tango.hu

december 3, 2005

Egy megszüntetett alternatív magyar kereső

http://tango.hu

A Sanoma és Google együttműködése következtében 2008 decemberével megszűnt a tango.hu kereső, ezáltal megszűnt az utolsó nagyobb alternatív magyar kereső is, mely saját keresőtechnológiával rendelkezett. A Sanoma és az Etarget partnerségének megszűnésével pedig az Etarget elvesztette a legfontosabb, keresőhirdetéseket megjelenítő weboldalát. A tango.hu egyik funkcióját, a startlapon belüli keresést pedig a korábban a PolyMeta metakeresőt is fejlesztő cég által készített kereső, a [Startlapkereső] (http://www.startlapkereso.hu/) veszi át.

Az alábbi tartalom a kereső megszűnése miatt érvényét vesztette!

Átgondolt kezelőfelülettel és kellően nagy és friss, alapjában véve a Fontos keresőkhöz mérhető minőségű kereső-adatbázissal rendelkező kereső, melyet a Sanoma Budapest Kiadói Rt. üzemeltet, akárcsak a startlap.hu vagy például a Nők Lapja Café oldalait.

A hivatalos sajtóközlemény szerint

„…az új kereső indításával olyan hazai piacon ismert szereplőknek teremt konkurenciát, mint a vizsla24, a Heuréka, a Kurzor, a Góliát, de ugyanakkor versenyeznie kell a nagy nemzetközi keresőkkel is, mint a például a Google, az MSN Search, a Yahoo vagy az Altavista. „

„…A Tango.hu napjaink egyik legmodernebb, és folyamatosan fejlődő motorjával rendelkezik, amelyet a cseh Jyxo cég fejlesztett a közép-európai piacokra… …Támogatja a kevésbé gyakori formátumokban történő keresést (pl.: PDF, Word), és rendelkezik – többek között – helyesírás-ellenőrzéssel is. A programot olyan felismerő rendszerrel látták el, amely a szokványos elírásokat és hibákat automatikusan detektálja egy többmilliárd szót tartalmazó adatbázis segítségével.”

„A Tango.hu kereső üzemeltetésében a Sanoma partnere az eTarget Magyarország, akik a Jyxo magyarországi képviselői is egyben.”

Weboldalak közötti keresés

Keresőtechnológia

A „Web” fül alatt megjelenő találatokat a Jyxo keresőtechnológia szolgáltatja, tehát a tangó kereső számára ugyanaz a Jyxobot nevű Keresőrobot gyűjti az adatot, mint a zoohoo.hu kereső számára. A tango oldalán azonban sokkal frissebb találatok jelennek meg, hosszabb kivonatokkal, némiképp másfajta Rangsorolásban; valószínűleg a frissesség itt is hangsúlyozott szerepet kap. További különbség, hogy a tango.hu -a zoohoo.hu-val ellentétben- képes a magyar szavak szótövezésére.

Kiegészítő szolgáltatások

  • Videó és zene keresése szintén a Jyxo technológia segítségével
  • Utolsó keresések listája: a keresőmező alatt megjelenik az utolsó öt Kereső-kifejezés. Túl nagy használati értéke nincsen, de érdekes.
  • Hirdetések: Az etarget.hu rendszere segítségével is megjelennek szöveges hirdetések, mégis az újszerű és érdekes az, hogy a cég a startapró nevű szolgáltatását úgy népszerűsíti, hogy ha létezik a beírt kulcsszónak megfelelő apróhirdetés, akkor azt hangsúlyos helyen kijelzi a találati listák mellett
  • Speciális kereső-kifejezések: lásd http://www.tango.hu/help/index.php

Katalógusban keresés

Az elütő színnel is kiemelt „startlap” fülre kattintva egy, inkább a startlap dizájnjához és felépítéséhez illeszkedő keresőoldalon lyukadunk ki, ahol a [lap.hu] oldalak tartalmában kereshetünk

Képkereső

Nyitóoldalán régebben a National Geographic és a Nők Lapja Café oldalairól származó képek voltak találhatóak, 2007 februárjában pedi a videoplayer.hu odlaláról származó találatok. A Fontos keresőkhöz képest jóval kevesebb kép szerepel az adatbázisban.

