Yahoo! Inc.

december 28, 2005

Katalógus oldalból Web 2.0 szolgáltató

A számtalan online szolgáltatást működtető cég weboldalai között a Keresés és a Keresőoptimalizálás szempontjából a Yahoo! kereső és a Yahoo! katalógus legfontosabb, a pénzkeresés szempontjából pedig a [Yahoo! Publisher Network] érdemes említésre, de érdekes lehet még a del.icio.us és a Flickr is. Emellett rengeteg egyéb szolgáltatás és technológia van a cég birtokában, vázlatos felsorolásukat lásd ezen az oldalon: http://www.seobythesea.com/?p=75

A Yahoo! kereső története dióhéjban

A Yahoo! Tematikus katalógusokhoz hasonlóan kezdte meg pályafutását, Yahoo! katalógusként. (Így nézett ki 1994-ben…) Azóta viszont ez a tevékenység fokozatosan vesztett jelentőségéből, és a portálosodás logikájának megfelelően általános webes szolgáltatóvá vált a cég. Első fontos lépésük talán az akkor a Hotmail-lal versenyre kelő Yahoo! Mail volt, de azóta is számos új szolgáltatást fejlesztettek, vásároltak meg.

A cég sokáig nem rendelkezett saját szabadszavas kereső-szolgáltatással, egy ideig például a Google Inc.-től licenszelte azt. Később több keresőadatbázist fejlesztő és keresőszolgáltatást üzemeltető cég (mint például az inktomi.com, altavista.com, allteweb.com) megvásárlásával saját kereső program fejlesztésébe kezdett, mellyel 2004 elején jelent meg, és az azóta eltelt idő alatt méltó vetélytársává vált a Google-nek.

Yahoo! és Magyarország

A céget nem igazán izgatja szolgáltatásainak kisebb piacokra történő adaptálása, ezért magyar nyelven sem érhetőek el termékei. Régebben az ok.hu kereső a Yahoo! technológiájára épült, azonban azóta már a Google kereső adatbázisából nyeri a találatokat. A www.yahoo.hu domainnév a cég tulajdonában áll: régebben a nemzetközi nyitóoldalukra továbbított, manapság egy angol nyelvű hibaüzenetet jelenít meg.

A Yahoo! Inc. és a többi nagy keresőcég

http://www.gigaom.com/2005/03/26/how-yahoo-got-its-mojo-back/

Cikk arról, hogy hogyan próbál a Yahoo! visszatérni az élvonalba, illetve elfogadtatni magát élvonalbeli játékosként.

A „Yahoo! Inc.” című bejegyzést 2005. 12. 28. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 07. 09., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások