Külső és belső linkek kutatása a Google-vel

február 6, 2007

Goole Webmaster Tools új szolgáltatása

Bár az egyik leggyakrabban visszatérő kérdés az oldalon, hogy „Miért csak ennyi hivatkozó oldalt mutat a Google, ha beírom a link: Speciális kereső-kifejezést?”, azért azzal sokan tisztában voltak, hogy a Google kereső szándékosan csak egy töredékét mutatta meg a külső hivatkozásoknak. Az utóbbi időben a versenytársak szolgáltatásai (Yahoo! Site Explorer, Live kereső linkdomain:) ezért sokkal használhatóbbak voltak annak kiderítésére, hogy hány link és honnan hivatkozik oldalunkra. A Google Inc. válasza erre a kihívásra, mint sok más esetben, most is egyedi volt: a versenytársaknál jobb szolgáltatást nyújtani, regisztráció ellenében, igaz, hogy ezzel a szolgáltatással csak a saját oldalainkra mutató linkeket elemezhetjük, míg a Yahoo! szolgáltatása alkalmas akármilyen weboldalra, például a Konkurens webhelyekre mutató linkek vizsgálatára is.

Links aloldal a Google Webmaster Tools oldalán

A folyamatosan bővülő szolgáltatások közül talán az eddigi leghasznosabb érhető el a Link fül alatt: használatához az alábbiak szükségesek:

  • Google Account-tal kell rendelkezni
  • Be kell lépni a https://www.google.com/webmasters/sitemaps/ címen
  • Hozzá kell adni egy új oldalt a felhasználói fiókunkhoz
  • Le kell ellenőriztetni, hogy jogosultak vagyunk a hozzáadott weboldal adminisztrációjára úgy, hogy vagy feltöltünk egy, a rendszer által generált nevű üres fájlt a szerver gyökérkönyvtárába, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor speciális Meta tagokat illesztünk be az oldalak fejlécébe.

Amint az kitűnik, ez jóval bonyolultabb, mint beírni a linkdomain:énoldalam.hu kifejezést a konkurens keresőkbe. Miért is érné meg végigjárni ezt a procedúrát, ha tényleg csak az oldalunkra mutató Külső hivatkozásokra vagyunk kíváncsiak?

Weblapok szerint lebontott hivatkozások

A rendszer leghasznosabb újdonsága, hogy webhelyünk egyes weblapjaira lebontva nézhetjük meg, hogy hány és milyen linkek mutatnak az oldalra. Ez például akkor is nagyon jól jön, amikor valami miatt egy aloldal címét megváltoztatni kényszerülünk, és erről szeretnénk értesíteni az adott oldalra hivatkozó webmestereket.

A külső és belső hivatkozásokat ráadásul elkülönítve kezelhetjük.

Eredeti, hivatalos bejelentés

http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2007/02/discover-your-links.html

A „Külső és belső linkek kutatása a Google-vel” című bejegyzést 2007. 02. 06. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 07. 13., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Linkek domain szerint group-olva

2007. 02. 14. 06:04 · Névtelen hozzászóló →

Nagyon jo ez a dolog, mar csak az lenne a tuti, ha lenne valami kapcsolo, ami minden domainbol csak 1-et mutatna, mert igy kicsit atlathatatlan. Tudom download es azt csinalok vele amit akarok, de meg is.

Psimagan