Szöveges böngésző

október 31, 2004

Karakteres böngészők, képmegjelenítés nélkül

A World Wide Web hajnalán relatíve sokan futtattak szöveges böngészőt olyan operációs rendszeken, ahol nem tudtak, vagy nem akartak grafikus felületet használni. Manapság leginkább a Unix-szerű operációs rendszereken használják őket, azonban működésük közel áll mind a látássérültek által használt megoldásokhoz, mind ahhoz, amit a Keresőrobotok „látnak” az oldalból, ezért jó szolgálatot tehetnek oldalunk tesztelésére mind az Akadálymentes weboldalak írása, mind a honlapok Keresőoptimalizálása esetén.

Lynx

http://lynx.browser.org/

Unix-szerű operációs rendszereken és Winodwsokon is (kisebb-nagyobb nehézségekkel) futó, karakteres üzemmódű böngésző.

http://csant.info/lynx.htm

A leggyakrabban forráskódban terjesztett alkalmazás, Windows NT/2000/XP operációs rendszerekre lefordított, installerrel ellátott verziója. Problémamentes futása azonban nem feltétlenül garantált.

Links

http://artax.karlin.mff.cuni.cz/~mikulas/links/

Másik szöveges böngésző, amelynek nincsen Windowsos változata, viszont létezik grafikus üzemmódú adaptációja is.

További alternatív böngészők

http://www.w3.org/WAI/References/Browsing

Látássérültek számára kifejlesztett speciális megoldások és egyéb alternatív weboldal-elérési technikák összefoglaló listája.

Szöveges böngésző használata Windows XP-n

A fenti böngészők leginkább csak Linux-on, FreeBSD-n, meg hasonló Unix szerű rendszereken szeretnek futni, ezért főhet a feje a Windows XP-t használóknak, hogy hogyan tudnák oldalukat leellenőrizni szöveges böngésző segítségével. Ahelyett, hogy többé-kevésbé, illetve nem magától értetődő módon működő szöveges böngészőkkel kísérleteznénk, töltsük le a http://www.opera.com oldalról az Opera böngésző legfrisebb változatát. Az alábbi képernyőképeken nyomon követhető, hogy hogyan lehet pár kattintással „szöveges böngészőt” varázsolni az egyébként teljesen grafikus programból.

Egyszerűbb módszer

A View » Style menüben ki kell választani az „Emulate text browser” opciót, az Opera ekkor olyan beállításokkal lesz felvértezve, ami mind a megjelenített elemek, mind a megjelenítés stílusát tekintve nagyban hasonlít az „igazi” szöveges böngészőkre.

emulate text browser hatása

Bonyolultabb módszer

Több testreszabást igényel, de talán jobban olvasható az oldal, ha az alábbi módszerrel állítjuk be az Opera böngészőnket.

megjelenítést beállító eszköztár lenyitása

A weblapok megjelenítését beállító eszköztár a címsor jobb oldali végében található szemüveg ikonra kattintva nyitható le.

a képek kikapcsolása és felhasználói üzemmódba váltása

Az eszköztáron egy ikon szolgál a képek megjelenítésének ki- és bekapcsolása, míg egy másik ikon pedig az üzemmódváltásra.* Ha a fentieknek megfelelően átállítjuk az ikonokat, akkor a weboldalak stíluslapok és képek nélkül fognak megjelenni.

Flash, JavaScript, Java letiltása haladó beállításokkal

Ekkor azonban még a Java, JavaScript, Flash plug-in segítségével megjelenített elemek továbbra is láthatóak lesznek. A teljesebb karakteres böngésző felhasználói élményért tiltsuk le ezeket is az Eszközök/Beállítások (Tools/Preferences) menüből elérhető párbeszédablak segítségével.

* Szintén ebbben a párbeszédpanelben található meg a kétfajta felhasználói profil beállítására szolgáló „Style options” gomb. Itt állítható be, hogy az egyes felhasználói profilok esetén milyen stíluselemekkel jelenjen meg az oldal. Látható, hogy az „User mode” profilban alapbeállításként a weboldal nem saját stíluslapjával jelenik meg.

Mindezen beállítások segítségével gyakorlatilag lecsupaszítottuk Opera böngészőnket egy jó karakteres böngésző szintjére. Az egyetlen döntő különbség az lesz, hogy sokkal szebb fontokkal fog megjelenni a szöveg. Továbbra sem azt „látjuk” így a weboldalakból, amit a Keresőrobotok látnak, de ez a nézet már nagyon hasonlít ahhoz, amit a robotok képesek érzékelni egy weboldalból.

A példaoldal Béke Csaba reneszánsz lantművész modern CSS technikákkal elkészített oldala

A „Szöveges böngésző” című bejegyzést 2004. 10. 31. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2009. 12. 30., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Le a hirdetesekkel!

2009. 12. 17. 04:55 · Névtelen hozzászóló →

Igazabol engem csak 2 dolog miatt erdekel egy meztelen bongeszo: hatha igy megszabadulok az ostoba villogo reklamoktol, illetve kevesebb CPU-t fogyaszt a laptopom. Mar annyi fele bongeszot kiprobaltam, de az osszes ezerrel zabalja a procit>>>aksit mire betolt egy agyonflashezett oldalt. Pl az In….x imadja igy leamortizalni a gepemet meg az agyamat. Mindjart kiprobalom ezt az Operas modszert, hatha jo lesz. (Mi ebbol a tanulsag? Ne olvassunk I..xt. )Udv