Keresők népszerűsége

október 12, 2009

Mivel a web működésében szerepet játszó technológiák önmagukban nem tudják biztosítani azt, hogy e technológiák segítségével minden weboldalra rá lehessen találni, ezért a web infrastruktúrája gyakorlatilag hiányosak tekinthető. Mivel ezt a hiányosságot a keresőszolgáltatások tudják leghatékonyabban orvosolni, ezért manapság már ugyanolyan nélkülözhetetlenné váltak a web használatához, mint például a számítógépünk egere.

Altémák

Decentralizált web

október 11, 2009 · Az internet decentralizált logikájából fakadóan nincsen olyan "internetes telefonkönyv", mely alapján megtalálhatnánk bármely ismerősünk e-mail címét; nincsen egy olyan "tartalomjegyzék", melyet böngészve rátalálhatnánk bármely webes tartalomra.

A web telefonkönyvei

október 12, 2009 · Mindig is léteztek fontos weboldalak, melyekről kiindulva fel lehetett fedezni a webet, azonban a web fejlődésének egyes fázisaiban más és más típusú oldalak töltötték be a "telefonkönyv" vagy a "sárga oldalak" szerepét: kezdetben az egyszerű linkgyűjtemények, később a bonyolult felépítésű tematikus katalógusok, majd pedig mai napig tartó diadalmenetükkel a szabadszavas keresők.