wyw.hu

május 14, 2007

wyw.hu

http://wyw.hu ( http://hun-web.hu , http://magyar-honlap.hu )

Interjú a wyw.hu és egyéb katalógusok oldalgazdájával

Kérlek, mondj pár szót magadról: ki vagy, mivel foglalkozol, (mi a főállásod és mi a hobbid 🙂

Földvári János, alias jazz vagyok, 11 évig saját tulajdonú videótéka hálózatot üzemeltettem, ’98-ban hoztam létre első filmes honlapom, az akkori extra.hu tárhelyén. Ekkor váltam netfüggővé, bár az akkori sávszélességek olyanok voltak, hogy szívjunk el egy cigit, majdcsak betölt a lap… Majd következett egy-két év netfüggetlen időszak, rengeteg probléma a szerzői jogsértők miatt, mely következtében még időben, de 2004-ben eladtuk tékáinkat. Filmszeretetünk viszont megmaradt, ezért meglévő portálunkat Filminformációs portálként és saját domainnéven üzemeltettük tovább. Tehát kérdésedre: Fő állásom a NET, hobbim… hmmm… NET? (no persze, pecázni se röstellnék ha időm engedné, de sajnos az egyre kevesebb) Pár mondatban ennyi…

Hogy alakult ki ez a tematikus katalógus portfólió? Miért foglalkozol egyszerre több oldallal?

Regisztráltam anno három domaint, akkor még toplista elképzeléssel, majd a http://magyar-honlap.hu , valahogy adta magát egy magyar tematikus linkgyűjtemény megvalósítására. Ezzel egy időben, eszembe ötlött, mi lenne, ha a kategóriák szűkítésével és egyértelművé tételével csinálnánk egy startlap.hu, lapozz.hu webtár stb… oldalakhoz hasonlatos, de mégis más faszerkezetű katalógusrendszert. Ekkor regisztráltuk a rövid és subdomainnél jól csengő és könnyen megjegyezhető wyw domaint. (Watch Your World – Lásd a világod). Az első wyw oldalunkat, 2006 májusában indítottuk, azóta több mint 120, pontosabban, a mai nappal 122 oldalunk jött létre. Hogy miért foglalkozom több oldallal? Egyrészt, kis csapatunk többféle világnézetet képvisel. Egyrészt látásmódunkból eredően, másrészt pedig többféle érdeklődési körű látogatók, mind szélesebb rétegét próbáljuk kiszolgálni, természetesen az érdeklődési körünkhöz közel álló témakörökben.

Milyen egyéb weboldalak köthetőek hozzád? Milyen internetes szolgáltatásokkal foglalkozol még?

Többféle projektünk van, csak párat említenék: http://mozi-dvd.hu , http://videocentrum.hu , http://magyaroklondonban.com , http://klub18-40.hu , http://e-kepeslap.com … Készülőben van egy magyar viszonylatban egyedülálló elképzelés, melyre talán a Te oldaladon is külön kategóriára nevezhetünk majd… 🙂 , de erről talán egy kicsit később, ha már befejeződtek a teszt időszakok.

Mi sarkallt arra, hogy elindítsd a hun-web.hu katalógust?

A „kezdő” katalógusépítő hibái, és a megszerzett tapasztalatok együttese. Sokan azt gondolják, webcímtárat építeni egyszerű dolog, „mi kis csapatunk” viszont úgy gondolja, nem. De gondolom, e-kérdés nem a www.webcimtar.com-mal kapcsolatos hozzászólásaimból adódott:? 🙂 Elsődleges elképzelésünk az volt, hogy leváltsuk az akkori Hun-Web Toplistát, egy igazán jól használható, kiforrott webcímtárra (http://hun-web.hu ). A projekt, úgy tűnik, beváltja a hozzáfűzött reményeket. Nem várunk rövidtávú óriási sikert és elismertséget, de a tapasztalt eddigi bizalmat respektáljuk. Célunk a lassan jársz, tovább érsz elven alapul.

Miben tervezed másnak ezt az oldalt a saját katalógusaidhoz vagy a konkurenciához képest?

Mint az előbb is említettem, a tapasztalatainkból adódó tudás és annak hasznosításából eredő pozitív változtatások miatt lesz más a saját katalógusokhoz képest. Az hogy mennyiben más az oldal a konkurenciához képest, azt ne én döntsem el, bízzuk a felhasználók és partnereink józan megítélésére…. 🙂

Követed a katalógus-konkurenciát? Hol állnak oldalaid a konkurenciához képest? (pl. linkek számát nézve).

Isten lássa a lelkem, nem követem! Az én nézőpontom teljesen más. Mint teljeskörű katalógusépítőnek, kötelességemnek érzem más „konkurens” oldalak felvételét is katalógusaimba, ha az relevánsan illeszkedik az adott témakörbe, vagy egy adott katalógusba. Összességében tekintve, valószínűleg rosszabbul állunk, mint régebbi keletű nagy linkgyűjtemények katalógusai, de egy adott témakörre lebontva, már nem érzem ezt a különbséget. Célünk nem a mennyiség, hanem az egy témán belüli minél átfogóbb, minőségi katalógusok létrehozása.

Milyen portál motorokat használsz és miért éppen az adott megoldásokra esett a választásod?

A [PHPlinkdirectory] portálmotor többszinten módosított változatát használjuk, éspedig azért, mert kiforrottnak és használhatónak találtam ehhez az elképzeléshez.

Hogyan hosztolod az oldalakat, és mekkora terhelést kell elviselnie a szervereknek naponta?

Saját szervereink vannak, és ha a terhelésből a látogatószámra vagy kíváncsi, van olyan portálunk, mely kiemelt napokon 17-18 ezer egyedi látogatót is problémamentesen kiszolgál. Ugyan ez nem a reklám helye, de szervereinket a W3Host tartja karban.

Egyedül végzed az oldalak adminisztrálását, vagy vannak segítőid? Mennyire sikeres a külső szerkesztők toborzása?

Nem, van egy összeforrott kis csapatunk, közösen építjük portáljainkat. A külső szerkesztőkről, megoszlik a véleményem. Három kategóriába sorolnám őket:

  1. Akinek gőze sincs, mire jelentkezett, itt az olvasás (szerkesztési feltételek), hiányát vélem felfedezni,
  2. Aki tudja, miről van szó, de amire vállakozik, nem végzi el, (több mint száz félkész vagy el sem kezdett wyw oldal).
  3. Aki tudja, mire is vállakozik, el is készíti a katalógust, és tisztában van vele, hogy ez hosszútávon, így vagy úgy, de hasznos lesz számára. Nos, sajnos a hármas pontban leírt szerkesztőkből van hiány… 🙂

Mik a tapasztalataid az AdSense-szel kapcsolatban? Meg lehetne-e ebből alkalomadtán élni?

Csak jó tapasztalataim vannak, az AdSense-szel kapcsolatban, de hogy meg lehet-e belőle élni, azt csak a Google döntheti el. Több külföldi fórumot olvasva, valahogy az az érzésem, hogy aki csak ebből akar megélni – mégha jól is keres –, folyamatosan benne van a stressz. (kizárás, xy okok miatt, stb…) . Egy dolog tuti, munka nélkül, Made for AdSense oldalakkal tuti nem lehet. Még talán annyit, hogy első szempontnak a jól szerkesztett tartalmas weboldalnak kell lennie és nem a kitűzött Adsense bevételnek.

Hát ennyi lett volna így tőmondatokban… és mégegyszer köszi a lehetőséget!

Köszönöm az interjút és sok sikert!

A „wyw.hu” című bejegyzést 2007. 05. 14. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 02. 24., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

hun-web.hu

2007. 09. 10. 04:32 · Névtelen hozzászóló →

hibás az url cím valahogy ottmaradt egy vessző 🙂

hun-web.hu

2007. 09. 10. 06:06 · OldalGazda →

Köszi! Javítottam a problémát!

vírus után

2007. 10. 08. 04:33 · madIson →

Kedves Oldalgazda!A következő probémám van két weboldallal kapcsolatban. Vírust jelzett a google a keresés folyamán, pontosabban azt írtan ki, hogy az kért oldal káros lehet a számítógéped számára. Az index php-ban megtaláltam a beírást amit egy vírus generált és kiszedtem, de a google még mindig ugyanígy dobja ki a z oldalt. A két webolad: www.experidance.hu, www.ezerszo.hu. Kb: 3 hete orvosoltam a problémát, de nem változott semmi. ha tudnál ebben segíteni azt megköszönném.

vírus után

2007. 10. 08. 04:38 · OldalGazda →

Szia! Erről a problémakörről van egy külön bejegyzés is: Figyelmeztetés kártékony oldalakra