Lejárt domainnevek

április 10, 2005

Élet a weboldal halála után

Bár a web egyre csak nő és nő, azért az új oldalak keletkezése mellett jónéhány webhely működtetésével hagynak fel, ezért értelemszerûen már nem fogják tovább fizetni a Domainnév fenntartását. Ekkor domainnév parkolópályára kerül, majd egy bizonyos idõ után újból szabad, bárki által megvásárolható lesz. A .hu ccTLD (WikiPedia:ccTLD) alá tartozó parkolópályán található domainnevek listája például a http://www.domain.hu/domain/parkolas/ido.html oldalon található.

Egy halott webhely értékei

Az oldal megszűntével azonban nem törlõdnek automatikusan a más oldalakról mutató Külső hivatkozások. Mivel sok oldal létezik a weben, ami után még fizetik a domainnév és a tárhely fenntartását, de a tartalmukat egyáltalán nem frissítik már vagy nem tartanak karban. Az ilyen oldalakról mutató a hivatkozások jó része a hivatkozott oldal megszűnése után akár évekig is fennmaradhat. Kiváltképp értékes, ha a már lejárt domainnévre az Open Directory Project oldaláról mutat még hivatkozás. (Ekkor például egy tartalom nélküli oldal is rendelkezhet 4-es PageRank értékkel.) Tekintve, hogy az Open Directory Project sem egy olajozottan működő rendszer, ugyanaz igaz lehet rá, mint a karbantartás nélkül maradt weboldalakra.

A lejárt domainneveket tehát aszerint vásárolják meg az ipari keresõoptimalizálók, hogy mennyi Teljes értékű link mutat a lejárt domainnévre. A megvétel után egyszerû kamuoldalt helyeznek el a domainnév alatt, ahová a céloldalakra mutató minõségi linkeket elhelyezhetik. Nem is feltétlenül szükséges rengeteg oldalból álló kamu szájtot generálni egyébként, amíg az oldal legfõbb értéke még az „előző életéből” származó külső hivatkozásokban rejlik. (Egy idõ múlva azonban észbe kaphatnak a hivatkozó oldalak fenntartói, és eltávolítják az domainnév értékét adó hivatkozásokat.)

Az olyan doménnév sem különösen értékes, amit soha sem használtak, csak spekulációs célból vásároltak meg, majd lemondtak róla, miután nem tudták értékesíteni, vagy a domainnév egyéb okok miatt sohasem látott értékes tartalmat.

Elméletileg az is elõfordulhat, hogy egy adott témához keresünk egy, az oldal profiljához passzoló lejárt, de értékes domainnevet, de ez azért magyar nyelvterületen kevésbé esélyes.

A „Lejárt domainnevek” című bejegyzést 2005. 04. 10. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2006. 12. 09., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások