Open Directory Project

április 3, 2005

A legfontosabb tematikus katalógus

http://dmoz.org

A Open Directory Project (röviden ODP) fontossága abból adódik, hogy a Google kereső különös jelentőséget fordít a katalógusban szereplő oldalaknak, illetve annak, hogy milyen Linkre rakott kulcsszavak találhatóak ezen az oldalon a honlapunkra mutató linken. Az összefonódást jól mutatja, hogy a Google oldalán a Címtár fülre kattintva közvetlenül kereshetünk a katalógusban. Ezen túl a Google szabadszavas kereső saját találati listáiban régebben a ODP-ben található oldalak besorolását jelenítette meg, míg manapság a Kereső-kifejezés szövegkörnyezete helyett az OPD-ben olvasható, a szerkesztők által készített leírást jelenik meg.

Másik igen hasznos hatás, hogy a Google keresőn kívül még sok más weboldal veszi át az Open Directory Project katalógusát, így ha ide bejegyeztetjük magunkat, akkor akár több tucat weboldal hivatkozhat ránk. Hogy ez a hivatkozó oldalak PageRank értékének minél nagyobb hányada jusson a mi oldalunkra, igyekezzünk olyan kategóriát találni, ami nemcsak ráillik az oldalunkra, hanem a lehető legkevesebb oldalt tartalmazza. Ha többnyelvű az oldal, mindenképpen regisztráltassunk az összes nyelven.

Bekerülni az ODP katalógusába

A katalógust önkéntesek szerkesztik, és ez a legnagyobb hátránya is a rendszernek. Egy oldal bejegyzése emiatt akár fél évig is eltarthat, úgyhogy a folyamat során Az idő szerepe számottevő. Igyekezzünk minél találóbb leírást adni oldalunkról és próbáljuk megkeresni az oldal témájához leginkább illő kategóriát. Valószínűleg gyakran felgyülemlenek a kérelmek az egy-egy témát gondozó önkénteseknél, és ha nem jó kategóriát választottunk, akkor nagy az esélye, hogy átirányítás helyett ignorálják kérelmünket. A szabályokat és ajánlásokat mindenképpen olvassuk jól át. Akár önkéntesnek is jelentkezhetünk, egy próbát megérhet, ha van rá időnk kitölteni a megfelelő űrlapot. (OldalGazda szerint: Én anno kitöltöttem, de nem nyertem felvételt, noha érzésem szerint jelentkezésem megfelelt a feltételeknek.)

Az ODP-ben szereplés haszna

Összegezve: ha egy oldal szerepel az Open Directory Project oldalain, akkor az aranyat ér. Egyrészt a megfelelő kulcsszavakra még akkor is jó helyezéssel hozza fel az oldalt a Google találati listája, ha már az oldalon gyakorlatilag semmilyen információ nem szerepel, másrészt masszívan növelheti az oldal PageRank értékét. Továbbá ha egyszer valami bekerült, akkor a fent leírtak értelmében igen kicsi a valószínűsége, hogy kikerüljön a katalógusból, még akkor is, ha megszűnt a hivatkozott oldal. Ezt ki is szokták használni a Lejárt domainnevek megvásárlásakor.

A „Open Directory Project” című bejegyzést 2005. 04. 03. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2009. 07. 18., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

kategória

2006. 07. 20. 06:29 · Névtelen hozzászóló →

Regisztrálni akartam magam a dmoz-hoz, egy kis magyar nyelvű kategóriát szeretnék szerkeszteni. Mindent kitöltöttem értelemszerűen, az elküldés után egy új ablakot kaptam, amiben nem az áll, hogy pl jelentkezését megkaptuk, vagy esetleg hibaüzenet, mert elrontottam valamit, hanem ez a szöveg:

„Request Reinstatement of Editor AccountUse this form:if you believe your editor account expired. Accounts expire if you do not login within the first month, or, if you do not edit for a consecutive period of four months. if you accidently removed your editor account. if your editor account was purposely removed, and you would like to be reconsidered for reinstatement.Note: One person having multiple accounts constitutes abuse, and when discovered all accounts will be removed. Do not use this form:if you have forgotten your password. Use the password reminder form instead. All reinstatements are made at the discretion of the senior ODP editors reviewing these requests. Generally, if your account is in good standing, your request to be reinstated will be granted.”

Ez így jó? Mit kezdjek vele?

kategória

2006. 07. 20. 06:39 · Névtelen hozzászóló →

Szerintem ez így jó, de próbálj meg újra jelentkezni ugyanazzal az e-mail címmel.Ha sikerült az első regisztrációd, akkor nem fogja engedni.

Ja és ne számíts gyors sikerre. Nekem majdnem egy év volt, mire felvettek.

harzol

Magyar dmoz.org a maffia kezén?

2006. 08. 02. 11:21 · OldalGazda →

http://weblabor.hu/forumok/temak/13824

Mások is elégedetlenek a dmoz.org magyar szerkesztőinek működésével, többek között felróva az alábbi arányokat (aránytalanságokat) a többi nyelvi verzióval összehasonlítva:

  • Česky (22,530)
  • Polska (72,377)
  • Română (14,168)
  • Magyar (5,308)

Re: Gervai Péter válasza a magyar dmoz szekciót ért kritikákra

2006. 08. 03. 05:47 · Névtelen hozzászóló →

http://weblabor.hu/forumok/temak/13824

grin válaszolt is a weblabor fórumában felvetett kritikai észrevételekre. Az általa leírtak hasznos segítséget jelenthetnek abban, hogy hogyan juttassuk be oldalunkat, illetve hogyan válhatunk magunk is szerkesztővé.

kategória újra

2006. 08. 14. 15:03 · Névtelen hozzászóló →

Júl 20-án regeltem magam, ezek szerint sikeresen, mert tegnap kaptam visszajelzést, hogy elfogadták a regisztrációmat. Szerintem elég gyors volt. Nekiállok a munkának, mert vannak 2005-ben ajánlott lapok a kategóriámban még mindig várólistán.

kategória újra

2006. 08. 15. 03:18 · Névtelen hozzászóló →

Szuper! Mesélj má’ léci valamit arról, hogy hogyan töltötted ki a jelentkezési lapot. Magyarul, vagy angolult, stb.Köszi!

re: kategória

2006. 08. 15. 03:37 · Névtelen hozzászóló →

Magyarul töltöttem ki, mivel magyar oldalt kértem szerkesztésre. Minden rovatot kitöltöttem, részletesen megindokoltam a válaszaimat. Válaszként kaptam a fent, általam idézett angol szöveget. Igazából nem értettem, mi van benne, de ezek szerint minden oké volt.

Pár hete nem lehet linket bejelenteni

2006. 11. 24. 15:25 · OldalGazda →

Pár hét óta hiába is próbálna valaki új linket ajánlani, az nem lehetséges, mert a rendszer azt a választ adja, hogy a szolgáltatás ideiglenesen nem elérhető.

további infó: http://kereso.blog.hu/2006/11/16/bajban_a_dmoz

Újra lehet linkeket bejelenteni

2007. 01. 19. 03:30 · Névtelen hozzászóló →

Úgy látszik, leküzdték a pár hónapja tartó problémát, és már újból élnek az oldalak, ahol be lehet jeleneteni az új weblapokat a katalógusba.

Nem kereshető

2007. 02. 01. 05:02 · Névtelen hozzászóló →

Helló!

Nem tudja valaki, hogy miért van az, hogy a dmoz felvette a lapomat, a kategóriában látszik is, de a főoldalon vagy a kategóriában sem kereshető. Bármelyik kifejezésre keresek a leírásból vagy a megnevezésből, nem találja meg.Mi ennek az oka?Köszi előre is.

Miki

RE: Nem kereshető

2007. 02. 01. 05:04 · OldalGazda →

Szerintem még nem telt el az a pár hét, amennyi kell ahhoz, hogy beindexelődjék a lapod, várj türelemmel 🙂

RE: Nem kereshető

2007. 02. 02. 02:45 · Névtelen hozzászóló →

Ok köszi!

Remélem mihamarabb megtörténik 🙂

Miki

Nagyon tanulságos

2007. 06. 16. 12:10 · Névtelen hozzászóló →

Mi ebben is Magyaok maradtunk! Senki nem segíti a másikat, és csak haszonra hajt.üdv:Gyogyo

Hogyan is kell?

2008. 04. 01. 11:38 · Névtelen hozzászóló →

Ha minden igaz, akkor így kell oda bejutni:

1: kiválasztod megfelelő kategóriát az oldalon (ha nem megy a német akkor érdemes angolra váltani)2: megkeresd alul a magyar nyelvet (ha elakadtál: www.dmoz.org/World/Magyar/ )3: kiválasztod az alkategóriát4: elindítod a regisztrálást a „Javasolj weblapot” szövegre kattintva.5: értelem szerüen kitöltöd az adatlapot.

Én eddig jutottam el vele. Most várom a visszaigazolást.

Remélem sikerült értesemen megfogalmazni 🙂 Sok sikert kívánok.

Regisztráció

2008. 04. 11. 05:38 · Névtelen hozzászóló →

kb. 2 éve regisztráltam az oldalam, de semmi. Mai napig nem jelent meg. Egy másik oldalam kb. 8 hónapja. De az se.

Regisztráció

2008. 04. 11. 05:52 · Névtelen hozzászóló →

Ha ingyenes szolgáltatónál van a lapod, ne számíts sok jóra! Én is szerkesztő vagyok. Vannak oldalak, amiket elfogadok, rá 1 héttel egy magasabb rangú admin meg kitörli. De gyakran előfordul ez .hu domainekkel is. Az adminok, olyanok amilyenek. Hasonló itt is a felállás, mint ahogy kitárgyaltuk a lap.hu adminokat.

ODP

2008. 04. 11. 14:31 · Névtelen hozzászóló →

Tudom… Itt nem szabad csúnyán beszélni, ezért szépen mondom. Az ODP egy fabadkát sem ér.

🙂

2008. 04. 11. 15:53 · Névtelen hozzászóló →

ODP —> fabadkátOTP —> fabatkát

Nekem sikerült többször;)

2008. 05. 22. 04:26 · evenich72 →

Nekem több oldalt is sikerült elhelyeznem a dmoz.org -ba magyar és angol nyelvű kategóriákba is.Szerintem nagyon fontos milyen paraméterekkel adjátok meg a regisztrációnál az adatokat.

Tapasztalatom szerint igen is sokat ér az ODP;)

login gond

2008. 11. 04. 15:39 · Névtelen hozzászóló →

Próbáltam belépni a dmoz accountomba, de nem sikerült, fel van függesztve a loginom. Jó ideje nem léptem be, tudom.Viszont a reinstate form elküldésekor azt jelzi a rendszer, hogy rossz jelszót írtam be. Az editor login ablakban akkor miért ismeri fel a felhasználónév-jelszó párost helyesen?Így hogyan aktiváltassam magam újra? Járt már valaki hasonlóan?

Dmoz reménysugár

2008. 12. 10. 20:23 · Névtelen hozzászóló →

Talán ebből a bejegyzésből kapunk valami használható infót a témában:hxxp://www.webforgalom.hu/blog/az-open-directory-project-szerepe-a-keresooptimalizalasban

Kiváncsian várom!

Hát

2008. 12. 17. 14:40 · Névtelen hozzászóló →

én ebből a hozzászólásból nem látok semmi hasznossat, megmondom őszintén, nem tudom ti hogy gondoljátok.

Hát

2008. 12. 17. 16:11 · OldalGazda →

Hát nekem olyan volt ez a cikk, mintha például ha arról olvastam volna, hogy hogyan lehet olcsóbban lejutni Békéscsabára: lóháton vagy ökrösszekérrel. A dmoz egy halott dolog, és már nem is lesz belőle soha semmi, mert egyszerűen eljárt az egész koncepció felett az idő. Teperhet itt bármelyik magyar szerkesztő, ha egyszer a központi rendszer annyira béna, hogy pont az arra érdemes, szerkesztőnek jelentkező embereket nem hajlandóak felvenni, az érdemtelen emberek meg ad hoc módon továbbra is bekerülhetnek a rendszerbe.

Benfentes Info

2009. 07. 18. 00:00 · Névtelen hozzászóló →

A dmoz uj es jobb rendszeren dolgozik. Miert benfentes az info? Magyar programozok is dolgoznak a rendszeren. Ha erdekel valakit bregelek ide es megadom a cimet ahol mar lehet szerkeztonek jelentkezni!