kurzor.hu

június 5, 2005

Magyar fejlesztésű keresőszolgáltatás

http://kurzor.hu

Az oldal leginkább onnan lehet ismert, hogy régebben a www.google.hu címet is a Kurzor üzemeltetője, a Hírek Média és Internet Technológia Kft. birtokolta, ennél fogva ez a cím a Google kereső oldala helyett a kurzor.hu oldalra mutatott.

Folyamatosan csökkenő látogatottságú kereső

A google.hu domainnév elvesztésével a hétköznapokon mért 50-60 ezres napi egyedi látogatószám az első, google.hu nélkül töltött napok tanusága alapján lecsökkent 20 ezer körüli napi egyedi látatogatószámra. Az a tény tehát, hogy a google.hu domainnév a kurzor.hu oldalaira volt irányítva, körülbelül 38000 egyedi látogatót (66%), 55000 látogatást (58%) és 244000 page impression-t (54%) jelentett.

A Medián webaudit adatai szerint a kurzor.hu látogatottsága továbbra is csökkenő tendenciát mutat, 2007 márciusában már kevesebb, mint kilencezer a napi egyedi látogatók száma. Mindez sajnos azt mutatja, hogy a kereső jövője bizonytalan, vagy legalábbis egyre csökken az esélye, hogy számottevő ellenfele legyen például a Google keresőnek vagy a tango.hu-nak.

Nyitóoldaláról többfajta keresés jellegű szolgáltatást lehet elérni közvetve vagy közvetlenül. Szabadszavas keresője esetén a magyar weben keresés opcióval az oldal saját szolgáltatását lehet igénybe venni, Keresőrobotja a Kurzor robot.

Weboldal regisztráció

http://www.kurzor.hu/regisztral/

Az oldalon megadhatjuk még e-mail címünket és egyéb adatainkat, azonban enélkül is lehet regisztrálni.

A Kurzor és más keresők

Adatbázisa a használhatóság küszöbén áll, de célirányos keresésre nem igazán alkalmas, mert például a friss weblapok beindexelésének átfutási idején még bőven akad javítanivaló. Böngészésre viszont kiváló, mert rangsorolása nem annyira rossz, és sokszor olyan oldalakat hoz előre a találati listáiban, melyeket jóval hátrébb rangsorolnak a Fontos keresők. További információkat találhatsz még a kereső teljesítményéről, a szolgáltatásai minőségéről a Keresők összehasonlítása fejezetben.

PDF és DOC formátumok felgöngyölítése

A kereső a magyar mezőnyben egyedülálló módon képes az Adobe PDF és a Microsoft Office DOC formátumok Felgöngyölítésére, emellett lehetővé teszi ezen dokumentumok sima szöveges változatának megtekintését is.

Kurzor képkereső

http://kurzor.hu/kepkereso/

A kurzor.hu képkeresője a svéd Picsearch adatbázisát használja. 2006. április A Hírek Média tájékoztatása szerint a kurzor.hu képkeresője segítségével 5,5 millió hazai, és közel 1,2 milliárd külföldről származó kép között böngészhetünk. A részletes keresés segítségével a már megszokott méret szerinti keresés mellett animált képekre, illetve fekete-fehér vagy színes képekre is szűkíthetve is lehetséges a Képek keresése. forrás: http://kreativ.hu/cikk.php?id=15851

Automatikus javaslatok kereső-kifejezésre

Ha a keresőmezőbe gyakran használt kulcsszót írunk be, akkor egy legördülő listában automatikusan megjelennek az adott kulcsszót tartalmazó, vélhetőleg leggyakrabban beírt Kereső-kifejezések: legalább négy karakter beírása után tíz javaslat jelenik meg. A nyitóoldalon nem működik ez a funkció, de a belső, találati listák felett megjelenő keresőmezőkben igen. Ez a [Google Suggest] szolgáltatáshoz hasonló eszköz rendkívül hasznos lehet a megfelelő Kulcsszavak kiválasztása‘hoz a weboldalak Keresőoptimalizálásakor.

A kurzor.hu története dióhéjban

  • 2003 márciusában megvásárolták a www.google.hu domaint
  • 2005 júniusában indult saját fejlesztésű keresőtechnológiájuk által kiszolgált szabadszavas keresőjük
  • 2006 áprilisában pedig bevezették a Picsearch adatbázisára épülő képkereső szolgáltatásukat.
  • 2006 júliusában átadják a google.hu domainnevet a Google Inc. részére, az oldal látogatottsága a korábbi harmadára csökken

Sajtószemle

Locsolóvers és József Attila – A magyar kereső csak hazai oldalakat böngész

  • http://nol.hu/cikk/378203/ – Népszabadság • Fülöp Hajnalka • 2005. szeptember 23.

    …átlagban mára napi 70-100000 egyedi látogató közel 700000-1000000 oldalt tölt le. A kurzor.hu kb. 15 millió oldalt „ismer”…

A „kurzor.hu” című bejegyzést 2005. 06. 05. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 03. 24., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások