Böngészők

november 22, 2004

Weboldalak megjelenítésére használt programok

A különböző böngészők másképpen értelmezik a Webes szabványokat, és még különfélébb módon reagálnak a hibás, nemszabványos kódokra. Emiatt ajánlatos több böngészővel is megvizsgálni oldalunkat: jól jelennek-e meg a lapok, egyáltalán használható-e a webhely?

Bővebben a böngészőkről

Mozilla Firefox

http://mozilla.fsf.hu/

Napjaink technikai értelemben véve egyik legjobb böngészője, mely a többi böngészőhöz képest számos előnyt nyújt (eltekintve a jól működő szabad forráskódú projektekre általában jellemző technológiai innovációtól és a biztonságosabb, stabliabb végterméktől), mint például:

  • Az oldalon belüli keresést a leghatékonyabban oldja meg, mivel nem felugró ablakokba kell beírni a keresett kifejezést, ráadásul képes szöveges űrlapokban (textarea) való keresésre, ami nemcsak Wiki és Weblog szerkesztésnél nélkülözhetetlen.
  • Rengeteg Firefox kiegészítő segítségével nemcsak az alapvető böngésző-funkciókat lehet bővíteni, hanem új funkciókkal is fel lehet ruházni a programot, mint pl. RSS olvasó, fájlcserélő kliens.

Microsoft Internet Explorer

Az Internet Explorer-t elsősorban Windows operációs rendszerekre fejlesztették, de készült egy verzió Mac OS X operációs rendszerre is (5.2), mely azonban leginkább csak nevében hasonlít a Windowsos változathoz, és már hivatalosan nem is elérhető. A látogatók túlnyomó többsége a 6.0-os verziót használja, de kis százalékuk még mindig 5.5-ös és 5.0-ás verziókkal böngészik. Az említett négyfajta verziónak négy, némileg különböző motorja van, ami máshogy tér el a szabványoktól, más hibái vannak, ezzel olykor igen körülményessé az összes verzióra való fejlesztést. Az Internet Explorer-ek a Windows operációs rendszerek alapvető részét képezik, elterjedtségük ezzel is magyarázható. A legújabb, nagymértékben átalakított kezelőfelületű és bővített funkciójú Internet Explorer 7, ami régebbi, sokak által használt operációs rendszerekre – mint pl. Windows 2000, Windows 98 –, nem elérhető. Ráadásul egy Windows rendszeren egyszerre csak egy Internet Explorer lehet fenn, ezért pl. a biztonsági frissítések módjára terjesztett IE 7-es böngészőt külön el kell távolítani, ha az egyelőre az elterjedtebb IE 6-tal szeretnénk megnézni oldalunk.

Internet Explorer futtatása Linuxon

A wine Windows emulátorra épülő ies4linux segítségével egyszerre több Internet Explorer-t (5.0, 5.5, 6 és 7) lehet futtatni: http://www.tatanka.com.br/ies4linux/

Windows-os Internet Explorerek Mac OS X-en

Az ie4linux-nak létezik egy, darwine-re épülő változata, melyet ies4osx-nek hívnak. Csupán pár kattintás segítségével egyszerre installálhatóak az IE 5.0, 5.5, 6, és 7 verziói, melyek bár lassúak lesznek, működnek: http://www.kronenberg.org/ies4osx/

Több Internet Explorer Windowson

Opera

http://www.opera.com

Egy norvég cég által hosszú évek óta fejlesztett zárt forráskódú, de ingyenesen letölthető program. Előnye hogy gyors, számos hasznos kegészítő funkciót nyújt, jól használható, illetve, hogy rengeteg operációs rendszeren fut. Persze nem minden operációs rendszerre érhető el mindig a legújabb verzió, hasonlóképpen a letölthető nyelvi verziók köre sem azonos, ezért lehet, hogy magyar nyelven csak egy régebbi verziót jelent még meg, vagy egyáltalán nem elérhető magyar nyelven az adott operációs rendszerre. A látogatóknak alig több, mint egy százaléka használja ezt a böngészőt, a program puszta fennmaradása nagyrészt innovatív funkcióinak és gyorsaságának köszönhető. A böngésző funkció mellett még mail-kliens is találaható a programban. Az Opera for Mobile pedig az okostelefonok PDA-k és egyéb mobiltelefonok széles választékára fejlesztett böngésző.

Konqueror és Safari

Az Unix/BSD/Linux operációs rendszerekre fejlesztett KDE grafikus környezet alapértelmezett böngészője. Az általa használt, KHTML-nek nevezett motor felhasználásával írták meg a Mac OS X alapértelmezett böngészőjét, a Safari-t. Gyakorlatilag elenyésző számú látogató használja ezeket a verziókat, még úgyis, hogy a Safari 2007 óta Windows-ra is elérhető.

Netscape, Mozilla

http://mozilla.org

Az internet hőskorának nagy klasszikus böngészői voltak a Netscape 4.x-es sorozat különböző verziói, mára már csak elenyésző számú felhasználó szörföl vele, akár csak az ezt követő Netscape verziókkal. Az eredetileg a Netscape által fejlesztett böngészőmotor (gecko) nyílt forráskódúvá tételével jöttek létre a Mozilla, illetve a Firefox böngészők (Netscape 5.x). Mind a régi Netscape, mind a különböző Mozilla verziók gyakorlatilag majd’ minden létező operációs rendszerre elérhetőek (lásd: http://toastytech.com/guis/ff15t.html ), mégis csak a felhasználók tizenvalahány százaléka használja, mivel nem alapértelmezett böngészője egyetlen operációs rendszernek sem. A gecko motort használó böngészők közül jelenleg a Firefox a legnépszerűbb, az eredeti Mozilla projekt pedig Seamonkey néven él tovább.

Keresőrobotok

Az egyes honlapokat beindexelő szoftverek, a Keresőrobotok is saját HTML értelmező motorral rendelkeznek. Ezért is fontos szabványos weboldalakat írni, mert ekkor nagyobb esély van arre, hogy robotok értelmező motorja képes lesz felgöngyölíteni a webhely tartalmát.

Szöveges böngészők

Kezdetben minden böngésző Szöveges böngésző volt. Manapság már csak leginkább Unix-szerű operációs rendszereken használható programok léteznek.

Böngészők felhasználói bázisának arányai (2005)

http://johnhaller.com/jh/useful_stuff/browser_statistics/

Ezen az oldalon három különböző forrásból származó adatok alapján készült összehasonlító statisztikát találhatunk arról, hogy melyik böngészőt mekorra százaléka használja az internetezőknek. A statisztika érdekessége még, hogy a programokat nem böngésző típus szerint, hanem renderelő motorok szerint csoportosítja. Egyes böngészők ugyanis ugyanarra a weblap megjelenítő technológiára épülnek. E szerint a felosztás szerint az alábbi csoportokba sorolhatóak , és a következő sorrend állítható fel penetráció alapján.

  • Microsoft technológia (Microsoft Internet Explorer böngésző) – 2005. november: ~87 %
  • Gecko motor (Mozilla Firefox, Mozilla csomag, Netscape 6 és 7 – 2005. november: ~10 %)
  • KHTML böngészők (Konqueror és Safari böngészők) – 2005. november: ~2 %
  • Opera motor (Opera böngésző) – 2005. november: ~1 %

Böngészők használata Magyarországon (2004-ig)

átlagos magyar weboldal látogatói által használt böngészők megoszlása

2004. A fenti ábrán egy átlagos magyar weboldal látogatói által használt böngészők megoszlása látható: döntő hányaduk az Internet Exporer-t használja, egyre növekvő hányaduk a 6-os verziót. Az összes többi böngésző elenyésző számú felhasználót tudhat magáénak. A diagram 100%-ig tartó fehér területe gyakorlatilag a Keresőrobotokat jelenti. Jól látható, hogy „látogatóink” majdnem tíz százaléka a keresőoldalak számára gyűjt adatot.

A „Böngészők” című bejegyzést 2004. 11. 22. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2009. 06. 27., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

kerdes

2008. 03. 03. 04:38 · Névtelen hozzászóló →

Windows xp-re toltottem Mozzillat, ujrainditottam a gepet, es eltunt az internet explorer. Ennek igy kellett h tortenjen, vagy vmi nem stimmel.?

2008. 05. 31. 11:35 · Névtelen hozzászóló →

az internet explorernek nem kellett volna eltűnnie!!!nekem pl megvan,,,és nem egyszer volt a mozilla felrakva:P

eltűnő IE

2008. 11. 22. 09:11 · Névtelen hozzászóló →

Bárcsak nálam is eltűnne!!! :)Amúgy valóban nem szabadna eltűnnie, de szerintem te csak a start menüben felül lévő alapértelmezett böngésző linkre gondolsz, csak az változott meg és került IE helyet Mozzila oda.

eltűnő IE

2008. 11. 22. 09:12 · Névtelen hozzászóló →

Bárcsak nálam is eltűnne!!! :)Amúgy valóban nem szabadna eltűnnie, de szerintem te csak a start menüben felül lévő alapértelmezett böngésző linkre gondolsz, csak az változott meg és került IE helyet Mozzila oda.

explorer mellett a mozilla firefox is?

2009. 06. 27. 12:01 · Névtelen hozzászóló →

Internet Explorer 8 böngészőm van a Vistámon, – kérdésem, – hogy minden zavar nélkül letölthetem-e a Mozilla Firefoxot? Mindkettőt használhatom-e felváltva?