ALT

március 28, 2005

Alternatív, szöveges információ képekről

A weblapba beágyazott Képekre (<IMG> tagokra) kétféleképp rakható szöveges információ: ALT attribútum és a Title attribútum segítségével. (Ez utóbbi nem tévesztendõ össze a weblap címének megadására szolgáló TITLE attribútummal).

Az ALT attribútum elméletileg kötelező. Elsõsorban arra szolgál, hogy az oldalt Szöveges böngészőkkel nézve, a képek helyett ez a szöveg jelenjen meg. Politikailag korrekt minden képet ellátni ALT attribútummal, gondolva a nem látó és a csak karakteres böngészővel rendelkező felhasználóinkra (lásd: Akadálymentes weboldal). Ha direkt nem akarunk szöveget rakni a képre, akkor üres ALT attribútummal kell ellátni a képet ( ALT=”” ).

A Google kereső réggebben csak azoknak a képeknek az ALT-ját indexelte be, melyeken (egy) link volt (rákattintunk a képre, elvisz valahova >> <A HREF=””> és </A> tagok között van), manapság azonban már link nélküli képek ALT tagjában szereplő kifejezések is megjelennek a Google találati listáiban.

Az ALT attribútum tartalma előbukkanhat „rendes” Böngészőkkel való megtekintés közben is: ha lassan töltődik az oldal, amíg le nem jön a kép, ezt látjuk; továbbá az Internet Explorer pl. kijelzi, ha a kurzorral a kép fölé megyünk (pedig erre a title való eredetileg), úgyhogy ha valami hosszú és kevésbé értelmes dolgot raktunk az ALT attribútumba, akkor feltétlenül helyezzünk valami értelmesebbet a Title attribútumba.

A TITLE attribútum tehát arra szolgál, hogy plusz információt adjon a képről, ha a kurzorral felé megyünk, az optimalizálás szempontjából nem bír jelentőséggel.

2005. áprilisA Google Képkereső szintén beindexeli a képek ALT attribútumát, tehát az ALT-ban szereplő szöveg alapján megtalálja az adott képet. a többi képkereső szolgáltatás 2005 tavaszán erre még nem volt képes.

A „ALT” című bejegyzést 2005. 03. 28. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 06. 26., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

mégis számít?

2007. 02. 03. 19:48 · Névtelen hozzászóló →

Ezek szerint mégiscsak jó, ha ellátjuk minden egyes képünket alt taggel, mert a google képekben való keresése során így kiadhatja oldalunkat, ezzel hozva újjabb látogatókat az oldalra.Ha jól tudom, a tag értéke hibás, ha az „”. Továbbá a html tageket kis betűvel kell írni, vagyis nem ALT hanem alt a tag neve. (Javítson ki valaki, ha tévedek!)

kepgaleriaban

2007. 02. 15. 12:31 · Névtelen hozzászóló →

Egy kepgaleriaban rengeteg kepem van, midnen kep fajlneve beszedes.Automatiusan a kepekre rateszem az ALThoz a kep fajlnevet.De az jo ha hozza van teve kiterjesztes (.jpg) is vagy ha leszedem akkor az jobb esetleg?

kepgaleriaban

2007. 02. 17. 12:39 · OldalGazda →

Ezt nem lehet pontosan megmondani, ilyen részletességgel senki sem ismeri a keresőket, de nem is lenne ennek sok értelme. Úgyhogy marad az az általános alapelv, hogy minél kevésbé néz ki valami gépinek, automatikusan generáltnak, annál értékesebb lehet a dolog.

kulcsszó alt tagon

2008. 04. 25. 08:44 · Névtelen hozzászóló →

Oldalamon a menüsorban a behúzást nem css-sel, hanem spacer-rel (20×1 pixel) oldottam meg. W3C szabály szerint elláttam őket alt taggel (alt=””).Most arra gondoltam, hogy kulcsszavakat tennék rájuk, az utánuk jövő menüpontok neveit ismételném meg gyakorlatilag (a menüpontok egyeznek a kulcsszavakkal többnyire).Tehát minden kulcsszó 1× jelenne meg ilyen formában az oldalon. Ötven menüpont van egymás alatt. Rosszat tennék ezzel az oldalamnak? Mi a véleményetek?

Re: kulcsszó alt tagon

2008. 04. 25. 14:46 · OldalGazda →

Szerintem nagy rosszat nem tennél az oldaladdal, de nagy jót sem.:) Én a helyedben valami nagyvonalúbb/ötletesebb dolgon gondolkoznék, mert ilyen apróságokkal szerintem csak apró eredményeket lehet elérni.

Re: kulcsszó alt tagon

2008. 04. 26. 05:37 · Névtelen hozzászóló →

Persze, persze. A kis jónak is örülök, csak rossz ne legyen tőle – az a lényeg! Ez már csak a jéghegy csúcsa akart lenni (rácsavarodtam nagyon a seo-ra). Minden kész van már az oldalon, amit csak lehet csinálni a seo mai állása szerint. Barátnőmnek csináltam ajándékba, ismerősök ránéztek, és egybehangzó véleményük szerint 2-2,5 millió forintos munkát végeztem mindent egybevéve. Jó lenne, ha megtérülne Barátnőmnek. Ezért csináltam neki.

Re: kulcsszó alt tagon – 2,5 millió

2008. 04. 26. 09:19 · Névtelen hozzászóló →

Minden ismerős szakmabeli? Mármint úgy értem, nekem, mint egyszerű internetes felhasználónak, fogalmam sincs róla, hogy pl. az Oldalgazda mekkora értékű munkát végzett ezzel az oldallal, vagy az origo a freemail.hu rendszerével, és még sorolhatnám… szvsz honnan tudták a kedves ismerősök, hogy mennyit érhet a munkád? Ez tényleg érdekelne, és kérlek ne vedd kötekedésnek.

mennyit ér

2008. 04. 26. 09:41 · Névtelen hozzászóló →

Szerintem egy oldal annyit érhet, amennyi pénz hoz, mondjuk 5 éves távlatban, vagy amennyiért esetleg megvenné valaki. Akkor nekem az egyik oldalam legalább 8 milliót ér, mert annyi AS-pénzt hoz 5 év alatt, de nem eladó :).

ja és még

2008. 04. 26. 10:13 · Névtelen hozzászóló →

Ráadásul, nem értem, hogy ha ajándékba csináltad az oldalt, akkkor mi az, aminek meg kell térülnie?

ja és még

2008. 04. 26. 13:29 · Névtelen hozzászóló →

Én a kódot, az időmet, a tárhelyet és a domaineket adtam, összesen egy havi munkámat (napi 8-10 óra hétvégén is). Mikor hasznos ajándékot adsz a másiknak, akkor reméled, hogy lesz haszna és pénzt hoz neki, nem csak elveszik a többi lap között. Ennek kell megtérülnie.

Re: kulcsszó alt tagon – 2,5 millió

2008. 04. 26. 13:34 · Névtelen hozzászóló →

Az oldalnak a megcsinálása kerülne ennyibe. Tehát egy közepes webes cég, amelyhez beállítasz és azt mondod, kérek egy ilyet, az ennyibe kerülne. Tehát maga a kód, design, logo ennyi lenne. Hogy mennyit hoz, azaz idővel mennyit ér, azt 2 hét alatt még korai lenne megmondani. Remélem elérjük azt a szép számot, amit említesz! 🙂

Munka / érték?

2008. 04. 26. 15:41 · Névtelen hozzászóló →

Szerintem a honlapkészítő srác pontosan fogalmazott elsőre is („2-2,5 millió forintos munkát végeztem”).

mennyit ér

2008. 04. 26. 17:23 · Névtelen hozzászóló →

A pénzt nem azért írtam, hogy én most mennyire ügyes srác vagyok, hanem éppen ellenkezőleg, nekem is leesett az állam, hogy egy egyszerű gyerek – mint én – ilyen értékes munkát tudott csinálni. Ennyi pénzt egy év alatt látok jó esetben, nemhogy egy hónap alatt!

mennyit ér

2008. 04. 26. 17:44 · Névtelen hozzászóló →

Meg is szabad nézni?

5év

2008. 04. 27. 05:59 · Sajt →

Öt év ebben a szegmensben nagyon hosszú befektetés. Lesz öt év múlva még AdSense? Lesznek weboldalak? Lesz internet?

5év

2008. 04. 27. 13:58 · OldalGazda →

Öt év múlva teljesen pontosan fogjuk tudni, hogy mennyit ér majd a fejlesztésed, mert addigra valószínűleg már ki fog alakulni a weboldalak piaca: adni-venni fogják őket, meg bérelni, lízingelni, ilyesmi. 🙂

mennyit ér

2008. 04. 27. 14:00 · Névtelen hozzászóló →

Picit várnék még vele, aztán megmutatom. Csiszolgatom folyamatosan.

mennyit ér

2008. 06. 05. 03:19 · Névtelen hozzászóló →

Te most értékeled 2 millióra a honlapot, ezért most szeretnénk megnézni 🙂 De szerintem elég nagyot mondtál. Valószinüleg egy profi honlapkészítő és seo-szakember megcsinálja nettó 100 rugóért, amit alkottál.

Anonim szörf

2008. 06. 26. 09:10 · hunvista →

Gőzöm sincs hová írjam amit kérdezni akarnék. Azt, hogy törvénybe ütközik az anonim szörfözést nyújtó weboldalak szolgáltatása? Olvasgatva a témában Mo. lehet, de mi van ha a szerver pl. az USA-ban van? Azt kérném, hogy csak az válaszoljon aki valamire alapozza a véleményét. Köszönöm.