Keresés a hírek között

A hírkereséshez a szintén a Sanoma tulajdonában levő http://hirstart.hu oldal adatbázisa szolgáltatja az adatokat.

Zenekereső

A zene fülre kattintva, keresőkifejezés megadása nélkül néhány lap.hu oldalra hivatkozó linket találhatunk, egyébként pedig a jyxo által a weben keresztül felgöngyölített zenei fájlok (mp3, wma) között kereshetünk.

Videókereső

A http://videoplayer.hu oldalról származó találatokat jelenít meg alaphelyzetben, de egyébként szintén a jyxo adatbázisából származó találatokat jelenít meg.

Blogkereső

A http://miner.hu találatai között keres.

Álláskereső

A profession.hu adatbázisában keres.

Térképes kereső

A keresési adatok megadása után a terkep24.hu oldalra dob át, ami pedig a Cartographia -egyébként a Google térképéhez képest sokkal gyengébb- szolgáltatását használja fel.

A tango.hu kereső története

A domainnévvel kapcsolatban

A Wayback Machine tanúsága szerint régen (2002-ben) ezen a címen a veszprémi Tangó Zenei Antikvárium weboldala volt, lásd: http://web.archive.org/web/20021127223232/http://www.tango.hu/
2005 dec.Érdekes módon az antikvárium nevére rákeresve a Google még mindig elsőként hozza ki ezt a domaint.

További érdekesség, hogy az ékezetes Domainnév variáns, tehát a http://tangó.hu nem a Sanoma tulajdonában van, hanem a http://milonga.hu oldalra irányít át, mely egylbként az argentin tangó hazai kedvelőinek oldala. A http://groups.yahoo.com/group/tangohu/message/1926 címen található levél szerint a Sanoma negyedmillió forintért vette meg előző tulajdonosától a domainnevet, melyet védjegyeztetni szeretnének, a tangó magyarországi kedvelőinek legnagyobb bánatára.

Indulás

  • 2005 december eleji rövid, párnapos működése után december 5-től 2006 február elejéig csak jelszóval volt elérhető a kereső, kivéve néhány statikus oldalt. Február 8-án vált újból elérhetővé a nyagyközönség számára is a szolgáltatás. Az indulást bejelentő hivatalos sajtóközlemény pedig február 20-ai keltezésű.
  • 2006 július: videó és zene keresés bevezetése

A „tango.hu” című bejegyzést 2005. 12. 03. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 12. 02., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

tango.hu: egyedülállóan friss adatbázis

2006. 03. 01. 10:20 · kaixo →

Pillanatnyilag egyedülálló frissességű a tango.hu kereső adatbázisa, mely még a Fontos keresőket is kenterbe veri: délután 6-kor az aznapi dátumra rákeresve (pl.: 2006. március 15.) már számos olyan oldal jelenik meg a találatok között, melyek Felgöngyölítése aznap történt meg. A szintén Jyxo alapokon működő zoohoo.hu jóval régebben indexelt találatokat jelenít meg.

G.A.GY.I

2008. 03. 06. 05:56 · Névtelen hozzászóló →

Amiért a Tango ócska másodkategóriás kereső:

tango.hu/search.php?q=mobil

re: G.A.GY.I

2008. 03. 06. 06:01 · Névtelen hozzászóló →

Hát igen, érdemes összevetni a google.hu találataival, úgy az igazi!

re: G.A.GY.I

2008. 03. 06. 06:05 · Névtelen hozzászóló →

Meg még azért is egy darab sz*r, mert sok kulcsszóra a Google-ben 2. vagyok pl., a tangóban meg 28.Csúnya, rossz Kereső.. ami ebben az esetben teljesen igaz, ezzel szemben a Google meg Találó (is).