Spam blog

október 12, 2005

Splog – szemét generálása weblog segítségével

Spam blognak, vagy Splognak hívják azokat blogokat, melyeket gazdája automatizált módon tölt fel információval, ami gyakorlatilag szemét. Származhat ez RSSAbrakokból, Google Alerts e-mailokból, stb. Elterjedésük egyes vizsgálatok szerint hatalmas méretet öltött például a Blogspot oldalain, ahol akár a blogok 40-60 százalékát is az ilyen szemét teheti ki. Elterjedésük oka az, hogy rendkívül egyszerűen, költség nélkül létrehozhatóak, és feltöltésük aakár e-mail segítségével is lehetséges, ami tág teret nyit az automatizált megoldásoknak.

Harc a spam blogok ellen

http://www.kailashnadh.name/docs/spam_blog/spamblog_hypothesis.html

A fenti oldalon leírást találhatunk a szemétblogok általános jellemzőiről, az ellenük való küzdelem lehetőségeiről.

Spamblog határeset

Vannak olyan blogok, melyek első látásra spamblognak nézhetnek ki, azonban van funkciójuk: Ilyen határeset például a http://webkettes.blogspot.com/ címen üzemelő blog, mely automatikusan töltődik fel a webni.innen.hu új oldalainak és hozzászólásainak tartalmával. Első látásra ez sima tartalom-duplikálásnak tűnhet, azoban mivel az itteni tartalom folyamatosan változik, az aktualitását vesztett hozzászólások törlődnek, ezért ez az oldal az archívum szerepét tölti be.

Blogspot: több spam, mint bármi más

http://blog.outer-court.com/archive/2005-08-29-n40.html : Leírás arról, hogy véletlenszerűen felkínált blogok között mennyi volt az, amit Web spamnak lehet nyilvánítani.

OldalGazda: A Blogger automatikusan képes detektálni a spamblog gyanús eseteket. Történt például, hogy Komment spam támadás érte ezt az oldalt, és mivel az összes hozzászólás automatikusan továbbításra került a blogger által üzemeltetett http://webkettes.blogspot.com/ oldalra, ezért egyes esetekben visszaküldte a rendszer a levelet, egy idő után pedig az automatikusan továbbított bejegyzések csak Draft, tehát vázlat állapotban kerültek a rendszerbe, ami azt jelentette, hogy csak a captcha-k, tehát a furcsa képekben kijelzett karakterek begépelésével, egyenként lehetett publikálni az amúgy magától bekerült bejegyzéseket. Az egyik ilyen captcha mellett megjelenő kérdőjelre kattintva lehetett kérni az oldal megítélésének, hátrányos megkülönböztetésének megszüntetését. Minderre a kérelem elküldése utáni bő egy héttel került sor, és erről gépi válaszlevél tájékoztatott.

A „Spam blog” című bejegyzést 2005. 10. 12. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 06. 13., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások