Fejezetcímek

március 30, 2005

Nemcsak a szövegtörzs tagolására használható

Fejezetcímeknek nevezzük a <H1> </H1> – <H6> </H6> HTML elemeket, melyek Stíluslap hiányában, formázás nélkül jó nagy betűkkel (a H utáni szám szerint csökkenő méretben) jelennek meg, és elsősorban az oldal tartalmi tagolására szolgálnak.

A keresőoldalak nagyobb fontosságot tulajdonítanak az itt található Kulcsszavaknak, mint a Szövegtörzs bármely egyéb helyein található információnak, ezért a fejezetcímek az Oldal kulcsfontosságú részei közé tartoznak.

A fejezetcímek könnyebben átláthatóvá teszik az oldal tartalmát, ezért használatuk nélkülözhetetlen a Jól megírt weboldalak esetén. A hosszú, ömlesztett szövegek visszariasztják a Látogatók nagy részét, nem lévén kedvük végigbogarászni egy hosszú, tagolatlan bekezdést. Igaz, hogy vizuálisan hasonló eredményt lehet elérni például, ha <b> </b> elemekkel vagy a <font> elemek segítségével nagyobb betűméretet megadva új sorba írjuk a fejezetcímeket, azonban a Fontos keresők az effajta inkább vizuális, mint logikai tagolás miatt használt HTML elemekben megjelenő kulcsszavakat kevésbé tartják fontosnak.

A „Fejezetcímek” című bejegyzést 2005. 03. 30. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2010. 03. 11., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Tul sok Heading tag?

2007. 05. 10. 07:18 · djArni →

Hello! Kérdezni szeretném, hogy nem lehet-e túlzásba vinni a heading tagok alkalmazását? Mivel a keresők szempontjából nagyobb súllyal bír pl egy H1 részbe írt kulcsó, én alkalmazom is rendesen 🙂 Pl a menüelemeket, amik egyben hivatkozászok is h1 tagként vannak a kódban. Szóval, csak akkor hatásos ez a headinges tagolás, ha minden egyes cim alatt van egy kis szöveg is? Mert tulajdonképpen ezek fejezetcímek, és ez alapján ez lenne a szerepük. Szóval okoz-e problémát, ha egy csomó h1-es tagot csinálok? Gyakorlatilag a következőképpen néz ki az oldalam: felül egy csík található, egy megszerkesztett kép, rajta az oldalam neve. Alatta viszont fel van sorolva az oldalra jellemző kulcsszavak, amikről tulajdonképpen mindegyikről részletesen van leírás az oldalon, de csak ugy ott vannak a nagy csík(cim) alatt, de mindegyik külön h1-es tagként (táblázatosan, mindegyik külön cella, és h1 tag). Tulajdonképpen jól is néz ki, és az olvasó, ha ellátogat, kapásból látja, hogy miről fog szólni az oldal, anélkül, hogy beleolvasna, tehát nem zavaró. Csak mindegyik szóló h1-es, magyánosan, további szöveg nélkül. Továbbá van baloldalt van a menü. Mindegyik menüelem új sorban van, ami link is, meg h1-es tag, tulajdonképpen ugyanaz nagyjából, ami a nagy csik(cim) alatt van. Aztán tőle jobbra van a szöveg rész, ha valamelyik linkre rákkatintok. Viszont a főoldalt ugy terveztem meg, hogy mindegyik menüről pár soros leírást adok, és ha valakit érdekel, akkor megnézheti a részletes leírást. Ebből következik, hogy a főoldalon belül fent csik, alatta kulcsszavak h1-es elemként, baloldalt menüelemek h1-es elemként és linkkét, jobb oldalt a rövid leírás, de mindegyik egy h1-es fejezetcím alatt, amik ugyancsak linkek, ha valaki ott akar rákattintani.Szóval elég bonyolultan írtam le 😀 De szerinted simán h1-ként veszi ezeket, és keresőbarát lesz igy az oldal, vagy ne vigyem ennyire tulzásba a h1-es tagokat? Remélem, sikerült vizuálisan elképzelned az oldalam, ahogy elmagyaráztam. Az olvasó számára semmi zavaró nem található, ugy találtam ki az egészet, ugyanakkor a kereső látja, hogy valami link, valami h1 tag, valami sima szöveg. Válaszodat előre is köszönöm. Üdv.

H1

2007. 05. 10. 16:17 · Gabber →

Vizuális tipus vagyok így csak sejtésem van, minden esetre egy a lényeg, hogy jól megy e a sorod ezzel.

Ha belegondolunk viszont, akkor számomra legalábbis, spamosan hangzik. Semmi értelme minden kulcsszót H1-be rakni, mert enélkül is ki lehetne emelni. Ettől függetlenül működhet a dolog, de az ilyesmiknek meg vannak számlálva a napjai.

Másrészt alap tananyag, hogy a H1 nem arra szolgál, hogy belepakold a kulcsszavaidat, ezt mondhatjuk alap tételnek. Ettől persze még bele lehet pakolni, de egy értelmes mondat formájában.

Tipp minden esetre ha még nem ismernéd. Css stílusokkal az alap nagyméretű H1 tagban lévő szövegek mérete csökkenthető, vagyis meg kell adni a css fájlban, hogy mekkora mérete legyen a H1 tagban lévő szövegnek.

Egy szó mint száz, rizikós a módszered.

Tul sok Heading tag?

2007. 05. 11. 04:58 · OldalGazda →

Néhány alapszabály, ami eszembe jut:

  1. mindig el kell gondolkozni azon, ha pl. azt mondják, hogy „a Google szereti, ha H1-ben vannak a fontos kulcsszavak”, akkor az miért van? Azért, mert úgy általban ha arra használják a H1-et, meg a H2-t, stb. amire azt eredetileg kitalálták, akkor ebben az elemben az adott weblap témáját egy-két kifejezéssel összefoglaló kivonatnak kellene megjelennie, tehát gyakorlatilag a legrelevánsabb kulcsszavaknak.
  2. a Google-nél sem hülyék ülnek, és nyilván, amikor pl. kitalálták, hogy a H1-ben szereplő kulcsszavak nagyobb súlyt kapnak, akkor gondoltak arra is, hogy ezzel a szabállyal jól vissza is lehet élni, és tettek is ennek kiküszöbölésére. Ezalatt nem feltétlenül azt kell érteni, hogy kíméletlenül büntetnek, egyszerűen csak ha túlzásba esel, akkor nem tudsz jó eredményt elérni: pl. limitált, hogy a weblapon található H1 elemek összessége között mennyi „pontot” osztanaki ki, és ha száz H1 elem van az oldalon, akkor ez a fix „pontszám” úgy oszlik el, hogy egy kulsszóra alig jut több „pontszám”, mintha a P elemben lenne
  3. A fentiek is érzékletesen szemléltetik azt, hogy miért nem szabad sosem túlzásokba esni: általánosságban elmondható, hogyha minél több van valamiből, akkor az egyes elemek önmagukban egyre kevésbé lesznek fontosak, és a weboldalad strukturálására is igaz az aranyszabály, hogy súlyozz, és döntsd el, mi a fontos és mi nem.

h1

2008. 05. 05. 14:07 · Névtelen hozzászóló →

A h1 tag halmozása szerintem visszaélés, csúnya dolog.

h1 tag-ből mennyi lehet egy lapon?A w3schools-on erre vonatkozólag nem találtam semmi infót.Az én logikám szerint egy lapnak egy (fő)címe van, tehát 1 db h1 tag-je lehet.

Befolyásolja a keresők értékelést az, hogy a h1 tag-et css-sel elrejtem?A kezdőlapon csak az oldal nevét írnám a h1 tag-be, ezt viszont nem szeretném megjeleníteni, mert az oldal neve minden lap tetején meg van jelenítve képként.

Baj, ha egy weboldalon több lapnak ugynaz van a h1 tag-jében?pl.: Van sok hír amiknek a címét pl. húszasával listázom. Ezen lapok mindegyikén „Hírek” lenne a h1-ben.

h1

2008. 05. 05. 17:00 · Névtelen hozzászóló →

Az en logikam szerint a lap cime a title elemben van, nem a H1 elemben. Szerintem te itt erted felre a dolgot, es innentol kezdve bonyolodsz egyebkent teljesen felesleges kavarasokba.

h1

2008. 05. 05. 17:00 · Névtelen hozzászóló →

Az en logikam szerint a lap cime a title elemben van, nem a H1 elemben. Szerintem te itt erted felre a dolgot, es innentol kezdve bonyolodsz egyebkent teljesen felesleges kavarasokba.

h1

2008. 05. 06. 10:16 · Névtelen hozzászóló →

A kérdező az oldal címéről beszél, nem a lap címéről. És a h1 valóban hangsúlyt kap kereső szempontból.Elrejteni nem tanácsos. Inkább a desigon változtass, úgy, hogy ezt rendesen kiírhasd.Hogy hány darab lehet egy oldalon? Erre nem találtam meggyőző leírást. Logikusan szerintem is egy darab, de nem hiszem, hogy nagy gond a több h1 tag (persze ha arányban áll az oldal tartalmi részének nagyságával).

reháegy

2008. 05. 06. 19:19 · Névtelen hozzászóló →

K*rvára teljesen mindegy hány háegy van egy oldalban, persze 39 ne legyen!De 3-4-5-6 … a header-ből kiindulva, akkor mindegyik fejléc valóban?, H1-H5 ig?!Persze, hogy lehet több háegy, úgy rondítod az oldalad ahogy akarod, vagy css-ben korrigálod?, … legyen!

Nem az a lényege, hogy közlöd a guglival, hogy számodra mi a fontos az oldaladról?mellesleg, ne képzelje már senki, hogy pusztán ezzel…. 🙂