Keresőoldalak összehasonlítása (2004. április)

október 31, 2004

Melyik volt a legjobb kereső 2004. áprilisában?

Az itt leírtak már nem aktuálisak. A Keresők összehasonlítása oldalon olvashatsz az aktuális helyzetről!

 

Az elmúlt negyedévben rengeteg változás történt a kereső-szolgáltatások frontján.

Yahoo.com

A Google adatbázisa helyett már az Inktomi az Fast és az Altavista adatbázisának, vélhetően algoritmusainak felhasználásával épített saját rendszert használ. A sok beindexelt oldal ellenére a találati lista minősége gyatra, leginkább haszálhatatlan, mert

    • Kizárólag magyar oldalak közötti keresés során rengeteg nem magyar nyelvű találat is kilistázásra kerül.
    • .hudomain alatt található oldalak csak elvétve fordulnak elő, leginkább.com .net  domainek vannak jelen. Közöttük is igen gyakori ageocities.com, blogspot.com.
    • A szavak előfordulásának számahangsúlyos szerepet kap, ezért néhány hosszú oldal erősentúlprezentált, illetve a valóban fontos oldalak helyett hosszú, deérdektelen oldalak foglalják el az első helyeket.

Mindazonáltaltetten érhető a fejlesztés, melyet az Inktomira épülő adatbázissalvégeztek. Első látásra a yahoo! eredményei úgy néznek ki, minthabeszúrtunk volna jópár új oldalt az inktomi találatai közé. Jobbanmegnézve megfigyelhető, hogy találati sorrend egy kicsit eltér, kicsitjobb.

vizsla.origo.hu

Az oldalon megjelenik a Yahoo!logója (powered by Yahoo! search), ami a fentiek fényében komolyaggodalomra adhatna okot, azonban hál’ Istennek nem igaz, azaz csakrészben. Ugyanis az oldal továbbra is az Alltheweb.com-nak is szállítóFast adatbázisát használja, mint eddig. Tény továbbá, hogy a Yahoo!tulajdonában áll ez az adatbázis is.

Továbbra is komoly hibái vannak az adatbázisnak, nem tudja igazán jól felismerni a magyar oldalakat, az  el  keresőszóra egyiptomi oldal jön be első helyre, a  de  keresőszóra francia, katalán és spanyol oldalak kerülnek az első tízbe, a  mint  keresőszóra szintúgy jönnek a nem magyar oldalak.

Továbbrasem tökéletes a rangsorolás: úgy gondolnám, hogy a leggyakoribb magyarszavakra rákeresve a legnagyobb webhelyeknek kellene benne lennie azelső 10-ben, azonban ez kb. csak felerészben igaz.

Érdekes szolgáltatás, hogy meg lehet nézni, hogy egy adott pillanatban melyik volt a legutóbbi tíz keresőszó.

alltheweb.com

Valamitörtént. Hiába dolgozik ugyanabból az adatbázisból a vizsla és azalltheweb, ez utóbbi rengeteg idegennyelvű oldalt hoz ki találatként.Mintha a vizsla okosabban „detektálná”, melyik oldal magyar. Nemkezdtem el kutatni mélyebben a jelenség gyökerét, nem különösebbenérdemes ezekkel a keresőkkel foglalkozni, mert sajnos a Google mellettmég mindig a futottak még kategóriában (szebb szóval az alternatívkeresőb között) van a helyük.

hotbot.com

A találati sorrend hasonló a yahoo!-éhoz, de mintha attól árnyalatnyival rosszabbnak tűnne.

google.co.hu

Azutóbbi három hónapban nagy változások történtek a Googletáján, és ez nem feltétlenül a magyar felhasználóknak kedvez.

  • márkijelzésre kerülnek az ékezet nélküli kulcsszavakat tartalmazó oldalakis. Ez nyilvánvalóan hasznos pl.a spanyol nyelvterületen, (ahol azékezetek a hangsúlyt jelölik, de jelentésmegkülönböztető szerepüknéhány kivételtől eltekintve nincsen.) ám a magyar felhasználóknak csakhátrány. Emiatt jóval több találatot jelez ki a kereső mint régebben. 
  • Adomainnevekben található kulcsszavak és ékezettelenített kulcsszavakszerepe megnőtt a rangsorolás során, sőt mitöbb akkor is figyelembeveszi őket, ha domainnév karakterláncának csak egy töredéke, szótagja.Emiatt sok idegennyelvű oldal is előkelő helyet kap a találati listában.

Mindazonáltalmég mindig messze a leghasználhatóbb helyezési rangsort a Googleszolgáltatja, nem beszélve az adatbázis frissességéről és méretéről.

goliat.hu

Atalálati rangsor használhatatlan nem túl jelentős oldalak tűnnek elő,gyakran egy szerveren található, hasonló oldalak foglalják el az elsőtíz helyet.

heureka.hu

A rendszer vesztére kiír dátumotis az oldalakhoz. Lassan történelmi jelentőségű lesz az adatbázisa, nemszabadna frissíteni. Webtörténeti kutatásokhoz ideális, talán.

A „Keresőoldalak összehasonlítása (2004. április)” című bejegyzést 2004. 10. 31. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 04. 01., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások