Az idő szerepe

október 11, 2005

Látogatottságnövelés és az időtényező

A weblapok optimalizálása során a legfontosabb külső tényező az idő: bizonyos dolgokat egyszerűen nem lehet lerövidíteni; ezért nem is lehet egy oldal optimalizálását egyik napról a másikra elvégezni, mint ahogy egyes esetekben arra is várni kell akár hónapokat is, hogy megjelenjenek az oldal optimalizálásának valódi eredményei. Az alábbiakban néhány, az oldalak rangsorolását és az optimalizálás hatékonyságát befolyásoló tényező leírása következik:

Új weboldalak felgöngyölítése

Időbe kerül, míg a Keresőrobotok megtalálják az oldalt. A Fontos keresők robotjai jóval gyakrabban látogatják az egyes webhelyek Nyitólapjait, mint a további oldalakat. Minél több idő telik el, annál több kereső robotja göngyölíti fel az adott webhely új lapjait, annál teljesebb lesz az adott webhely weblapjainak Felgöngyölítése.

Új weboldalak Rangsorolásának konszolidálódása

A frissen felgöngyölített weblapok nem feltétlenül nyerik el egyből a többé-kevésbé állandó helyüket az egyes Kereső-kifejezésekre felállított találati rangsorokban. Ha egy webhely lapjait és/vagy a közöttük levő linkhálózatot hirtelen nagyobb mértékben megváltoztatjuk, akkor előfordulhat, hogy egyszerűen eltűnnek az oldalak az addig elfoglalt jó helyezésekről. Sokszor ez csak egy-két napig tart, majd –ha nem vétettünk nagy hibát az átszervezéskor, akkor– eztán visszakerülnek a régebben elfoglalthoz hasonló helyezésekre.

Frissesség és helyezés

A Google kereső Találati rangsoraiban megfigyelhető jelenség, hogy ha egy oldal nem változott, illetve a rá mutató Külső hivatkozásokban sem történt változás, akkor lassan de biztosan elkezd az oldal hátrafele csúszni a rangsorokban

Természetes linkhálózat kialakulása

Minél több látogató látta az oldalunkat, annál nagyobb esélyünk van ahhoz, hogy meglinkeljék az oldalt, másszóval a webhely körül létrejöjjön a Külső hivatkozások egyfajta természetes hálózata, az oldal beágyazódjék a weblapok között linkek hálózatába. E hálózat nagysága egyenes arányban van az eltelt idővel.

Katalógusokba kerülés átfutási ideje

  • startlap.hu: az egyes lap.hu szerkesztők elhivatottságától, és szabadidejétől függően még akár aznap is felkerülhet az ajánlott oldal, de az átlagos bekerülési idő egy-két hétre tehető. Van néhány olyan oldal, ahol egy hónapnál is többre lehet szükség a bekerüléshez.
  • Open Directory Project: Onnan, hogy figyelmébe ajánljuk az (ODP) szerkesztőinek oldalunkat, két héttől hat hónapig is eltarthat, míg felveszik az oldalt az adott kategóriába. Ez a változás csak lassan, fokozatosan jelenik meg az Open Directory Project-et tükröző számtalan oldalon, többek között a Google saját verziójában: ez utóbbi esetén akát két hónapba is belekerülhet, míg teljesen jól megjelenik az oldal.

A webhely, weblap korának szerepe a Rangsorolásban

A Google 20050071741 számú szabadalma számtalan, a webhelyek, weboldalak történeti adatait figyelembe vevő rangsorolási szempontot tartalmaz, melyek kihatással lehetnek a weboldalak Általános fontosságára. Emiatt nehezebb lehet például egy újonnan bejegyzett Domainnév alatt létrehozott oldal optimalizálása, mint egy már meglévő webhelyé.

Látogatottsági statisztika adatainak gyűjtése

A webhely optimalizálásának finomításához elengedhetetlen a statisztikailag megfelelő méretű adathalmaz, mely alapján levonhatjuk a következtetéseket, hogy pl. mely Kulcsszavakra teljesít jól vagy rosszul az adott oldal, melyek a legnépszerűbb oldalak, stb. A forgalom méretétől függően kell tehát egy-két hónapot várni a statisztikai adatokra. (Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a látogatottsági adatokat a fentiekben felsorolt időtől függő tényezők is torzítják)

A „Az idő szerepe” című bejegyzést 2005. 10. 11. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2006. 12. 09., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások