Weboldal optimalizálás téveszméi

november 11, 2005

Keresőoptimizálás félreértve

Számos félreértés létezik a webooldal optimalizálás mibenlétét, és az egyes praktikák fontosságát illetően.

A keresők rangsorai véletlenszerűek

Az egyik legszkeptikusabb vélekedés szerint a Szabadszavas keresők találati rangsorai akkora mértékben múlnak a véletlenen, hogy lehetetlen befolyásolni egy adott weblap helyezését. Ezzel ellentétben nagyon is kiszámíthatóak a Keresők rangsorolási szempontjai: a legfontosabb kereső, a Google kereső Rangsorolási módszereinek igen jelentős irodalma van. A pozitív és a negatív irányba befolyásoló tényezők nagy része ismert, csupán ezek fontossági arányai képezik vita tárgyát.

Minél többen látogatják az oldalt, annál jobb helyezéseket ér el

Közvetett összefüggés lehet a weboldal látogatottsága és a találati listákban elért helyezési között: egyrészt a Hozzáadott értékkel rendelkező oldalak népszerűbbek lehetnek a látogatók körében, illetve ugyanezért többen linkelhetik meg az oldalt, ami jó hatással van a helyezésekre, másrészt a Google figyeli, hogy mely találatokra kattintottak rá a kereső felhasználók; azonban mindez nem jelenti azt, hogy automatikus módon, közvetlenül befolyásolná az oldal helyezését annak látogatottsága.

A fizetett hirdetések befolyásolják a helyezéseket

Gyakorlatilag minden keresőben el lehet helyezni a találati listától független megjelenést fizetett hirdetés formájában, melynek külleme gyakran alig tér el a Találati rangsorban megjelenített oldalak megjelenítésétől. Él még egy tévhit, hogyha elhelyezünk hirdetést a kereső-oldalakon, akkor a találati listákon is előrébb kerülhet ugynaz az oldal. A kereső-optimalizálás azonban kizárólag a weblodal találati listákban elfoglalt helyét javítja, illetve ezt csak a kereső-optimalizálás javíthatja, a fizetett hirdetések megléte nem.

A honlap optimalizálását gyorsan el lehet végezni

Mivel számos rajtunk kívül álló tényezőt kell figyelembe venni a weblapok keresőkre optimalizálásakor, ezért Az idő szerepe nem elhanyagolható. Nem igazán lehet egy-két hónap alatt érdemi eredményt kimutatni, ennél hosszabb, akár fél-egy éves időtávlatban mutatkozik meg igazán az optimalizálás (tartós) eredménye.

A weboldal optimalizálás mércéje a top helyezés

Sokan gondolkodnak úgy, a weboldal optimalizálása révén szeretnének az első valahány helyezett közé bekerülni oldalukkal a legfontosabb keresőkbe. Elfelejtik azonban, hogy nagyon nem mindegy, hogy milyen Kereső-kifejezésre foglal el jó helyezést az oldal: Olyanra, amire sokan keresnek rá, vagy olyanra, ami csak szerintünk fontos, viszont a kutya se keres rá? Az sem mindegy továbbá, hogy milyen erős a Konkurencia egy adott keresőszó esetén: Nem biztos hogy az a hatékony, ha néhány nagyon kompetitív kifejezésre áldozzuk az energiánkat, miközben sokkal hatékonyabbak lennénk a Látogató-keresésben, ha kevésbé népszerű Kulcsszavakra optimalizálnánk az oldalt. Az optimizálás mércéje tehát sokkal inkább az érdeklődő Látogatók számának növekedése, mintsem a helyezések.

A keresőoptimalizálás fokmérője a PageRank érték

A PageRank érték csak egyike az oldal Általános fontosságát meghatározó tényezőknek, azonban az PageRank egyszerűen mérhető, ezért sokan hajlamosak túl nagy jelentőséget tulajdonítani a PR értékeknek. Egy magas PR érték nem feltétlenül azt jelzi, hogy az oldal optimalizált, és fordítva: egy optimalizált, a webhelyben levő lehetőségeket kiaknázó webes jelenlét nem feltétlenül manifesztálódik magas PR értékekben. Ráadásul sokan nem veszik figyelembe, hogy a Page rank érték nem a webhely, hanem az egyes weblapok Általános fontosságát jelzi. Nem mindegy például, hogy egy száz oldalas webhelynél

  • 10/4-es PR értékű nyitóoldal mellett van 10 darab PR 10/3-mas oldal, meg 89 PR 10/2-es oldal,
  • vagy ugyolyan nyitóoldal mellett 30 darab PR 10/2-es és 69 PR 10/1-es.

Csak a látogatók száma számít

A puszta számok önmagukban még semmit sem jelentenek, különösen akkor, ha a Weboldal által szerzett megrendelések növelése a cél. Lehet, hogy a legtöbb látogató nem találta meg az oldalon azt, amit keresett volna, úgyhogy gyorsan tovább is áll, és az egyetlen eredmény, hogy eggyel több bejegyzés van a statisztikánkban. Közben pedig lehet, hogy számos felhasználóhoz nem jutott el az oldal híre, akik pedig ügyfelekké válhatnának. Rajtunk teljesen kívülálló okok is növelhetik az oldal forgalmát: a Véletlen sok látogatót hozhat, de nem biztos, hogy valóban érdeklődőket is. A Hirdetések megjelenítése révén bevételhez jutó oldalaknál már inkább számíthatnak a puszta számok, azonban az átkattintási arányok ott is nagyobbak lehetnek, ha a látogatónak nem kellett csalatkoznia az oldalban.

Keresőoldalakra regisztrálás elengedhetelen

Kevesen ismerik a Kereső rendszerek működése‘t, ezért nincsenek tisztában vele, hogy manapság a Fontos keresők automatikusan felfedezik azokat az új webhelyeket, melyekre más, az adatbázisukban szereplő oldalakról Külső hivatkozások mutatnak. A feliratkozás, az oldal címének bejegyzése csak egy kiegészítő lehetőség, amivel az új weboldalak bejegyzését lehet egy kicsit meggyorsítani. Ennek megfelelően semmi értelme egy webhelyet többször újra regisztrálni, ettől a Keresőrobotok nem lesznek rendszeresebb látogatóink. Fölösleges továbbá bármilyen, számos keresőbe való beregisztrálás ígéretével csábító szolgáltatást igénybe venni.

A Meta tagok fontosak a jó szerepléshez

Elterjedt vélekedés szerint nagyon fontosak a keyword és a description Meta tagok, továbbá vannak még mindenféle egyéb tagok, melyek jótékony hatással lehetnek az oldal üzemeltetője és a keresőoldalak „viszonyára”. Mivel a Meta tagok értelmetlen feltöltése millió kulcsszóval az egyik legrégebbi az Ellenjavallt technikák közül, ráadásul szabadon lehet vele garázdálkodni, mivel a Látogatók nem látják, ezért ma már az itt elhelyezett Kulcsszavaknak általában túl nagy jelentősége nincs.

Google működésével kapcsolatos téveszmék és cáfolatuk

http://www.google.com/webmasters/facts.html

A „Weboldal optimalizálás téveszméi” című bejegyzést 2005. 11. 11. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 04. 01., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások