Kacifánt

február 12, 2005

Keresés gyerekeknek szóló weblapok között

http://www.kacifant.hu

„A Kacifánt kereső abban tér el a megszokott keresőktől, hogy adatbázisában kizárólag a fiatalabb korosztály számára is elfogadható ellenörzött linkek találhatók, amelyeket a készítők folyamatosan ellenőriznek.” (idézet a weblink.hu oldalról)

Az adatbázisba leellenőrzött weboldalak kerülnek be. Természetesen a rendszerben szereplő oldalak számának határt szab a magyar weben elérhető, gyermekeknek szóló honlapok száma.

Bővebben az oldalról a Kacifánt fejlesztőjétől:

Olasz Roland: A kacifánt keresőt azzal a céllal hoztam létre, hogy legyen egy magyar nyelvű kereső is a gyerekek számára, ahol kedvükre böngészhetnek a találatok között anélkül, hogy „nem nekik való” tartalommal találkozhatnának.

Csináltam egy feketelistát a keresőmotornak, ahol különböző szavakat-kifejezéseket kizártam. Így a találati listán nem lesz arra a szóra találat. A beindexelt linkeket Én állítom össze, illetve a kacifánton van még lehetőség új linket ajánlani. A küldött linket megvizsgálom. Mind tartalmilag, mind pedig a forráskódját (keywords, description) is átvizsgálom. Ha az oldal valóban gyerekeknek szól illetve, a head rész sem tartalmaz trágár, vagy egyéb kifejezést, leindexeltetem a keresőmotorral.

Jelenleg több száz oldal van az adatbázisban. Lehetne több ezer, vagy millió is, de itt nem a mennyiség, hanem az oldal „értékessége” a lényeg. Vannak főbb csoportok, amiket a link választásnál figyelembe vettem Pl: Játék, mese, gyerekprogramok, iskola, állatok, sportoldalak. Ez csak néhány a több tucat, gyerekeket érdeklő csoport közül. A kereső motor a törött linkeket, vagy már megszűnt oldalakat eleve kihagyja. Mivel a linkek száma nem óriási, így rendszeresen lehet ellenőrizni azok tartalmát. Van pár oldal, amiket nem kell olyan sűrűn, mert biztosan nem változik a gyerekeknek szóló tartalom Pl: egyszervolt.hu, gribedli.hu, gyerek.lap.hu stb…

A keresés php alapú. Régebben javascript alapú volt, de ahogy duzzadt az adatbázis, úgy egyre lassabb lett. Így váltanom kellett a kliens oldalról szerver oldalú letöltésre. Eleinte a gyorsinfo.hu domainon kezdtem el ezt a kezdeményezést, de nem volt elég „gyerekes”. Így kitaláltam a kacifánt nevet. Dióhéjban ennyi lenne az oldal rövid története és technikai leírása. :o)

Üdvözlettel: Olasz Roland

Kapcsolódó oldalak

A „Kacifánt” című bejegyzést 2005. 02. 12. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 03. 24., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások