OK.hu áttért a Google technológiára

május 15, 2007

origo és ok.hu Google találatokkal és reklámmokkal

http://www.origo.hu/techbazis/internet/20070511googlemotort.html

Áttért az OK.hu és az origo is a Google keresőtechnológiájára május 10-től. A Google azonban nemcsak organikus, hanem fizetett találatokat is szolgáltat: a rendes találatokhoz nagyon hasonló, tehát a Google oldalain megjelent hirdetésekhez képest vélhetőleg nagyobb átkattintási arányt hozó AdWords hirdetések is feltűnnek az oldalon. Érdekességképpen: az AdWords hirdetések mellett még a rendszer saját forrásból is megjelenít hirdetéseket.

Váltás a keresőoptimalizálás szemszögéből

Ha tetszik, ez jó hír lehet a magyar nyelven keresőoptimalizálók számára: egy motorral kevesebbel kell foglalkozni. Érdemes lesz mindazonáltal figyelni, hogy az olyan weboldalak esetén, melyek jól állnak a Google-ben általában, viszont a Yahoo!-ban sehogy sem álltak, nő-e vajon a látogatottság. Ha nem változik a látogatottság, és nem jelenik meg az OK.hu a statisztikákban, akkor egy újabb érvet kaphatunk arra, hogy miért nem volt érdemes régebben sem foglalkozni az OK.hu keresővel.

Váltás a keresés szemszögéből

A váltással minden bizonnyal javult az OK.hu használhatósága, azonban összességében ezzel eggyel kevesebb indok lett arra, hogy a Google kereső helyett az OK.hu oldalt használjuk, mivel ez utóbbi oldal grafikai minősége (+ böngésző és platformkompatibilitása) rosszabb, mint a Google-é. Ezzel a lépéssel a Google Inc. növelte magyarországi piaci részesedését (ha tetszik egyeduralmát) is, és gyakorlatilag csak egyetlen épkézláb konkurenciája maradt, a Sanoma által üzemeltetett tango.hu.

Váltás a hirdetők szemszögéből

OldalGazda szerint az áttérés egyik legfőbb indoka pont az lehetett, hogy az OK.hu és az origo keresőjének találati listái mellett így már Adwords hirdetés – releváns és jól jövedelmező hirdetéstípus jelenhet meg. Ebből kifolyólag a váltás fontos előrelépés lehet a Google reklámprogramok magyar nyelvű piacának fejlődése szempontjából.

A „OK.hu áttért a Google technológiára” című bejegyzést 2007. 05. 15. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 05. 20., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Baj

2007. 05. 16. 16:49 · Gabber →

Ez baj, mert én yahooban jól álltam. Ergó……

Viszont

2007. 05. 16. 16:56 · Gabber →

már csak abban bízok amiről szó volt, hogy semmi látogatóm nem volt az okból. Minden szavamra első voltam, szerintem jogosan. Na de ezt nem én döntöm el sajnos:)