Szatelitoldalak

április 8, 2005

Más domainnéven elhelyezett oldalak haszna

A szetelitoldal egy olyan webodldal, melynek elsődleges feladata, hogy támogassa az optimalizálandó céloldalt: Hozzáadott érték létrehozása nem csak saját webhelyen, hanem más Domainnév alatt is lehetséges, ezt az alábbiak indokolhatják:

  • általunk ellenőrzott Külső hivatkozások száma növelhető
  • a Kulcsszavak másfajta keverékével, előfordulásával rendelkező weboldalakkal rendelkezhetünk
  • saját tárhelyünkön nem elérhető szolgáltatásokat használhatunk, vagy pedig megspórolhatjuk azok adminisztrálásának egy részét.
  • más webhelyeken való megjelenés esetén közvetve növelhetjük látogatóink számát (például írunk egy Wikipédia cikket a céloldal témájához kapcsolódóan, majd meglinkeljük a céloldalt)

Hátrány lehet, hogy nincs akkora beleszólásunk az oldal kialakításába, működésébe; továbbá a céloldalra kevesebben kattintanak át annál, mintha a külső oldalon elhelyezett tartalom a céloldalba lenne integrálva.

Több külső hivatkozás

Vegyük azt az elméleti esetet, hogy egy meglévő webhelyet két különböző Domainnév alatt megjelenő részre vágunk szét. Ekkor az addig belső hivatkozásoknak számító linkek egy részéből egy csapásra Külső hivatkozásokat csináltunk: minden link, mely a másik oldalrészre hivatkozik, külső hivatkozás lesz, ami jóval fontosabb a keresők szemében. Ez a jelenség érvényesül akkor is, ha csak az oldal egy kisebb, témakör vagy szerkesztési műfaj szerint lehatárolható részét tesszük más webhelyre.

Közvetett látogatottság-növelés

Nem kell feltétlenül egy teljes webhelyet birtokolnunk, elég, ha csak egy része felett van ellenőrzésünk. Ekkor egy nagyobb rendszer részeként fejthetjük ki aktivitásunkat, így a mi aloldalunkra mutató hivatkozások a rendszer más részein is megjelenhetnek: nemcsak hogy több látogatót vonzhatunk, hanem könnyebben bekerülhetünk a fősodorba. Így ránk akadhatnak véletlenül olyan, a téma iránt érdeklődő felhasználók, akik bár folyamatosan vevők lennének az őket érdeklő témában megjelenő új tartalmakra, de emiatt azért nem keresnek rá külön rendszeresen a keresőkben a megfelelő Kulcsszavakra, hogy megtalálhassanak.

Például ilyen lehetőséget nyújt a blogter.hu, ahol a rendszer által üzemeltetett blogok könnyen kikerülhetnek a címlapra, mivel az effajta szolgáltatóknak érdekük, hogy a minőségi hosztolt tartalmak nagyobb publicitást kapjanak.

Másképp nem elérhető szolgáltatások

Vannak olyan műfajok, melyeket nem, vagy csak igen nehezen lehet statikus weboldalakon űzni. Mindenképpen dinamikus tárhelyre van szükség például fórum, weblog, wiki üzemeltetésére, de például fotógalériákat is sokkal egyszerűbb Tartalomkezelő rendszer segítségével létrehozni. Még abban az esetben, amikor saját tárhelyünk lehetővé teszi dinamikus weboldalak létrehozását, elképzelhető hogy a mi rendszerünkön nem érhető el az áhított tartalomkezelő, vagy csak egyszerűen meg szeretnénk kímélni magunkat a rendszer adminisztrálásával járó nyűgtől.

Másfajta kulcsszó-keverék

Megjeleníthetjük a céloldalon megjelenő tartalmat más csoportosításban vagy más műfajban is. Ez nem szimplán a tartalom tükrözése; ugyanabból a nyersanyagból másfajta végeredmény gyúrható. Így a Véletlen sok látogató hatás miatt növekedhet első körben a szatelitoldal látogatóinak száma, majd közvetve a céloldal látogatottsága.

Hátrányok

Minden olyan hátrány felmerülhet a Szatelit oldalakkal öszefüggésben, mely az Ingyenes webtárhelyek esetén esetében szóba jöhet.

A „Szatelitoldalak” című bejegyzést 2005. 04. 08. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 04. 03., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások