Decentralizált web

október 11, 2009

Az internet decentralizált logikájából fakadóan nincsen olyan „internetes telefonkönyv”, mely alapján megtalálhatnánk bármely ismerősünk e-mail címét; nincsen egy olyan „tartalomjegyzék”, melyet böngészve rátalálhatnánk bármely webes tartalomra.

E-mail címek központi nyilvántartása

Az internet hőskorában sokunknak vélhetőleg az első e-mail cím megszerzése után eszébe jutott, hogy újonnan megszerzett címével kinek is írhatna üzenetet, és ehhez hogyan tudna rákeresni ismerősei, barátai e-mail címére. Sokunk szembesült ekkor azzal, hogy a telefonszámokkal ellentétben az e-mail címeknek nem létezik semmiféle központi nyilvántartása. Ez pedig nem az — akkoriban még nem létező — levélszemét miatt nem jött létre, hanem azért, mert az e-mail alapjául szolgáló technológiák kialakítása során nem tartották fontosnak az e-mail címek központi regisztrációját, így a rendszergazdák a kezelésükben álló domainneveken olyan e-mail címeket hozhattak létre, amilyet csak akartak. Ennek eredményeképpen sosem létezett olyan eszköz, mely segítségével bárkit megtalálhatnánk, akinek e-mail címe van, ezért hiába hozunk létre egy e-mail címet, azon magától nem fog ránk lelni senki.

A rengeteg levélszemét korában mindez nem tűnik akkora problémának, hiszen a spam küldők vélhetőleg sokkal többen megtalálnának e-mail címünkön, mint régi barátok vagy leendő üzleti partnerek. 

Weboldalak központi nyilvántartása

A weben ebből a szempontból nagyon hasonló a helyzet: hiába hozunk létre egy weboldalt — mivel automatikusan nem fog megjelenni semmilyen központi nyilvántartásban —, az újonnan létrehozott weboldalunkra nem fog rátalálni senki: sem ismerőseink, sem ismeretlen látogatók, sem leendő üzleti partnereink, ügyfeleink.

Az e-mail fiókokat manapság igen nagy részben azért hozunk létre, hogy kommunikálhassunk az általunk kiválasztott e-mail címekkel, ezért nem jelent különösebb problémát, ha ismeretlen emberek nem találnak meg. A weboldalakat azonban általában a számunkra ismeretlen emberekkel való kommunikáció céljaira használjuk, ezért itt sokkal fontosabb kérdés, hogy megtalálhatóak vagyunk-e valamilyen módon.

Összefoglalás

Az internet és a web decentralizált — ha tetszik, anarchikus — felépítéséből adódik, hogy nincs olyan központi eszköz, mely segítségével bármely, weben elérhető tartalom megtalálható lenne. A decentralizált jellegből adódik az is, hogy — nem lévén egy egyeduralkodó, központi katalógusa a weboldalaknak — az internet fennállása óta sokan, sokféle módon próbálták megoldani ezt a problémát, több-kevesebb sikerrel.