Katalógusok szerkesztőinek elvárásai

február 18, 2007

Mire kell odafigyelni a katalógusokba regisztráláskor?

Ezt az oldalt a Tematikus katalógusok oldalon kialakult eszmecsere folyományaként hozta létre OldalGazda. Hamarosan itt a linkkatalógusok véleményei alapján összeállított lista lesz található arról, hogy mit hogyan, illetve mit ne csináljunk, ha regisztrálni szeretnénk oldalunk.

Szóval kedves linkkatalógus-üzemeltetők hozzászólásaitok segítségével kérlek, írjátok le, hogy mik szoktak lenni a leggyakoribb, legidegesítőbb hibák…

A „Katalógusok szerkesztőinek elvárásai” című bejegyzést 2007. 02. 18. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 02. 18., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Kedves OldalGazda

2007. 02. 16. 11:51 · Névtelen hozzászóló →

Javasolnék egy olyan alcímet is jelen oldalhoz, hogy hogyan regisztráljuk oldalainkat a katalógusokba. Értem ez alatt azt, hogy vegyük figyelembe az adott linkgyűjtemény adta lehetőségeket, és annak minden elemét használjuk ki, hiszen ez a katalógusépítőknek, és a regisztrált weboldalaknak is érdeke lenne, mégis néha elképeztő figyelmetlenséggel regisztrálnak a webmesterek, vagy honlap tulajdonosok. Én pl. megpróbáltam a magyar honlap.hu-n szájbarágósan, mindent elmondani mit, s-hogyan, némi fellendülés tapasztalható is ezügyben, de talán kezdő webmestereknek hasznos lenne egy ilyen szakmai oldalon, olyanirányú információ is, Csak egy példa: hogy pl. miért is lehet jelentősége egy oldal bemutatására esetleg kihasználni a katalógus által nyújtott maximális karakterszámot (releváns informáciőkkal. Vagy egy másik példa, ha valaki regisztrálja az oldalát a katalógusokba, akkor legalább azt a fáradságot vegye, hogy átnézi az oldal szerkezetét, hogy a megfelelő helyre ajánlja weboldalát. Szerintem sok katalógus tulajdonos örülne, ha a linkajánlók is tisztában lennének, eme nem túl sok feltétel teljesítésének a jelentőségével, és pl. nem kellene néha malmoznunk, a hová is helyezzem el ezt a weboldalt kérdésével, mivel a beküldött weboldalak skálája annyira széles, hogy néha a katalógus szerkesztője sem lehet biztos a dolgában.

Uf, jól beszéltél

2007. 02. 16. 13:22 · Névtelen hozzászóló →

Egyetértek, példa a szabályokból a HunVistán: „A leírás részben használd ki minél jobban a 200 karakter lehetőséget.” Aztán a blogban ill. félévente 1x hírlevélben hívom fel a figyelmet, hogy akit érint az aktualizálja az oldala leírását.Csak az a baj, hogy aki nem veszi a fáradságot arra, hogy megnézze hová és hogyan regel, az nem fog egy ilyen ismertetőt sem elolvasni. Sajnos.

HunVistás Lajos

re: egyetértek

2007. 02. 16. 13:43 · Névtelen hozzászóló →

Sajnos, az olvasási hajlandóság elég piciny. Valahogy úgy érzem néha, a linkek küldőinél, a legyek gyorsan túl rajta, ez a link is megvan elv alakult ki, persze nagy tisztelet azoknak, akik tudják is miről van szó. Én próbáltam a lehető legtömörebben megfogalmazni az elvárásaim, valamilyen szinten érezhető is respektálás, de jó volna, ha ezt valahogy mindenki magáévá tenné. Nem beszélve a helyesírással kapcsolatos elvárásokról. Én sem vagyok egy Grétsy László, de legalább a hatvanas évek általános iskolai tanulmányaiban megtanultam, hogy a az elválasztó vesszők után, szünetjelet teszek. Két okból is: Így nyelvhelyes, illetve nem nyomja szét esetlegesen az oldalt. No de sorolhatnám még…

Egy rugóra jár az agyunk 🙂

2007. 02. 16. 14:01 · Névtelen hozzászóló →

Most idézzek újra a szabályokból? „Helyesírási hibákat nem javítunk” 🙂 Egyébként én már elfogadtam, hogy ezek a nyűgök a dologgal járnak.

HunVista Lajos