Wiki

június 23, 2005

Weboldalak szabad, közösségi szellemben

A Wiki egy speciális Tartalomkezelő rendszer, melynek alapelve, hogy mindenki számára lehetővé teszi a weblapon található információ szerkesztését. Ennek megkönnyítése érdekében különböző, a HTML jelölő nyelvnél jóval egyszerűbb jelölő (markup) nyelvek(et) biztosít, melyekkel rendkívül könnyen lehet az alapvető formázásokat elvégezni; képeket, táblázatokat és hiperlinkeket beilleszteni. Mivel nagyon egyszerű egy másik lapra hivatkozni (például jelen wiki esetében WikiSzavak segítségével vagy az oldal nevének szögletes zárójelbe tételével), ezért a Wiki-ben található lapok relatíve sűrűn hivatkoznak egymásra.

Az egyszerű szerkesztés mellett még számos speciális kiegészítő szolgáltatása van egy wiki-nek, ami segíti az oldal változásainak nyomonkövetését, szándékos rongáláskor az oldal tartalmának visszaállítását, illetve a tartalmat érintő vita esetén segíti a különböző nézetek ütköztetését. Emellett fel kell készülnie a Wiki spam kivédésére is.

A legismertebb wiki a Wikipédia, de nem csak lexikon-szerű tartalom esetén hasznos ez a tartalomkezelő „műfaj”. Bármilyen tartalomtípus esetén használható, de főleg ott hasznos, ahol szükséges az lapok sűrű hivatkozása, vagy ahol egy olyan alszájtra kell, hogy az oldal látogatói szabadon, de a hagyományos fórumoknál sokkal struktúráltabban, átláthatóbban fejthetik ki véleményüket, írhatják le tapasztalataikat.

A Wiki rendszerek pusztán tartalomkezelőként is használhatóak, ekkor kissé másféleképpen kell megírni egy wiki weboldalt, de hamar megszokható és megszerethető ez a műfaj. A wikik egyes változatai személyes jegyzetfüzetnek is alkalmasak (pl. TiddlyWiki), tehát az egyszerű szerkeszthetőséget és a hivatkozások egyszerű létrehozását magában hordozó koncepció nem csak weboldalak létrehozásánál működőképes.

Wiki linkek

http://wikiwiki.lap.hu

Wiki tartalomkezelő rendszerrel kapcsolatos linkek gyűjteménye.

Webni! Webni! és a wiki

Ez az oldal is technikailag egy Wiki, a Zope alapú Zwiki (lásd: WikiPedia:Zwiki) rendszerrel épült, noha nem lexikon, és egyelőre nem szerkeszthető az oldalak tartalma sem. Amennyire én tudom, az oldal az első és (sajnos) a legnagyobb magyar nyelvű wiki tartalomkezelő rendszerrel épült oldalak közé tartozik a .hu ccTLD (WikiPedia:ccTLD) alatt.

Összehasonlításképpen néhány magyar nyelvű, wiki-vel épült oldal mérete:

2006. november

2005. november

A „Wiki” című bejegyzést 2005. 05. 12. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 11. 30., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások