FeedBurner

június 3, 2007

RSS csatornákhoz kapcsolódó hasznos szolgáltatások

A FeedBurner-t technikailag egy RSS abrakokat közzétevő proxi-szerverként kell elképzelni. Ugyanis nem a saját oldalunk domainneve alól elérhető RSS abrak címét adjuk meg oldalunkon a látogatóknak, hanem egy, a feedburner domainneve alól elérhető címet, amit a feedburner rendszere tölt fel meghatározott időközönként lehúzva az oldalgazda domainján (látogatók számára akár ismeretlen helyen) található hírforrást. Ezzel egyrészt csökkenthetjük webhelyünk sávszélesség-felhasználását, többfajta formátumban tehetjük elérhetővé az RSS csatornát, továbbá hamár átmennek az adatok a Feedburner szerverén, akkor azokat ott lehet analizálni (látogatottsági statisztika), hirdetésekkel feltölteni, stb.

Google akvizíció

A Google 2007. június elsejével megvásárolta az RSS abrakok világának egyik vezető szolgáltatóját:

http://googleblog.blogspot.com/2007/06/adding-more-flare.html

Ezzel a Google Inc. több legyet is ütött egy csapásra:

Egy lépéssel közelebb a tartalomhoz

Jópár éve elmondható, hogy a Google kereső – bár látszólag csak egy [Szabadszavas kereső] – jelenleg gyakorlatilag a világ legjobb Tartalomkezelő rendszere. Mindezt paradox módon úgy érte el, hogy a rendszernek nem képezi részét a tartalom felvitele: ezt Keresőrobotjai segítségével kell fáradságos munkával elvégeznie. Érthető hát az a törekvés, hogy lehetőleg minél közelebb kerüljenek különböző szolgáltatásaik segítségével a tartalmak „születéséhez”.

Az RSS abrakok ugyanúgy az oldal részét képezik, mint pl. egy vendégkönyv vagy egy fórum, azonban külső szolgáltatóhoz való kiszervezésük korántsem olyan feltűnő, kevesebb kérdést vet fel, ezért itt könnyebben be lehet tenni azt a bizonyos lábat abba az ajtórésbe. Régebben, amikor még nem voltak ennyire elterjedtek a dinamikus webes technikák, gyakran láthattunk példát arra, hogy dinamikus tárhelyet igénylő szolgáltatások egy másik webcímen voltak elérhetőek: ez a legtöbb esetben eléggé feltűnő, sokszor gagyi jellegű volt, azonban egy RSS abraknál a különbség alig szembetűnő. (Pl. jelen oldal is a FeedBurner-en át teszi közzé RSS csatornáit).

A FeedBurner eddig sokak számára az „akár a Google-é is lehetne” kategóriába tartozott, azzal a kivétellel, hogy miután az ember belépett az AdSense, AdWords, Google Analytics, Google Webmaster Tools fiókjába, azzal a jóleső érzéssel nézhette meg FeedBurner statisztikáit, hogy lám, mégis van élet a Google-n kívül is.

Új lehetőségek a hirdetésre

Az eddig csak meghívásos alapon elérhető hirdetési lehetőséget valószínűleg hamarosan általános érvénnyel is bevezetik, új eszközöket adva mind a hirdetők, mind az oldalgazdák kezébe.

Átfogóbb statisztikai szolgáltatások

Az RSS fájlok esetében a technológia sajátosságaiból eredően nem annyira egyszerű pontos képet kapni azok Látogatottsági statisztika‘iról: eddig a FeedBurner is csak alapvető statisztikai adatokat osztott meg ingyen, a Totalstats PRO-ért eddig fizetni kellett. Várhatólag az Urchin fizetős statisztikák Google Analytics néven való ingyenessé tételéhez hasonló folyamatokat figyelhetünk meg, nem beszélve az Analytics és FeedBurner (plusz AdWords) várható integrációjáról.

A „FeedBurner” című bejegyzést 2007. 06. 03. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 06. 03., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások