Keresésfüggő fontosság

november 25, 2005

A megadott kulcsszavak szerinti rangsorolás

A beírt Kereső-kifejezés előfordulása alapján rangsorba állíthatóak a weboldalak, az alábbi szempontok figyelembe vételével:

  • Hol vizsgálják a kulcsszavak előfordulását a keresők?
  • Megtalálható-e a keresett kifejezés az adott oldallal kapcsolatban vizsgált helyeken?
  • Hányszor, milyen gyakorisággal található meg a kifejezés?
  • Hol jelennek meg a keresett Kulcsszavak?

A fenti paraméterek vizsgálatának szerepe van a Web spam kiszűrésében is.

Hol keresik a kulcsszavakat a keresőK?

A Fontos keresők manapság már nemcsak az oldalon előforduló kulcsszavak előfordulását elemzik, hanem az oldalra hivatkozó külső és belső Linkre rakott kulcsszavak között, sőt az oldalra mutató Külső hivatkozások szövegkörnyezete is számításba jöhet. Az oldalon magán a TITLE elemben, a Meta tagok közül a Description meta tagban és a Szövegtörzsben található HTML elemek többségében található szövegekben keresnek, azonban kivételt képeznek például a kommentként beillesztett elemek, vagy az IFRAME elemekben található információk.

Megtalálható-e a keresett kifejezés?

Több kulcsszó esetén az összes szónak elő kell, hogy forduljon a vizsgált helyeken. Az egyes keresők nem feltétlenül veszik komolyan a Céltudatosan kereső felhasználó által beírt Kulcsszavakat. Lehet, hogy azért, mert épp egy Stopszóról van szó, de akár javaslatokat is kijelezhetnek az általuk helyesnek vélt kifejezésekre illetve megjeleníthetnek ékezetes és ékezet nélküli verziókat tartalmazó oldalakat is a találatok között. Emellett nem feltétlenül veszik figyelembe a központozást sem: 2005 november Például a Google kereső a kötőjellel írt szavakra egybe és külön írt változatokat is keres, a külön írt szavak esetén pedig kötőjellel írt találatokat is megjelenít.

Hányszor, milyen gyakorisággal jelennek meg a szavak?

Nem csak az számíthat, hogy hány alkalommal jelenik meg egy kifejezés az oldalon, hanem az is, hogy a szöveg egészéhez képest milyen százalékos arányban szerepel az oldalon egy adott szó, más szóval mekkora a Kulcsszósűrűség.

Hol jelennek meg a keresett szavak?

Attól függően, hogy hol jelennek meg az egyes szavak, más és más súllyal esnek latba. A Oldal kulcsfontosságú részein szereplő szavak szerepe sokkal fontosabb, továbbá azt is vizsgálják a keresők, hogy az oldal elején, vagy végén található-e az adott szó. Elképzelhető, hogy az is számít, hogy pl. egy bekezdésen belül hol található az kifejezés. Vélhetőleg felismerik továbbá a webhelyen található oldalak olyan állandóan ismétlődő részeit, mint például a fejlécek, láblécek és egyéb navigációs elemek, és az itt található kulcsszavak kisebb súllyal veszik figyelembe. Fontos szempont, hogy elsősorban abban a sorrendben legyenek jelen a kulcsszavak, mint ahogy azt a felhasználó beírta. Ezen belül is előnyt élveznek azok az oldalak, ahol minél kisebb a Kulcsszótávolság, tehát praktikusan ugyanaz a kifejezés szerepel a weblapon.

Keresésfüggő fontosság és a spam kiszűrése

Ha például természetellenesen túl sokszor fordul elő a keresett kifejezés egy oldalon -túl nagy a Kulcsszósűrűség-, akkor előfordulhat, hogy arra a kifejezésre „büntetésben” lesz az adott oldal, ezért gyakorlatilag nem fog helyezést elérni a Találati rangsorban. Ugyanakkor hasonló, kisebb arányban előforduló kifejezésekre akár előkelő helyen is megjelenhet az adott lap.

Összegzés

A keresésfüggő fontosság „értéke” minden egyes kereső-kifejezésre más és más lesz. Korántsem biztos, hogy egy adott kifejezés megfelelő számű és megfelelő módon történő megjelenése a garantálja a relevanciát és a minőségi választ a keresőknek feltett kérdésre. Ezért a Fontos keresők a keresés-specifikus relevanciát kombinálják az oldal Általános fontosságával, és ezalapján készítik el találatok a Rangsorolását.

A „Keresésfüggő fontosság” című bejegyzést 2005. 11. 25. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2006. 12. 09., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások