Linkcsere e-mail

november 23, 2006

Esettanulmány: Avagy hogyan ne írjunk Linkcsere-kérő e-mailt?

OldalGazda a napokban többször is megkapta az alább közzétett levelet, melyben arra kérték, hogy cseréljen linket egy adott weboldallal. Valószínűleg lelkesen elkezdték megvalósítani azt, amit egy e-book, vagy marketing hírlevél javasolt; anélkül, hogy tisztában lettek volna a hatékony linkcsere alapjaival. Esetük nemcsak szórakoztató, de tanulságos is; nézzük, tehát, hogy mit nem érdemes csinálni, ha azt szeretnénk, hogy értékes, a keresők által fontosnak tartott oldalak hivatkozzanak ránk linkcsere program keretében:

Ne spammeljünk

  • Ne használjunk olyan automatizmust az e-mailek küldésére, ami nem tudja megfelelően kezelni az ékezeteket: ekkor ugyanis nagyon hamar kiderül, hogy a levelet nem személyesen a feladó küldte, hanem valamilyen program.
  • Ne küldjünk kétnaponta újabb levelet: akit érdekelne az ajánlat, de nem ér rá azonnal válaszolni, könnyen meggondolja magát, ha ilyen gyakran akarják rábírni őt valamire. Akit pedig nem érdekel az ajánlat, annál könnyen ki lehet húzni a gyufát (mint OldalGazda esetében )
  • Ha túl sok az általános szöveg és kevés az olyan konkrétum, ami arra utalna, hogy az illető tényleg megnézte az oldalunkat, és annak témája, stb. alapján nekünk, személyre szabottan ajánlja a lehetőséget, akkor könnyen Kéretlen reklámoknak minősíthetik levelünket.
  • Ha tehát kéretlen leveleket küldünk, akkor megsértjük a Magyar Köztársaság törvényeit. Ez már önmagában visszatetszést kelthet, de ráadásul azt is valószínűsítheti, hogy ugyanilyen lazán kezelik pl. a Kereső programok ajánlásait, ami könnyen ahhoz vezethet, hogyha elfogadjuk az ajánlatot, akkor Rossz szomszédságba keveredünk.

Válogassuk meg a céloldalakat

  • Nagyon óvatosan küldjünk levelet olyan oldalaknak, ahol nem működtetnek Linkcsere vagy [Bannercsere] programot. Vagy megvan az oka, hogy miért nem csinálnak ilyet, vagy pedig nem ismeri az oldal üzemeltetője ezt a lehetőséget, ezért idegenkedni fog tőle.
  • Legyünk tisztában oldalunk értékével és jelentőségével, ezért szintén óvatosan próbáljunk a miénkénél jóval nagyobb, értékesebb weboldalakkal linkcserét kezdeményezni: ekkor ugyanis az ajánlat leginkább csak a kisebb oldal számára előnyös.
  • Azért is jobb, ha odafigyelünk az oldalak kiválasztására, mert akkor kevesebb valószínűséggel kerülünk olyan vicces szituációba, hogy az egyik legnagyobb, Keresőoptimalizálással foglalkozó oldal üzemeltetőjének próbáljuk meg elmagyarázni, hogy hogyan érhet el jobb helyezéseket a Google-ben.
Változtatás:

Mivel a kéretlen levelek küldője ígéretet tett arra, hogy a jövőben tartózkodik a hasonló levelek elküldésétől, ezért OldalGazda eltávolította az azonosítását lehetővé tevő adatokat.

Negyedik levél: november 26.

Tisztelt J Roli J Zsef R!

*** vagyok, a *** webáruház üzemeltetője, és pár napja írtam Önnek egy levelet a weblapja (webni.innen.hu) és a ***** webáruház közötti -kölcsönösen előnyös- linkcsere-ajánlatomról. Feltételezem, hogy az előző levelemet nem kapta meg, ezért röviden leírom még egyszer.

… folytatás ua. mint lent

Harmadik levél: november 22.

Tisztelt J Roli J Zsef R! Én még mindig komolyan gondolom a linkcserét!

Tisztelt J Roli J Zsef R!

***** vagyok, és ma ismét jártam a weblapján. Pár napja írtam Önnek egy levelet az Önök weblapja (webni.innen.hu) és a ***** webáruház közötti -kölcsönösen előnyös- linkcsere-ajánlatomról. A linkcserét -és az ígért eBook elküldését- még mindig komolyan gondolom.

Nem tudom, hogy az előző levelem elkeveredhetett-e, ezért írok újra. Biztos vagyok benne, hogy a linkcsere az Ön weblapjának is előnyére fog szolgálni, sőt még a Google-helyezésén is javítani fog. (Az oldalunk jelenleg 4-es Google Page Rank értékkel rendelkezik.)

Tehát a beillesztendő link így nézzen ki:

… folytatás ua. mint lent

Második levél: november 20.

Tisztelt J Roli J Zsef R! Kölcsönös linkcsere-ajánlattal kerestem meg pár napja

Tisztelt J Roli J Zsef R!

Talán emlékszik rám, pár napja írtam Önnek egy levelet a weblapja (webni.innen.hu) és a ***** webáruház közötti -kölcsönösen elõnyös- linkcsere-ajánlatomról. Biztos vagyok benne, hogy a linkcsere az Ön weblapjának is elõnyére fogszolgálni, sõt még a Google-helyezésén is javítani fog. (Az oldalunk jelenleg 4-es -elég jó- Google Page Rank értékkel rendelkezik.)

