Képek keresése

június 8, 2005

Szabadszavas képkereső szolgáltatások

A Fontos keresők mindegyike nyújt szabadszavas képkereső szolgáltatást is: 2006. januárjában a Google képkereső tűnt a lejobbnak a beindexelt képek mennyiségét tekintve, ezt követte a Yahoo! képkereső ( http://images.search.yahoo.com ), majd végül a Picsearch adatbázisát licencelő többi kereső, mint pl. az MSN kereső, a Clusty vagy a kurzor.hu. Az Ask.com szolgáltatása még csak indulófélben volt ekkor.

A képkeresők működési elve az, hogy a beírt Kereső-kifejezésekre olyan képeket listáz ki, melyek neve, ALT tagja részben vagy egészében tartalmazza a keresett kifejezést, akár ékezettelen formában is. Emellett egyes keresők a weboldalba beágyazott képek szövegkörnyezetét is viszgálják.

Az alapvető probléma a Szabadszavas keresők által megtalált képekkel, hogy szinte mindegyik weblapokról származik, tehát azért tették fel az internetre, hogy egy weboldal részeként letöltődjék. Ennek megfelelően mind a képek mérete, mind a képek minősége a legtöbb esetben igencsak kívánnivalókat hagy maga után. Emellett sok esetben az egyes weboldalak navigációs és egyéb dekorációs elemeit is kilistázza a talált képek között. A képek felhasználását a minőségi mellett jogi problémák is nehezítik: általában nincs egységes licencfeltétel megszabva, ezzel korlátozva a képek jóhiszemű felhasználását.

Összegezve: a képkeresőkkel egyszerűen, hatékonyan lehet keresni, de a kapott képek minősége legtöbb esetben elégtelen.

Képkeresés a Flickr adatbázisában

http://www.flickr.com/photos/search/

Szemben a képkeresőkkel, a Flickr rendszerében leginkább digitális kamerával készített, majd a szolgáltatás weboldalára feltöltött képek között böngészhetünk. A képek licencfeltételei rendezettek, a Creative Commons licenc előírásainak megfelelően szabadon felhasználhatóak. A képekre leginkább a rájuk rakott címkék, úgynevezett tag-ok alapján lehet rátalálni, ami jóval korlátozottabb keresési lehetőségeket nyűjt, mint a szabadszavas keresés, illetve egy teljesen más rendszerezési és keresési műfajt képvisel. Emellett lehet még a képek címére és leírására is keresni. Magyarul egyenlőre ne próbálkozzunk, csak angolul, mert nincsen még annyi magyar felhasználó sajnos, hogy értelme lenne.

A Flickr saját oldalán kívül még más online szolgáltatások, a Flickrre épülő szolgáltatások segítségével is böngészhetünk a feltöltött képek között.

Yotophoto

http://yotophoto.com

Új képkereső, melynek célja a jó minőségű, szabadon felhasználható (Creative Commons vagy egyéb) licencű képek indexelése. Találatai több forrásból származnak, mint például a Flickr, Wikipédia, de gyakran feltűnnek egy magyar oldal, a Stock.XCHNG ( http://www.sxc.hu ) fotói is. Ékezetes Kereső-kifejezésekkel nem nagyon kell próbálkozni.

Linkek

A Google Képkereső szolgáltatásának átfogó leírása a Weblaborban: http://weblabor.hu/cikkek/googlealapjai2

Altémák:

A „Képek keresése” című bejegyzést 2005. 06. 08. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 03. 13., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Top 10 Places to Find Free Images For Your Blogs

2005. 10. 17. 05:37 · Névtelen hozzászóló →

http://weblogs.about.com/od/writingandcontent/tp/FreeStockPhotos.htm

Hogyan találhatóak meg a legjobb fotók a Flickr-en

2006. 01. 20. 07:05 · kaixo →

Alap tippek arról, hogy hogyan lehet a Flickren hatékonyan keresni, angolul (vélhetőleg egy magyar hölgy tollából). http://www.lifehacker.com/software/feature/how-to-find-the-best-photos-on-flickr-149537.php

Googlegrab – Google Képkeresõ találatai a merevlemezen

2006. 07. 07. 14:07 · Névtelen hozzászóló →

http://www.sas21.de/apps/googlegrab/

Windows-ra és Mac OS X-re elérhetõ program, mely segítségével automatikusan lementhetõek a Google Képkeresõ találatainak képei.

Képkeresők linkgyűjteménye

2006. 09. 16. 12:29 · OldalGazda →

http://kepkereso.lap.hu/

Képkereső lap.hu

picsearch

2006. 09. 26. 12:29 · Névtelen hozzászóló →

http://www.picsearch.com képkeresőt épp most találtam. Ajánlom megtekintésre a címoldalon az előző hét legtöbb keresési találatait. 🙂

mikor indexel?

2007. 11. 25. 08:42 · Névtelen hozzászóló →

Van egy honlap, ahol számos festmény található, tehát elemi lenne, ha a google indexelné a képeket. Ezt azonban hiába várom 2 hónapja. Az oldal: www.ujhelyijeno.hu

Re:mikor indexel?

2007. 11. 25. 14:08 · OldalGazda →

Légy türelemmel, a Google képkeresőjébe a tapasztalat szerint azért nem annyira gyorsan kerülnek be az újabb oldalakról a képek. Addig is, amíg várakozol, próbálj mindent megtenni a Linknépszerűség növelése tekintetében, mert az segíthet a Te problémádon is.

Re:Re:mikor indexel?

2007. 11. 25. 14:29 · Névtelen hozzászóló →

Hát igen, a képeket azért nem úgy indexeli, mint a weboldalakat. Akár több hónapot is várhatsz.

amikor indexel

2008. 02. 28. 04:57 · polo88 →

Nemrég indexelte a képeket is, de nem vagyok vele megelégedve, ugyanis a nagy képeket (még) nem indexelte be, valamint a képekhez megjelnített szöveg sem stimmel teljesen. Ha jól veszem észre, akkor a kép előtti és kép utáni 1-2 szót írja a képek alá. Lehet, hogy az baj, hogy az összes nagyképet egy reszletes.php?xy oldalról hívom be? Még várok vele, de ha nyárig nem javul, akkor változtatok az oldal szerkezetén.

Re: amikor indexel

2008. 02. 28. 10:41 · OldalGazda →

Nem hinném, hogy az egy oldalon szereplő túl sok kép okozná a problémát. Az egy funkció, hogy a kép leírása a körülötte levő szöveg alapján épül fel. Mellesleg van alt tagja a képeknek? Lehet, az segítene, bár nem vagyok benne 100%