www

február 20, 2005

Mi a www aldomain jelentősége?

A www.innen.hu és az innen.hu két különböző oldalnak számít a Szabadszavas keresők számára, mégis szinte mindig a www nélküli és a www-vel ellátott címeken ugyanaz a tartalom található, ezért ez a Duplikált tartalom problémakörének egy régi alapesete, ugyanis ha a két oldal tartalma ugyanaz, akkor általában csak az egyik (praktikusan a több helyről hivatkozott) változatot jeleníti meg a Találati rangsorban. A PageRank számításában, a bejövő Külső hivatkozások súlyozásában ettől függetlenül teljesen különálló oldalnak számított régebben a két variáns a Google kereső szempontjából, azonban az utóbbi időben mintha történt volna ezirányban elmozdulás.

Egyes esetekben akár igen nagy eltérések fordulhatnak elő a kétfajta oldal Page Rank értékében, például régen a http://hup.hu PR4-es értékkel bírt, a http://www.hup.hu viszont PR6-ossal. Manapság már mindkét érték PR 6-os, azonban pl. a www.innen.hu és az innen.hu RR értékei között még mindig négy a különbség.

Sokan akkor is odabiggyesztik az oldalad elé a www-t, ha egyébként Te nem is használod, mert vélhetőleg úgy gondolják, hogy az is ugyanolyan közetelező eleme az oldal címének, mint a http (hacsak nincs már egy Aldomain az oldal címében, mint például a http://webni.innen.hu, mert akkor igen ritka, hogy valaki elébiggyessze a www-t). A Linknépszerűség növelése során figyelni kell arra, hogy lehetőleg minden Külső hivatkozás vagy csak a www-s, vagy kizárólag a www nélküli címekre mutasson (itt is érvényes, hogy sokan a www-t a webcím elengedhetetlen részének gondolják, ezért inkább a www-s változat javasolt, amennyiben nincsen egyéb aldomain).

Két eset lehetséges:

  • A szerver csak a www-vel vagy esetleg csak a www nélkül beírt variánsra válaszol, így megtévesztheti a látogatókat, akik esetleg el sem jutnak az oldalra.
  • Vagy válaszol az oldal mind a www-vel írt, mind a www nélküli címre, ekkor azonban törvényszerű, hogy mindkettőt meg fogják linkelni (akkoris, ha egyből átirányít az egyik variánsról a másikra, és akkoris, ha mindkét variánst használva végig lehet böngészni az oldalt), így a legrosszabb esetben akár a felére leeshet az nyitóoldalra bejövő linkek száma.

A „www” probléma lehetséges megoldásai

A http://seo-toys.com/tips-on-seo/seo-tips-3.shtml oldalon lehet olvasni bővebben arról, hogy hogyan lehet szerver oldali átirányítással kiküszöbölni a problémát.

A Google Webmaster Tools lehetőséget nyújt a webmestereknek, hogy a regisztrált oldalaikkal kapcsolatban megadják, hogy melyik változatot preferálják: a www nélkülit, vagy a www-vel ellátottat: A Google kereső ennek megfelelően fogja kijelezni az oldal. 2006. augusztus Egyelőre nem ismeretes, hogy ez a lehetőség milyen hatással van az oldalak rangsorolására, és a kétféle változat PageRank értékeire.

A „www” című bejegyzést 2005. 02. 20. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 09. 16., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Tamás

2006. 08. 30. 18:31 · Névtelen hozzászóló →

Szerintem az aldomain PR értéke átcsorog a fődomain PR értékére.Erre két etalon. www.hup.hu 6/10 hup.hu 6/10 Általában a linkelések hup.hu felé történnek, www.hup.hu felé minimális a linkszám, de a PR ugyanaz. www.linuxbazis.hu 5/10 linuxbazis.hu 5/10 Itt a linkelések www.linuxbazis.hu felé mennek, linuxbazis.hu felé max. ha 8 van, sokat mondok, a PR viszont ugyanaz.

Szal lehet még sem kell regisztrálni, igazságot tesz a Google? ;)Érdekesség: ha a Google Tool -barral néztek mondjuk Back links -t,akkor www.linuxbazis.hu -ra és linuxbazis.hu -ra, detto ugyanazokata linkeket adja. HUP -nál szintúgy.

Tamás

2006. 09. 01. 11:13 · Névtelen hozzászóló →

igen, régen ez nem így volt, a hup.hu-nak, és a www.hup.hu-nak különböző volt a PR-je, ha nem csal az emlékezetem. Ezek szerint változott a hozzáállás.JJózsef