Képek

március 31, 2005

Pixeles (.JPG, .PNG, .GIF) képek használata

Tekintve, hogy a html tipográfiai képességei igencsak korlátozottak, fennáll a csábítás, hogy a szépség miatt egyes szöveges elemeket pixeles formátumban képként, nem pedig szövegként jelenítsünk meg (leginkább a menüsorokban, fejlécekben, stb.).

Szöveg indexelése

Természetesen ha egy szöveges információt pixeles formátumban, vagyis képként tárolunk, akkor a kép által hordozott szöveges információ Felgöngyölítése lehetetlen lesz (például ha egy újságcikket beszkennelve rakunk fel a weblapra). Létezik azonban két attribútuma az IMG elemnek, mely segít abban, hogy a pixeles képekhez szöveges tartalmat rendeljünk:

  • ALT : rövid szöveget lehet (sőt kell) megadni arra az esetre, ha a böngésző nem képes megjeleníteni a kérdéses képet.
  • LONGDESC : ha hosszabb alternatív szöveget szeretnénk egy kép leírásaként elhelyezni, akkor megadható egy HTML oldalra mutató link is ezzel az attribútummal.

Linkek követése

IMG elem a HREF elemben

Amikor a hiperhivatkozások létrehozásánál nem egy szövegrészletet vagy feliratot teszünk aktívvá (ld. image map), hanem egy kép egészére klikkeléssel továbbítjuk a felhasználókat egy másik weblapra, akkor azt a keresők követni fogják, de a Linkre rakott kulcsszavak fontossága miatt ez a megoldás kisebb értékkel bír, mint a sima szöveges link.

Image map – képek egy részletére rakott linkek

Az Image map (<MAP> és <AREA> elemek) segítségével lehet a weboldalba beágyazott pixeles Képek egy meghatározott területére linket helyezni, illetve egy képre több linket megadni. (Attól függően, hogy a kép melyik részére kattintunk, más oldalra jutunk.) A Fontos keresők nem követik az image map-pal létrehozott hivatkozásokat, ezért vagy vágjuk szét több darabra a képet úgy, hogy minden képen csak egy link legyen; vagy adjunk meg külön szöveges, Teljes értékű linkeket az Image map mellett.

Képkereső programok

A különböző képkereső szolgáltatásokkal ingyenesen felhasználható jpg, png, gif formátumú Képek keresése is lehetséges, de ez már egy másik műfaj. Sokkal kevesebben használják ugyanis a képkeresőket és teljesen máshogy, mint a Szabadszavas keresőket, ezért ebből az irányból érkező látogatókra ne nagyon számítsunk, csak akkor, ha számottevő mennyiségű kép található az oldalon.

A „Képek” című bejegyzést 2005. 03. 31. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 06. 05., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások