Weblog

október 30, 2004

Egyszerű, de divatos webes műfaj

Manapság nagyon felkapott lett a bloggolás, a jelenség névértéken kezeléséhez nem árt azonban tudni, hogy a blogok egy rendkívül egyszerű koncepció, a lineáris (időrendi) szervezés alapján épülnek fel, mely gyakorlatilag a legegyszerűbb a létező Információszervező rendszerek közül. Elterjedtségük pont egyszerűségüknek köszönhető: relatív egyszerű dolog blogokat szolgáltatni és blogokat írni; továbbá nem nagyon kell törődni sem a leírtak közötti összefüggésekkel, sem a tartalom aktualizálásával, mert az egész nem erről szól.

Keresőoptimalizálás és a blog

A blog, mint műfaj véleményem szerint egy kissé túlprezentált a Találati rangsorban is. Hogy miért?

  • rendszeresen (akár naponta többször is) frissülő tartalom.
  • rengeteg szöveges tartalom, rengeteg kulcsszó
  • a fentiek ellenére kordában tartott weblap-méretek (archiválás szokása)
  • a blogok sűrűn hivatkoznak egymásra
  • sok blog külön Aldomainen kap helyet

Blogok üzemeltetésével komolyan befolyásolni lehet egyes oldalak helyezését, sok híres Google-bombázás incidens hátterében is a blogok profi felhasználása állt. Érdemes mindenképpen blogot üzemeltetnünk, vagy Szatelitoldalakként, vagy saját domainnév alatt, saját weboldalba integrálva. Jelen oldalhoz is kapcsolódik például egy weblog: http://webkettes.blogspot.com/ (régebben a http://webni.freeblog.hu/ címen üzemelt.)

Internetes kereső szolgáltatók blogfarmjai

A legnagyobb keresőszolgáltatók szolgáltatásaik körének bővítése érdekében különböző hagyományos weblog, vagy ahhoz hasonló újszerű szolgáltatásokat vezettek be, vagy vásároltak fel:

A „Weblog” című bejegyzést 2004. 10. 30. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 09. 19., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások