OneBox

július 5, 2006

Egyedi elemek a Google találati listáiban

Bizonyos esetekben a Google kereső az első találat helyén speciális elemeket jelenít meg.

Google és a focivébé meccsei – Mérkőzések állásának kijelzése

A http://google.com címen elérhető Google variáns úgynevezett OneBox formában akár valós időben kijelezte az épp aktuális vagy a már lejátszott meccsek eredményét, megfelelő Kereső-kifejezés megadása esetén. A szolgáltatás bár nem működött a Google kereső magyarországi változatában, részben magyarul is elérhető volt. A kulcsszavakat nem lehetett angolul megadni, tehát a „Németország Olaszország” kifejezésre nem jött fel ez a speciális találati eredmény, azonban a „Germany Italy” kifejezésre megjelenő találatok akár magyar nyelvre lefordítva is megjelenhettek, amint azt az alábbi példák mutatják:

Egy már lejátszott meccs eredménye, és a következő meccs kijelzése:
Google: foci világbajnokság eredményei

Egy épp játszott meccs (Olaszország-Németország) állása angolul:
Google: foci világbajnokság eredményei

Egy épp játszott meccs állása magyarul, ha a google.com felhasználói felületét magyarra állítjuk:
Google: foci világbajnokság eredményei

Érdekes jelenség, hogy egy cég kifejleszt egy szolgáltatást, amit nem igazán hirdet, másrészt pedig csak félig-meddig teszi elérhetővé annak lokalizált, pl. magyarra fordított változatát. Az első tény azt erősíti meg, hogy a felhasználók tényleg mindenre rákeresnek, és ezt a tendenciát igyekszik kiszolgálni a Google, a másik tény pedig azt, hogy bár létezik az infrastruktúra szolgáltatásainak akár magyarra fordítására is, a cég mégis eléggé visszafogottan él ezzel a lehetőséggel.

Különösen jól használható ez a funkció a mobiltelefonnal (Java alapú Opera böngészővel, GPRS kapcsolattal) való böngészés közben: gyorsan és egyszerűen megtudhatóak az épp játszott meccsek, mégha a felhasználó nem is tud tévéközelben lenni.

A „OneBox” című bejegyzést 2006. 07. 05. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2006. 12. 26., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások