Google-bombázás

július 30, 2005

Google Bomb: Weboldalak kampányszerű promóciója

A Linkre rakott kulcsszavak segítségével elérhetjük, hogy egy Kereső-kifejezésre olyan weblap jelenjen meg az első helyen a Találati rangsorban, mely a weboldalon magán nem is szerepel. Ehhez csupán kellő számú weboldalra van szükség, melyek a megfelelő kulcsszavakkal hivatkozzák meg a céloldalt. A kifejezés, kulcsszó lehet akár negatív, akár pozitív is; a Google bombázásnak pedig motivációja lehet a humor, civil kurázsi, Nagyipari keresőoptimalizálás. Ha elértük, hogy sokan linkeljék meg az adott kulcsszavakkal a céloldalt, akkor már csak el kell terjeszteni, hogy „milyen vicces is az, ha erre vagy arra rákeresel”…

Klasszikus Google Bomb: miserable failure

A „miserable failure”-re, az angolra például szánalmas csődként fordítható kifejezésre rákeresve Gerge W. Bush hivatalos önéletrajza lesz a Google kereső találati listájának első helyezettje. Ez annak idején annyira elterjedt tréfa volt, hogy 2005 szeptemberében a Google a fizetett hirdetések számára fenntartott mezőben magyarázó szöveget jelenített meg, ami hevenyészett magyar fordításban a következő volt: „Miért ez a keresés eredménye? A találatok politikailag részlehajlónak tűnhetnek. Itt tudhatod meg, hogy mi történt.” Mindez a Google hivatalos blogján publikált magyarázatra mutatott: http://googleblog.blogspot.com/2005/09/googlebombing-failure.html

Nemcsak a Google kereső találati rangsorait lehet befolyásolni a módszerrel, hanem az összes Fontos keresők által generált rangsorokat is 2006. november ezt jól példázza az is, hogy mind a Yahoo!, mind a Live kereső vonatkozó találati listáiban ugyanúgy Bush életrajza az első helyezett. (A második helyezett pedig a Google és a Yahoo! esetén Jimmy Carterről szóló hasonló oldal, míg a Live.com esetén pedig egy másik, Bush-ról szóló fehér házi lap.)

Ha a Google bombázást sportként űzik, akkor azt Kereső-optimalizálás versenynek hívják, melyre mind külföldön, mind itthon számos példa akad.

További olvasnivaló

http://www.microcontentnews.com/articles/googlebombs.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Google_bomb

A „Google-bombázás” című bejegyzést 2005. 07. 30. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 11. 09., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Ugyanazzal a szóval 10 nap alatt

2006. 12. 28. 10:16 · Névtelen hozzászóló →

Bevallom először szkeptikus voltam a google rendszerével kapcsolatban. Amikor a honlapom csak a 15. helyet érte el egy bizonyos szóval való keresés után. De amikor elolvastam azt a cikket, hogy miként kell a Title-be beleírni a szövegeket,pozitívan csalódtam. Közel 10 perces honlap módosítás után 10 nap alatt ugyan azzal a szóval 11 helyet léptem előre leesett az állam. Persze az iskolában oktatták nálink a html szerkesztést, de azt senki sem mondta, hogy a title ilyen fontos lenne, mindegyik tanár csak a keywords mezőket erőltette. Miért? Nem tudom. Mindenesetre köszönöm a jótanácsot, továbbra is látogatni fogom ezt a honlapot!

OK

2006. 12. 29. 23:46 · Névtelen hozzászóló →

Hú, és még mennyi mindent nem tanítottak abban az iskolában:)

Google küzdelme a Googlebomb-ok hatásai ellen

2007. 01. 27. 07:23 · Névtelen hozzászóló →

http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2007/01/quick-word-about-googlebombs.html

A Google kereső algoritmusainak javításával próbálják kiküszöbölni a jelenlegi és jövőbeli Google bomb-ok hatásait.

Nem sikerült a Google-nek

2007. 04. 20. 18:15 · harzol →

Hát azthiszem a Google bombázással az új algoritmus se tud mit kezdeni.Colbert lett a legnagyobb éló amerikai:http://kereso.blog.hu/2007/04/21/colbert_a_legnagyobb_elo_amerikai

Bomb Kovács Ágiért

2007. 11. 09. 07:50 · Névtelen hozzászóló →

Indul az első hazai Google Bomb a Kovács Ágnes Olimpiai és Örökös Magyar bajnok úszónő megalázásáért!megalaztak.blogter.huSegítsetek!