Creative Commons

március 25, 2005

Szabad felhasználást biztosító jogi védelem

A jelenlegi szerzői jogi szabályozás szerint ma minden létrejött művet automatikusan megillet a szerzői jogi védelem, mely a szerző engedélye híján automatikusan megtiltja annak átdolgozását, felhasználását, terjesztését, többszörözését. Az ilyen típusú felhasználásra vetemedők akkor is jogsértést követnek el, ha a szerzőnek édesmindegy a műve további sorsa, vagy épp kifejezetten célja mű szabad felhasználhatóvá tétele. A Creative Commons egy szerző által a műve mellé illesztett jognyilatkozat, melyben a szerző meghatározhatja, hogy mely jogaival nem kíván élni az adott mű kapcsán. (forrás és további információ itt)

A Creative Commons segítségével egyszerűen helyezhetjük jogi védelem alá (elsősorban az interneten) publikált alkotásainkat. Többfajta licenc áll rendelkezésre hangzóanyag (zene, beszédek), képek (fotók, illusztrációk, dizájntervek), video (filmek, animációk), szöveg (könyvek, blogok, cikkek), és tananyagok számára. Mindegyik célja, biztosítsa a licencelt anyagok lényegében szabad felhasználását bizonyos alapvető feltételek betartása mellett, és előmozdítsa a szabad tartalmak terjedését az interneten.

A fenti licenceknek többfajta változata van aszerint, hogy engedélyezzük a licencelt alkozás üzleti felhasználását, megváltoztatását, részbeni felhasználását, illetve kiválaszthatjuk, hogy melyik ország jogrendje szabályozza a licencelés feltételeit. Ezek után elhelyezhetünk egy logót oldalunkon, ami a Creative Commons oldalára mutat, ahol látogatóink rendkívül egyszerűen tájékoódhatnak a licenc lényegéről, emellett hozzáférhetővét teszi annak teljes szövegét is.

Creative Commons honlapja

http://creativecommons.org/

A Creative Commons oldalán találhatunk egy keresőt is, mely segítségével a licenc alapvető tulajdonságai és a média típusa szerint szűkítve is kereshetünk az egyébként szabad felhasználású anyagok között.

Creative Commons magyar verziója

  • 2005 októberétől már a magyarországi jogi szabályozás hatálya alá eső licencet is választhatunk a szervezet főoldalán. A magyar változat létrehozásában résztvevő felek saját weboldalt is üzemeltetnek: http://creativecommons.hu/

Yahoo! kereső Creative Commons Search

http://search.yahoo.com/cc

A Yahoo! kereső jelenleg béta verziójú szolgáltatása a Creative Commons licencű, lényegében szabad felhasználású alkotások közötti keresésre. Idézet a nyitólapról:

„Miben különbözik ez a keresés? Ez a Yahoo! kereső szolgáltatás az egész weben keres rá a Cretive Commons licencű tartalomra. Míg a legtöbb, a weben található dolog felhasználását tiltja a teljes copyright, ez a keresés olyan tartalmak megtalálását teszi lehetővé, melyeket olyan szerzők tettek közzé, akik azt szeretnék, hogy művüket megoszd másokkal vagy felhasználd, bizonyos feltételekkel.”

Google kereső Creative Commons Search

2006. november A Google.com-on az Advanced Search űrlapot megnyitva, beállíthatjuk, hogy melyik CC licenc szerint szűkítsük le a keresést. Nincs nevesítve, hogy pontosan milyen CC licencről lenne szó, hanem olyan egyszerű kifejezések között kell választanunk, mint „free to use or share” „free to modify”, stb. A Google.hu-n, magyar nyelven nem elérhető még ez a lehetőség.

 

A webni.innen.hu oldalain található tartalom felhasználását szintén a Creative Commons licence szabályozza. A részleteket itt találod.

A „Creative Commons” című bejegyzést 2005. 03. 25. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 01. 25., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások