Google.hu menüsora

december 11, 2007

A Google.com struktúrájához hasonló nyitóoldal

Némi késéssel ugyan, de már a google.hu-n is bevezetésre került a google.com-ról már ismerős felső menüsor, mely a Google egyéb (értsd szabadszavas keresőn túli) szolgáltatásait hivatott elérhetővé, és ezzel népszerűbbé tenni.

Jól látszik a fenti képernyőképen, hogy még kicsit sutácska ez a magyar verzió: a „továbbiak” linknél legördülő menü még csak egyetlen elemet tartalmaz, szemben az angol verzió 11 további felsorolt szolgáltatásával:

A látható menüelemekben is jócskán különbözik a magyar felhasználói felület. A magyar változatba felkerült a Google Groups (Csoportok) és a Google Calendar (Naptár) is, azok közül a szolgáltatások közül, melyek az angol változatban csak a legördülő menüben kaptak helyet, ráadásul felkerült a Google Directory (Webcímtár) is, ami a Google.com-ról gyakorlatilag el sem érhető (némileg indolkolt módon, hiszen ez gyakorlatilag a halódó Open Directory Project szolgáltatása).

Még csak azt sem lehet elmondani, hogy az új magyar menüsor tartalmazná az összes magyar nyelven elérhető Google szolgáltatást, mert pl. sem a Google Dokumentumok, se a Blogger nem elérhető ebből a menüből. Biztos húzódnak valamilyen megfontolások emögött a sok inkonzisztencia mögött, de vajon milyenek?

Archivált hozzászólások