.gamewar.hu/flash.rar innen letölthető a .rar fájl ami tartalmazza a swfobject.js-t a html oldalt és egy swf fájlt. töltsd le, tanulmányozd, át keress z-indexet, meg mindenféle faszságot, annyi az egész, amit copy-pastte be lehet rakni az oldalba. A testreszabást kell elvégezni csak pluszban (flash fájl neve) + css formázás a megjelenéshez.

impavidus.gamewar.hu/flash.html itt pedig megtekinthető hogyan működik az előző postból copy-paste módon elkészített kód. Sem z-index, meg baromságok.

Üdv, Impavidus

re:válasz a hogyan-ra, hol van ra

2010. 01. 07. 10:28 · Névtelen hozzászóló →

:-)Ezt arra az eshetőségre írtam, ha mégsem működne copy paste-el, márpedig van rá esély…Az, hogy ott sincs, nem azt jelenti, hogy „bárki meg tudja csinálni”, hanem hogy testre kell szabni.Ugyanúgy egy példát írtak mint te, azzal a különbséggel, hogy ők nem állítják, hogy nem kell semmihez sem érteni.

A fulfles tartalomról meg általában az a véleményem, hogy ha olyan mint a serjtankian.com, akkor nélkülözhetetlen.De kb. 50%-ban olyan dolgokat látok, ahol semmilyen működés vagy látványbéli dolog nem indokolja a teljes flash oldalt, ergo pl. ajax-al, s némi fantáziával tökéletesen optimalizálható oldalt lehetne létrehozni helyette.

szerintem

2010. 01. 07. 14:19 · Névtelen hozzászóló →

nem akarok én egyik fél mellé álni sem, de mégis…

Szerintem, ha a flash látható, a szöveges tartalom meg nem látható, az egyenlő a jó régen ismert kizárt vagy láthatatlan szöveg forrásba írásával, ami egyenlő az egyik un blackhat seo dologgal, amit nem szeretünk, én sem, a böcsületes seosok sem és a keresőrobotok sem.Ez a technika egyenlő blackhat seo ami büntetendő és nagyon csúnya dolog.Ehhöz nem szakértelem köll, hanem POFA.