User agent

március 23, 2005

Bemutatkozás a webszervereknek

A Böngészők továbbítják az User Agent-et a webszervernek, mely általában leírja a kliens hardver platformját, az operációs rendszerét, a böngésző típusát, verzióját, és nyelvi verzióját, stb. A Keresőrobotok a többi klienshez hasonlóan mutatkoznak be a webszervereknek. Mindez lehetővé teszi, hogy a Látogatottsági statisztika segítségével képet kaphassunk arról, hogy milyen konfigurációjú (milyen számítógéppel rendelkező) felhasználók és milyen keresőrobotok látogatják az oldalt (mikor, milyen gyakorisággal, stb.)

A normális statisztikai programok automatikusan elemzik ezt az adatot, ezért nyers formában ki sem jelzik. Ha netán Webalizer-ünk lenne, vagy szeretnénk a nyers webszerver log-ot böngészni, akkor hasznos lehet tudni, hogy hogyan kell feloldani az User Agent-ek rövidítéseit:

Böngészők

 • Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; ast-ES; rv:1.7.5) Gecko/{datum}
  Mozillára épülő böngésző (Mozilla, Firefox, Netscape), 5. generációs Mozilla kompatibilis, Macintosh PPC platform, Mac OS X, asztúriai nyelvjárás / spanyolországi lokalizáció, 1.7.5-ös verzió
 • Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
  Mozilla 4. generációjával kompatibilis böngésző, Microsoft Internet Explorer 6.0, Windows XP operációs rendszeren

RSS olvasók

 • Windows RSS Platform/1.0 (MSIE 7.0; Windows NT 5.1)
  Internet Explorer 7-es RSS Abrak olvasója.

Keresőrobotok

Offline böngészők:

 • Mozilla/4.5 (compatible; HTTrack3.0x; Windows 98)
  HTTrack offline böngésző program

User Agent és a keresőoptimalizálás

Néhány webcímen más tartalmat mutat a webszerver a keresőrobotok user agent-jeivel érkező klienseknek, mint a – valószínűleg emberi látogatókat jelző – böngészőket azonosító klienseknek. Ezzel elméletileg elérhető, hogy a keresők számára a weboldal egy mindenfajta Kulcsszavakkal teletömött oldalt mutasson, míg az emberi látogatók számára valami teljesen mást. Ez egy eléggé veszélyes technika, mivel az User Agent – mint annyi minden más az interneten – egy szabadon válaszott műfaj, az effajta visszaélések leleplezésére a keresőpókok is használhatnak normál Böngészőkre jellemző User Agent-et. Ezt az azonosítót ugyanis rém egyszerű megváltoztatni:

Böngészőnk User Agent-jének megváltoztatása

Az User Agent Switcher Firefox kiegészítő segítségével tetszőleges User Agent-et állíthatunk be egyszerűen Firefox vagy más Mozilla alapú böngészőnknek, az Opera böngészőnek pedig egy beépített funkciója, hogy Opera-ként, Internet Explorer-ként, vagy Mozilla böngészőként azonosítsa-e magát.

A „User agent” című bejegyzést 2005. 03. 23. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 09. 09., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

User Agent-ek listája

2007. 07. 20. 06:43 · OldalGazda →

http://www.user-agents.org/

Meglehetősen hosszú lista a különböző Keresőrobotok és egyéb Spiderek, Crawlerek, stb. User Agentjeiről, kiegészítő információkkal