… folytatás ua. mint lent

Első levél: november 18.

Tisztelt J Roli J Zsef R! Kölcsönös linkcsere miatt keresem Önt!

Tisztelt J Roli J Zsef R!

Épp most néztem meg a weblapját (webni.innen.hu) és igencsak felkeltette az érdeklődésemet, szerintem a látogatóink jó részét érdekelheti, még ha nem is közös a weblapjaink témája.

Egyébként a weblapjára a Google-on találtam rá.

A javaslatom az, hogy cseréljünk linket. Egy linkcsere kölcsönösen előnyös és látogatottságnövelő mindkét félnek. (Sőt, a webmarketinggel foglalkozó szakemberek szerint ez a legjobban működő, tartós eredményt hozó, mégis ingyenesen kiaknázható látogatottságnövelő eszköz.)

Cégünk üzemelteti a sokak által már ismert ***** webáruházat. A weblapunknak már most is komoly látogatottsága van (napi 900-1050 látogató), és ez csak egyre növekszik. A ***** mindenkinek komolymegtakarítást -akár ötödáron történő nyomtatást- tesz lehetővé, aki tintasugaras nyomtatót használ.

Ha elfogadja a linkcsere-ajánlatot és elhelyezi a weblapja forgalmas helyén a következő linket, akkor cserébe a viszontlink mellé még ajándékba adunk Önnek egy eBook-ot, amely bizonyára Önnek is nagy hasznára lesz. A címe: „InternetProfit – 5 dolog, amit mindenképpen tudnia kell, ha profitot szeretne az Interneten”. KATTINTSON IDE, és ingyenesen megosztom Önnel annak a titkát, hogy hogyan nyomtathat akár ÖTÖDÁRON! Illessze be ezt a szöveget:

KATTINTSON IDE, és ingyenesen megosztom Önnel annak a titkát,

hogy hogyan nyomtathat akár ÖTÖDÁRON!

Tegye linkké, amely a ***** címre mutat. (Természetesen a szöveg méretét, betűtípusát, színét a környezetéhez illeszkedőre érdemes alakítani.)

Kérem, hogy miután elhelyezte a weblapja főoldalára vagy egy forgalmas, fontos oldalára a fenti linket, írja meg, hogy hová került ki. A viszontlink ugyanerre a címre fog mutatni. Kérem, írja meg a linkje kívánt szövegét is! Mi is elhelyezzük a linkjét a weblapunkon és elküldjük Önnek az ajándék eBook-ot, amellyel látványosan fellendítheti weblapja forgalmát és jövedelmezőségét!

Tisztelettel várom a válaszát még abban az esetben is, ha nem lát lehetőséget a linkcserére.

Üdvözlettel:

Név *****

Telefonszám *****

Weboldal *****

A „Linkcsere e-mail” című bejegyzést 2006. 11. 23. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 02. 11., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Ez lett volna az

2006. 11. 23. 08:57 · Névtelen hozzászóló →

A levél szerint:

„Egy linkcsere kölcsönösen előnyös és látogatottságnövelő mindkét félnek. (Sőt, a webmarketinggel foglalkozó szakemberek szerint ez a legjobban működő, tartós eredményt hozó, mégis ingyenesen kiaknázható látogatottságnövelő eszköz.)”

A Google-nél dolgozó Matt Cutts blogjának tegnapi bejegyzéséből ( http://www.mattcutts.com/blog/2006-pubcon-in-vegas-thursday-site-reviews/ ) idézve:

Magyarul:

Az előadás során többször is egyértelmű volt, hogy valaki linkcserével próbálkozott mint a linknépszerűség növelésének gyors módszerével. Amikor ilyesmit láttam a bejövő hivatkozások között, igyekeztem rávilágítani, hogy 1) ez rögtön nyilvánvaló volt számomra, tehát az algoritmusaink igen jó hatékonysággal szúrják ki a túlzásba vitt linkcserét, 2) az adott példa esetében a linkcsere egyáltalán nem is volt hasznos.

(A bejegyzés egyébként arról szól, hogy egy konferencia egyik ülésén konkrét, valós weblapok elemzését végezte és tanácsokat adott velük kapcsolatban)

Internet Marketing Megoldások

2006. 12. 04. 04:14 · Névtelen hozzászóló →

Ez a mára már kicsit lerágott duma az internet marketing megoldásokból van. Én már vagy a 20. ilyen levelet kapom, bevallom még amikor elősször láttam pozitív hatással volt rám, de így, hogy mindig ugyan az a szöveg csak 2-3 helyen belejavítanak amiből az egyik a weboldal neve, a másik meg a link, így már elég gáz szerintem. Kíváncsi lennék, hogy szegény mennyit fizetett ki ezért!

Re: Internet Marketing Megoldások

2006. 12. 04. 11:55 · OldalGazda →

Sejtettem, hogy nem saját kútfőből jött a dolog :), meg azt is sejtettem honnan, mert van egy affiliate banner is az oldalon az általad említett „internetmarketinges” oldalra…

EZ olyan Schlingloff Sándoros

2007. 02. 27. 16:14 · Névtelen hozzászóló →

Sándor, ezek nem a Te tanítványaid? Mert én gyakran kapok ilyen e-maileket, és a „design” és a szöveg az nagyon olyan, mint amit Te tanítasz. Sőt, még linkelnek is a Te oldaladra, illeve felajánlják a Te E-bookodat, mint hatalmas értéket. Nem Te tanítod nekik, hogy így cselekedjenek? Máté Balázs