Flickr

június 8, 2005

Közösségi fotó blog, a címkézés erejével

http://flickr.com

A Yahoo! Inc. tulajdonában lévő közösségi weboldal, ahová fényképeket lehet feltölteni, majd címkékkel, úgynevezett tag-ekkal lehet ellátni őket. A Flickr számos lehetőséget kínál a képek rendszerezésére, kezelésére, kommentálására, mind egyéni, mind közösségi szinten, továbbá sok blogokra jellemző vonása is van, mind például az RSS abrak, stb. Emellett a címkék használatával olyan másodlagos információhalmaz jön létre, ami rengeteg lehetőséget tartogat további izgalmas, Flickr API-ra épülő szolgáltatások létrehozására.

Flickr adatbázisára épülő szolgáltatások

Számos online szolgáltatás létezik, mely a Flickr adatbázisában található információkat dolgozza fel, magyarán feltöltött képekhez kapcsolódó metaadatok feldolgozása segítségével valamilyen újszerű, sajátos, egyedi rendszerben jeleníti meg a feltöltött képeket. Különösen hasznosak lehetnek azok a szolgáltatások, amik felületet adnak a Képek keresése‘nek illetve böngészésének támogatására: jelenleg ugyanis a Flickr saját oldalán rendelkezésre álló lehetőségek nem a legjobbak.

Krazydad Colr Pickr

http://krazydad.com/colrpickr/

A Colr Pickr jó példa arra, hogy milyen ötletesen lehet felhasználni a Flickr adatbázisában található hatalmas mennyiségű képet. Különböző Flickr fotócsoportok között lehet keresni: egy színválasztó segítségével a választott színnek megfelelő fotókat villant fel a Flash animációval működő oldal. Kíváló például egy adott színű textúra, illusztráció fellelésére.

Flickr Related Tag Browser

http://www.airtightinteractive.com/projects/related_tag_browser/

A Flickr Kapcsolódó Címke Böngésző szintén egy Flash alapú szolgáltatás, mely nemcsak a keresett címkékkel (tag-ekkel) bíró képeket jeleníti meg, hanem a kapcsolódó címkékhez besoroltakat is, mindezt egy jól használható kezelőfelületeten: A keresett címkével jelölt képek kis bélyegképe mellett körben megjelennek az egyes kapcsolódó címkék: itt addig haladhatunk tovább, amíg meg nem találjuk azt a címkét, ami leginkább megfelel igényeinknek. Ekkor lapozhatunk a bélyegképek között, de nagyobb méretben is megnézhetjük. Ha pedig megvan a keresett fotó, akkor pedig odaugorhatunk a Flickr megfelelő oldalaira, tovább folytatva a böngészést, letöltést.

Használati útmutatók

A „Flickr” című bejegyzést 2005. 06. 08. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 07. 09., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások