Teljes értékű link

április 10, 2005

Alapvető feltételek

A Keresőoptimalizálás szempontjából teljes értékűnek tekinthetőek a következő alapvető feltételeknek megfelelő linkek:

  • A linket tartalmazó oldalra képesek eljutni a Keresőrobotok: a hivatkozó oldal technikailag elérhető a keresőrobotok számára (nem korlátozzák Problémás technológiák az oldalak elérését)
  • A hivatkozást tartalmazó oldalon nincs letiltva a linkek követése: a Meta tagok között nem szerepel a robots meta tag, nofollow értékkel.
  • A hivatkozás sima szöveges link (az anchor < A > tagok között csak szöveg található)
  • A hivatkozott cím nem JavaScript-ben kódolt
  • A linken nincsen rel=”nofollow” attribútum
  • Nincsen semmilyen trükkös átirányítás közbeiktatva: például a hivatkozás a hivatkozó szerveren található szkriptet meghívva irányít át a hivatkozott oldalra.

Ezek a linkek átadják mind a PageRank értéket, mind a Linkre rakott kulcsszavakat a hivatkozott oldalnak. A képre rakott link a Google keresőben (az anchor < A > tagok között csak kép található) nem adja át az ALT tagjába írt kulcsszavakat.

Van néhány további körülmény, amely az adott bejövő linket még értékesebbé teheti:

Milyen az ideális bejövő link?

Akkor számít egy külső hivatkozás „jó” bejövő Külső hivatkozásnak, ha közvetlenül sok látogatót vonz, nagy PageRank értéket és hasznos Kulcsszavakat továbbít a céloldalnak. Mindez akkor érhetõ el, ha:

Nem csak a külső hivatkozások fontosak

Mivel a belső linkek segítségével zajlik a webhely oldalainak Felgöngyölítése, ezért csak akkkor szabad Problémás technológiák – jelesül JavaScript, Flash, Image map – segítségével megvalósított hivatkozásokat használni, ha mellette sima szöveges (esetleg egyetlen képre rakott) linkkel is elérhető a hivatkozott oldal. Ha pedig nem mutat a webhely minden lapjára teljes értékű hivatkozás, akkor csak részben kerül be a webhely tartalma a keresők adatbázisába.

A belső hivatkozásoknak emellett a külső hivatkozásokhoz hasonló szerepük van a PageRank értékek oldalon belüli elosztásában, és a Linkre rakott kulcsszavak segítségével az egyes weblapok Kulcsszavakra optimalizálásában.

A „Teljes értékű link” című bejegyzést 2005. 04. 10. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2013. 04. 05., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

try.hu

2006. 11. 22. 15:37 · Névtelen hozzászóló →

Hello!

Az lenne a kérdésem, hogy a try.hu használatának vannak hátrányai SEO szempontjából? Arra is gondolok pl, hogy a főoldalt try.hu néven indexeli be, viszont az aloldalakat már nem úgy, hiszen a try.hu-n fizikailag nincsenek fájlok.. Úgy láttam a Google-ben, hogy try.hu-val átirányított oldalakat is ki hoz első helyekre bizonyos kulcsszavakra, viszont máshol írták, hogy nem szereti a Google az átirányítós oldalakat. Viszont én meg nem nagyon bízom az ingyenes szolgáltatókban. Köszi!

Re:try.hu

2006. 11. 22. 15:49 · Névtelen hozzászóló →

Az Ingyenes webtárhely számos hátránnyal jár. Például azzal, hogy komolytalannak tekintik azt, aki nem hajlandó évi párezer forintot kiadni arra, hogy munkájának gyümölcsét saját domainnéven/tárhelyen tárolja. Szerintem ne ess ebbe a hibába.

try.hu átirányítás

2006. 11. 22. 15:52 · Névtelen hozzászóló →

Köszi a választ! Tudom, hogy annak vannak hátrányai, komolyabb honlapoknál nem is ingyenes tárhelyeket használok. Csak arra tud-e valaki válaszolni, hogy konkrétan a try.hu-nak, tehát a linkátirányításnak vannak a hátrányai? Kösz!

2007. 01. 21. 05:10 · Névtelen hozzászóló →

Szerintem semmi hátránya nincs!

Új ablakba.

2007. 12. 21. 14:22 · Névtelen hozzászóló →

Teljes értékű linknek számít, ha a target=”_blank” (új ablakban nyílik meg) kifejezés be van állítva? Vagy értelmezhetik úgy a keresők, hogy ez biztos linktár, vagy nem fontos (szerves része a weblapnak), azért nyílik meg új ablakban. Mit gondoltok?Ash

Re:Új ablakba.

2007. 12. 21. 15:40 · OldalGazda →

Szerintem teljes értékű, mindenesetre még sosem találkoztam ezzel a kérdéssel eleddig semmilyen fórumon, ezért arra következtetek, hogy nem is lehet akkora jelentősége.

Akkor ezt most teljesértékű?

2008. 01. 09. 16:21 · Névtelen hozzászóló →

A webmester eszköz szerint, több olyan linkem is van, ami nem sima hivatkozás, hanem áttírányítás:

van egy ilyen:

 <a href="/weblink/goto/2899">

Ez meg a reset.hu-ról van:

 <a href="?JUMP=http%3A%2F%2Fnetfilter.extra.hu%2F">

Tehát mégis csak megtalálta a google, akkor nem értem, miért nem számít teljesértékű linknek.

Még egy kérdés.

2008. 01. 09. 16:45 · Névtelen hozzászóló →

Eszembe jutott még egy kérdés. Szerinted a nofollow linkeket kijelzi a webmester eszköz, vagy csak azokat amik a pagerank-ot is átadják?

Akkor ezt most teljesértékű?

2008. 01. 09. 16:49 · OldalGazda →

Az, hogy a Google tudja kezelni az átirányításokat, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ugyanolyan súllyal veszi figyelembe a PageRank számításánál, vagy például nem lehet pontosan tudni, hogy a Linkre rakott kulcsszavakkal mi lesz ilyenkor. Ezek persze spekulációk, ráadásul olyan dolgok, amiben hajlamos az idők során a hozzáállását változtatni a Google, de egy dolog biztos: ha teljes értékű a link, akkor nem kell spekulációkba bocsájtkozni, hanem tudni lehet, hogy az mit ér a link kb.

Hát szerintem…

2008. 01. 09. 17:01 · Névtelen hozzászóló →

Szerintem ha megtalálta, és még a webmesterben tájékoztat róla, hogy van ilyen linkem, akkor biztos ugyan úgy kezeli. A link az link. Meg ha megkülönböztetné a sima linktől, akkor az valami technológia diszkrimináció lenne vagy mi. Nem? Úgy gondoltam eddig, hogy azért nem érnek semmit az ilyen linkek, mert nem tudja felgöngyölíteni a kereső. De ez úgy tűnik megváltozott. Meg biztos nem azért fejlesztették ki ezt a technikát, hogy utána meg semmibe vegyék a nehezen megtalált linket.

Még egy kérdés.

2008. 01. 09. 17:08 · OldalGazda →

nálam úgy tűnik, hogy nem jelzi ki a nofollow linkeket, bár ezt most hirtelen csak belső linkek esetén tudtam megnézni. mellesleg a Yahoo! site explorer-je ki szokta jelezni a nofollow-os linkeket is.

Hát szerintem…

2008. 01. 09. 17:16 · OldalGazda →

Nem értek veled egyet, szerintem a történet ennél sokkal bonyolultabb. Előszöris létezik -ahogy te illetted- technológiai diszkrimináció, lásd JavaScript linkek… Az átirányításokat eddig is fel tudták göngyölíteni a keresők, ez egyáltalán nem új dolog, keress rá mondjuk a seo meg a 301 vagy 302 redirect kifejezésekre, és technikailag egyáltalán nem egy was ist das. A Flash-ben levő szövegeket is tudja a Google évek óta olvasni, mégsem ér gyakorlatilag semmit sem az animációkban található szöveg, és még sok hasonló példát tudnék mondani.

Hát akkor

2008. 01. 09. 17:35 · Névtelen hozzászóló →

A te tapasztalatod szerint, akkor az iménti két linkről pagerank-ra nem is számíthatok? Amennyit elolvastam most hírtelen az áttirányításokról, abból azt szűrtem le, hogy a google valami csalást sejt a háttérben?

OldalTérkép

2009. 01. 31. 15:23 · Névtelen hozzászóló →

Kedves OldalGazda!

Nagy érdeklődéssel és még nagyobb haszonnal olvasom oldala(i)dat, bár még csak nem régen kezdtem.Egyetlen kérdésem lenne, nem is biztos, hogy jó helyre írom, sőt, az is lehet, hogy elkerülte a figyelmemet: Mivel rengeteg a hivatkozás a szövegekben a különféle témákra, nincs véletlen valamifajta oldartérkép vagy tartalomjegyzék vagy ilyesmi, hogy azon végigmenve szisztematikusan elolvashassak mindent? Így sajnos nem mindig tudom, hol járok, illetve mit hagyok ki.Köszönettel:Les.

Re

2009. 02. 01. 06:13 · Névtelen hozzászóló →

webni.innen.hu/FrontPage/contents#FrontPage