statgép

december 2, 2005

Ingyenes statisztikai program a freeblog.hu atyjától

http://statgep.hu/

Diszkrét számlálóikonok, egyszerű, átlátható kezelői felület, (nagyjából) letiltható az adatok nyilvános elérése jellemzi ezt a szolgáltatást. Mutatja továbbá a Kereső-kifejezéseket, hogy milyen címekről érkeztek a látogatóink, tehát analizálja a REFERRER-eket (lásd: WikiPedia:Referrer); mindezt napi, heti, havi éves bontásban.

Mennyivel tud többet, mint a Google Analytics?

  • Pontosan megmutatja, hogy milyen URL-ről érkeztek látogatóink, és nem csak a domainnevet magát.
  • Dinamikusan szűrhetőek az oldalunkra érkező látogatók által használható Kereső-kifejezések, így gyorsan és kényelmesen rákereshetünk az egyes Kulcsszavakra illetve kombinációikra.
  • Felismeri a magyar keresőket is, és a keresők között jeleníti meg őket (pl. heureka.hu, kurzor.hu).
  • Toplistájában PageRank 3-4/10-es oldalakról mutatnak vissza – egyszerre nem túl nagy számú – linkek a programban résztvevő oldalakra, tehát relatív magas PR értéket ad vissza a mért oldalaknak.
  • A toplistából kiindulva lehetővé teszi a mások statisztikáiban való böngészést. Teljesen nem lehet titkossá tenni a mért adatokat, legalább a látogatottság alapvető számai, és a leggyakoribb böngésző, operációs rendszer, kereső, kereső kifejezés, hivatkozás, felbontás adatai meg fognak jelenni. Mindez segíthet a megfelelő-e a Látogatottság? kérdésének megválaszolásában.

Mit nem tud a rendszer?

A Keresőoptimalizálás szempontjából fontos lenne tudni a kulcsszavak előfordulásának gyakorisága mellett azt is, hogy az egyes kulcsszavakra melyik keresőben kerestek rá, továbbá jellegénél fogva nem nyújt olyan részletes adatokat például a látogatók oldalon belüli mozgásáról, mint a Google Analytics.

Vélhetőleg az erőforrások szűkössége miatt a szolgáltatás történetében többször előfordult, hogy nem lehetett szabadon regisztrálni a rendszerbe, vagy csak meghívóval; továbbá az egy felhasználó által regisztrálható szájtok száma is kettőben maximalizált.

Freeblog-os oldalak statisztikái

http://freeblog.statgep.hu

A freeblog által nyújtott AWStats generálta statisztikákat 2005 végétől már a statgép rendszere szolgáltatja, így a toplistát böngészve megtudhatjuk, hogy melyek a legnépszerűbb, leglátogatottabb blogok a freeblog.hu-n. Rendkívül sok értékes információhoz hozzá lehet jutni a fent már vázolt, mindenképpen, letilthatatlanul megjelenített alapadatok segítségével. Érdemes tehát megnézni, hogy melyik oldalt mennyien és vélhetőleg miért látogatják.

A „statgép” című bejegyzést 2005. 12. 02. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2009. 12. 07., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Határozatlan ideig újra lehet regisztrálni!

2007. 02. 05. 06:58 · OldalGazda →

http://statgep.hu/registeruser.sx

A tavaly, november 26-án felfüggesztett regisztráció, bizonytalan ideig újból elérhető február 3-ától!

Nagyon sajnálom. Tényleg…

2008. 02. 19. 04:52 · ElMundo →

Sajnos jópár napja ne megy a Statgép. Túl sok site méreti vele a látogatásokat, ami megintcsak azt bizonyítja, hogy nagyon jó a szolgáltatás. Na és persze ingyenes! Sajnos el kellett ismernie Mr a-nak is, hogy kevés a hardver. Én legszívesebben gyűjtést kezdeményeznék az oldal „megmentésére”.Tényleg nagyon szeretem a statgépet…

Nagyon sajnálom. Tényleg…

2008. 02. 19. 04:58 · harzol →

Hát ha ez segít, akkor én megszabadítottam őket napi 2-3000 oldalletöltés terhétől.Az Analytics mellett sok pluszt nem tud nyújtani, egyedül ott volt fent ahol jól jött a nyilvános stat.

Nagyon sajnálom. Tényleg…

2008. 02. 19. 04:58 · OldalGazda →

Tényleg kár érte. Még amellett is, hogy már van magyar nyelvű Google Analytics is, lenne létjogosultsága ennek a statisztikai rendszernek, mert sokkal egyszerűbb, és ezáltal mondjuk kisebb tudású is, de az oldalgazdák túlnyomó többségének igényszintjének (igényének / szintjének) megfelel: gyorsan, egyszerűen meg lehetett vele nézni a látogatottság forrásait…

Re: Nagyon sajnálom

2008. 02. 19. 12:45 · Névtelen hozzászóló →

Hát én nem sajnálom. Egyszer rákérdeztem náluk, hogy nincs-e lehetőség fizetős, rejtett mérőkódos igénybevételre. (Gondoltam, a Google így is tud rólam eleget, legalább a statisztikáimat ne lássa…)

A válasz ennyi volt: „nincs”

Túl a válasz udvariatlanság határát súroló rövidségén, azt gondolom, ha a mérésért kifejezetten fizetni is hajlandóak számára nem kívánnak szolgáltatást nyújtani, akkor tényleg rohadtul lehet őket sajnálni.

Re: Nagyon sajnálom

2008. 02. 19. 13:16 · ElMundo →

A félreértések elkerülése végett nem a rendszer gazdáját sajnálom, valószínűleg ilyen szempontból nem is kell sajnálni. Sajnálom. A „szolgáltatás” kimaradását.Valamint szerintem az a válasz, hogy „nincs” legalább lényegre törő, és konkrét, nem pedig minden oldalról körbemagyarázom, meg ígérgetek fűt-fát stílus.Lehet, hogy nem a legilledelmesebb formában válaszolt, sőt…, de azt hiszem, ezzel az egy szóval be sem szólt. Ráadásul legalább válaszolt, ami sok oldal esetében elmaradt volna. Erre te elkezded fikázni egy nyilvános oldalon.No comment…

A-STAT?

2008. 02. 19. 13:23 · Névtelen hozzászóló →

Ha már statgép kapott, szerintem az A-stat is megérne egy külön témát.December közepétől nem jó! Csak igérgetnek, de az már bíztos, hogy még mindig nem jó!

A-STAT?

2008. 02. 19. 13:47 · ElMundo →

Ezeket a Dataglobe -os cuccokat inkább hagyjuk. De azok tényleg csak ígérgetnek. Egyébként az A-stat ott bukott el nálam, hogy spam-ként kaptam a „lehetőséget”, hogy regisztrálhatok, amikor elindult.

Re: Nagyon Sajnálom

2008. 02. 19. 14:47 · Névtelen hozzászóló →

szerintem egyáltalán nem kellene fennakadjál mr.a válaszán. ő már csak ilyen, ez a sílusa, lásd az oldalra kiírt szöveget:

 meg nehany nap, tul sok site, de keves hardver. nemtom mi lesz, uj gepet nem veszek, valszeg megkerunk par nagy forgamu szajtot, h hasznaljanak google analyticset, es akkor elindulhat ujra

Nyílván nem hülye, megvannak a mozgatórugói annak, mit miért csinál, még akkor is, ha ez nem tetszik nekünk.

Az A-Stat meg a hasonlókról meg nem véletlenül nem esik szó ezen az oldalon.

Re: Nagyon Sajnálom

2008. 02. 19. 14:58 · Névtelen hozzászóló →

„Az A-Stat meg a hasonlókról meg nem véletlenül nem esik szó ezen az oldalon” – itt mire gondoltál?

Re: Nagyon sajnálom

2008. 02. 19. 17:58 · Névtelen hozzászóló →

ElMundo, én személy szerint igyekszem mindenkinek kulturált formában válaszolni, aki kulturált formában megkeres. Ezért valahogy nem tudok hasra esni attól, ha valaki szintén veszi a fáradságot a válaszadásra. (Bár tény, hogy számos esetben valóban ez is elmarad.)

Szerintem az is lényegre törő és konkrét, hogy „Helló! Sajnos nincs.” – csak ráadásul még a normális udvariassági szintet is megüti. Egy szóval nem állítottam, hogy „beszólt”.

Egyszerűen csak jeleztem egy másik vetületét a dolognak. Azt, hogy abszolút nem érdekelte őket még elvi szinten sem, hogy bevételt nyerjenek ki a szolgáltatásból, akárcsak annak működtetésére is.

(Amúgy: nyilvánosan tilos a fikázás? Ezt mikor vezették be?)

Re: Nagyon sajnálom

2008. 02. 20. 02:40 · ElMundo →

„Amúgy: nyilvánosan tilos a fikázás? Ezt mikor vezették be?”Még nem vezették be, csak éppen akkora udvariatlanság, mint amiért Te megszóltad A-t.Tipikus. „Bort iszik, és vizet prédikál.” „elvi szinten sem, hogy bevételt nyerjenek ki a szolgáltatásból, akárcsak annak működtetésére is.”Ezt én sem értem, valószínűleg én is próbálnék bevételt realizálni egy rendszerből amiért megdolgoztam…De attól még sajnálom. Sajnálom, hogy Én jelenleg nem tudom használni a statgépet. Én! Tehát csak a magam nevében beszéltem.Ha téged valamivel megsértettelek, Bocs.

Ez már inkább off

2008. 02. 20. 15:11 · Névtelen hozzászóló →

Fikázásnak te nevezted el, azt azért ne feledjük. Én úgy gondolom, egyszerűen leírtam egy konkrét tapasztalatot, ami bennem negatív véleményt alakított ki (egy amúgy nekem tetsző szolgáltatásról – hiszen máskülönben miért akartam volna fizetős formában igénybe venni).

Ennek a – tapasztalaton alapuló – negatív véleménynek szerintem éppúgy létjogosultsága van akár nyilvános oldalon is, mint a pozitív észrevételeknek. Nem érzem udvariatlanságnak vagy „borivás”-nak. De ezen tényleg ne vesszünk össze; részemről is bocs, ha valami félreérthető volt.

reg

2009. 04. 23. 11:32 · Névtelen hozzászóló →

hol lehet regisztrálni,nagyon szeretnék

2009. 12. 07. 06:52 · Névtelen hozzászóló →

nem