Szövegtörzs

március 22, 2005

A HTML oldal BODY szekciója

Itt található mindaz, amit a böngészőablakban láthatunk. Törekedni kell arra, hogy még az elsősorban vizuális, inkább csak képi információt tartalmazó weblapok esetén is minél több szöveges tartalom legyen az oldalon; itt ugyanis majdhogynem büntetlenül növelhetjük a kulcsszavak számát. Vegyük figyelembe, hogy a Google egyre okosabb és okosabb lesz ahhoz, hogy meg tudja különböztetni az értelmes szöveget az értelmetlen kulcsszóhalmaztól, ezért az se jó, ha túl nagy a Kulcsszósűrűség. Legjobb, ha az úgy fogalmazzuk meg a szövegeket, hogy közben folyamatosan gondolunk arra, hogy vajon a témával kapcsolatban milyen szavakra keresnének rá, és figyelembe vesszük a technikai limitációkat is (elkerüljük a ragozott alakokat, mert a Szótövezés nem minden keresőben működik.) Néha kicsit bőbeszédűbben, szóismétléssel, néha ragozatlan alakokkal, néha csak egyszerűen a kicsit körültekintőbb szóválasztással érhetünk el eredményt.

Szövegtörzs és a Kulcsszavak

A keresők a szövegtörzs Felgöngyölítésekor sok mindent vizsgálnak, például:

  • Az oldal elején vagy végén helyezkedik-e el egy kulcsszó,
  • Milyen HTML elemben található egy szó: bekezdésben, Fejezetcímekben, stb.,
  • Milyen Formázással szerepel: (kövér, dőlt betű, csupa nagy betű, stb.)
  • Számít még a Kulcsszósűrűség: hogy egy kulcsszó, egy kifejezés hányszor, milyen arányban fordul elő az oldalon.
  • Továbbá az egyes szavak közelsége, más szóval a Kulcsszótávolság is fontos a kereséskor: így érik el, hogy egy több szóból álló kifejezést beírva elsősorban a pontos kifejezést tartalmazó oldalak kerüljenek kilistázásra.

Stíluslapok szerepe

Mindenképpen ajánlott az oldal külalakját Stíluslappal megadni, mert ezáltal egyrészt függetleníthetjük az szövegtörzsben előforduló elemek sorrendjét, tulajdonságait az oldal tényleges vizuális sorrendjétől, kinézetétől; másrészt szabadabban használhatjuk a keresők számára sokat jelentő HTML elemeket, mint pl. a Fejezetcímeket.

A „Szövegtörzs” című bejegyzést 2005. 03. 22. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 03. 29., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások