Firefox kiegészítő

április 18, 2005

Hatékony keresés és keresőoptimalizálás Add-On-ok segítségével

A Firefox mindenféle kiegészítő nélkül is számos, máshol nem elérhető funkcióval rendelkezik, melyekről a Böngészőkről szóló cikkben lehet olvasni. Az alábbiakban a Keresés és a Keresőoptimalizálás szempontjából fontos Mozilla Firefox böngészőre installálható kiegészítő programok rövid leírása következik:

Firefox kiegészítők kereséshez

Better Search Firefox kiegészítő keresőoldalakhoz

http://www.bettersearch.g-blog.net/

A Better Search Extension egy Mozilla Firefox böngészőre installálható kiegészítő, mely segítségével a Google kereső, MSN kereső, Yahoo! kereső, [A9], Alltheweb, del.icio.us, és a simply.com találati és egyéb listáit lehet feljavítani: a kiterjesztés a találati oldalak mellett kijelzi többek között azok apró képernyőképét (források: http://thumbshots.org , http://alexa.com ), és közvetlen kapcsolatot nyújt a Wayback Machine által tárolt régebbi verziókhoz.

BetterSearch plug-in működés közben

Elég sok oldalról talál képernyőképet (thumbshots), és nagyon hamar meg lehet szokni a Better Search használatát: hiányérzete van az embernek, ha olyan géphez ül le, ahol már nem látja a Találati rangsorban a kis képernyőképeket.

Firefox kiegészítők keresőoptimalizáláshoz

Search Status Plugin

http://www.quirk.biz/searchstatus/

Számtalan, keresőoptimalizálásnál igen hasznos szolgáltatás gyors elérését teszi lehetővé:

  • Page Rank és [Alexa Rank] kijelzése a böngészőablak jobb alsó sarkában.
  • A kijelzők mellett megjelenő logókra kattintva elérhetjük az oldal domainbejegyzésében (whois) található információkat, és még sok egyéb szolgáltatást, melyek előhívásához egyébként különböző keresők Speciális kereső-kifejezéseit kellene igénybevenni.
  • A rel=”nofollow” attribútummal ellátott linkek kijelzése a meglátogatott oldalakon.

SEO for Firefox kiegészítő

http://tools.seobook.com/firefox/seo-for-firefox.html

A Better Search kiegészítőhöz hasonlóan a Google találati rangsorait egészíti ki, minden találat mellett megjelenítve a weboldalak Rangsorolása szempontjából fontos, és egyszerűen nyomon követhető tényezőket:

Live HTTP Headers

http://livehttpheaders.mozdev.org/

A böngésző és a webszerverek közötti kommunikácót egy külön ablakban lehet nyomonkövetni, konkrétan a HTTP header-eket lehet megvizsgálni e Firefox kiegészítő segítségével. Egyes weboldalak működésének elemzéséhez elengedhetetlen.

Web Developer Extension

http://chrispederick.com/work/webdeveloper/

Letöltésével webfejlesztéshez szinte nélkülözhetetlen eszözökkel telezsúfolt eszköztárhoz jutunk, ahol egyebek mellett a keresőoptimalizálás számára is hasznos szolgáltatások is megtalálhatóak, mint a Meta Redirect Meta tagok segítségével történő átirányítások letiltása.

User Agent Switcher

http://chrispederick.com/work/useragentswitcher/

Segítségével tetszőlegesen megváltoztatható a böngésző típusát a webszerverek felé azonosító User Agent beállítása. A Web Developer Extension fejlesztőjétől.

A „Firefox kiegészítő” című bejegyzést 2005. 04. 18. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 11. 28., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások