Keresési segédeszközök

december 8, 2005

Hatékony felhasználói felület a kereséshez

A webes keresés eszközei a Szabadszavas keresők. Elérésükhöz azonban szükség van még egyéb eszközökre is, melyek a hatékonyságában kulcsszerepet kap a felhasználói felület, és a hozzá kapcsolódó egyes funkciók milyensége. Ezen eszközök használata során fontosak a kényelmesen használható Böngészők, és a kiegészítők és eszköztárak segítségével lehetséges testre szabhatóságuk. Végül napjaink tendenciája szerint az is számít, hogy hogyan nyúlunk bele az általunk letöltött weboldalak kinézetébe böngészőnk segítségével.

Hatékony böngészők

A keresésnél két különösen fontos böngészőfunkció létezik: az egyik az allapok (tabbed browsing) létrehozásának lehetősége: ti. hogy egy böngészőablakban több weboldalt is ki lehessen nyitni, és ezek között kis fülek segítségével lehessen navigálni. Ezt manapság minden modern böngésző tudja (pl. Firefox, Opera, Safari). igaz az Internet Explorer csak a 7-es verziótól kezdődően.

Másik fontos funckió, hogy az oldal tartalmában, tehát a weboldalon szereplő szövegben kényelmesen lehessen keresni: gyakran fordul elő, hogy a keresők segítségével csak egy konkrét adatot keresünk, és a keresőoldalak csak a kifejezést tartalmazó (akár nagyon hosszú) weboldalt adják meg, amin aztán nekünk kell megtalálni a keresett információt. Ezt a legtöbb böngésző egy felugró ablak segítségével teszi lehetővé, ami nem a legpraktikusabb megoldás. A Mozilla Firefox egyik nagy előnye, hogy ezt egy folyamatosan jelenlévő, a státuszsorhoz hasonló sávban teszi lehetővé, nem pedig felugró ablakban.

Plusz funkciók kiegészítők, eszköztárak segítségével

Például a Google eszköztár számtalan, más és más weboldalon igénybevehető szolgáltatásának közvetlen elérését teszi lehetővé: az egyes szolgáltatások használatához nem kell tehát elmenni az adott weboldalra, ezzel gyorsul a folyamat. Emellett az eszköztárak egyéb hasznos információkat is kijelezhetnek, továbbá lehetővé tehetik a kijelzett oldalak bizonyos mértékű módosítását, mint például a keresett kifejezések más színnel való kiemelését, egyes kulcsszavakra automatikus linkek létrehozását, stb. Ezen túl számos Firefox kiegészítő tölthető le még, melyek sokrétű, egyedileg beállítható funkciókkal ruházhatják fel böngészőket.

Az oldalak kinézetének megváltoztatása

Egy dolog, hogy milyen oldalt küld el egy adott webszerver, a másik dolog, hogy a felhasználó programja, a böngésző a kapott adatot milyen formában jeleníti meg. Emiatt egyrészt sokat fő azon webmesterek feje, akik szeretnék oldalukat minél többfajta böngészőn hasonló formában megjeleníteni, másrészt lehetőséget ad arra, hogy a weboldal olvasója saját ízlése szerint hozzátegyen, vagy elvegyen az általa olvasott oldalakból.

Az oldalak tartalmából való elvételre jó példa a Bannerek és szöveges hirdetések letiltása. Ekkor a sokszor zavaró, a figyelmet elterelő hirdetések letiltásával jobban használható kezelői felület jöhet létre. (Persze ez járhat veszteséggel is, ugyanis a reklámok is hordozhatnak értékes információkat.)

A weblapok tartalmának „felturbózására” pedig megemlíthető például a Better Search Firefox kiegészítő, amely a keresőoldalak találati listáit gazdagítja a találati oldalak kis bélyegképeivel és például a Wayback Machine-hoz való közvetlen kapcsolat biztosításával.

Egyéb eszközök

Lásd Kereső-optimalizálás eszköztára, Firefox kiegészítők

A „Keresési segédeszközök” című bejegyzést 2005. 12. 08. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2012. 01. 01., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Kutat.hu – „előtétoldal” a Google keresőhöz

2006. 11. 27. 12:09 · OldalGazda →

http://www.kutat.hu

A fenti címen a Google adatbázisában való kereséshez mindjárt két keresőmező is található, plusz egyes kulcsszavak szinonímáinak és ragozott alakjainak lekérdezésére szolgáló kezelőfelület.

Előnye, hogy segítségével a bonyolultabb Kereső-kifejezéseket kicsit egyszerűbb megadni, hátránya, hogy a felület egyik funkcióját, a Szótövezést már a Google kereső magában is tudja (az oldalon leírtakkal ellentétben).

helyesbítés

2007. 01. 10. 07:25 · Névtelen hozzászóló →

„Szótövezést már a Google kereső magában is tudja”ez csak első ránézésre tűnik így; valójában több szóból álló kifejezések esetén szócsonkolást végez, mely bizonyos esetekben jó eredményt hoz.Pl: ha a kijezeésben szerepel a „kezeket” szó, akkor a Google hozza az összes olyan lapot, melyben a „kezek” szó is előfordul, de egyetlen olyat sem, ahol a „kéz” szó szerepel.

helyesbítés

2007. 01. 10. 07:45 · Névtelen hozzászóló →

ennél azért egy picivel többet csinál, ha nem is vegytiszta szótövezést: pl. képes a „kereső” alapján a „keresés”-t figyelembevenni. Bővebben erről a Szótövezés cikkben.