Új Google Analytics követőkód

december 13, 2007

urchin.js helyett ga.js

Még októberben jelentették be, hogy az eddig használt urchin.js helyett bevezetik a ga.js használatát ( http://analytics.blogspot.com/2007/10/exciting-announcements-at-emetrics.html ). A ga.js egy olyan új JavaScript kód, amit úgy alakítottak ki, hogy segítségével elérhetőek lehessenek majd az időközben megjelenő új funkciók is, mint pl. event tracking, kimenő linkek követése, stb., ráadásul az új kód letöltése gyorsabb is. Ezzel szemben, aki a régi kódot használja, az nem fog tudni élni ezekkel az új funkciók nyújtotta előnyökkel.

Az új kód működésének megfelelően más lett a weboldalakba beszúrandó kód is, ezért a régebben létrehozott profiloknál ajánlatos kicserélni az urchin.js-re mutató mérőkódokat az új ga.js kódra:

  • Az Analyitics felhasználói nyitóoldalán kattintsunk a kérdéses webhely profil sorában található Edit (Szerkesztés) feliratra.
  • Ekkor megjelenik a Profile Settings (Profilbeállítások) aloldal, ahol a Main Website Information (Fő webhelyprofil-információk) doboz jobb felső sarkában található Check Status (Állapot ellenőrzése) linkre kattintva érjük el az oldalba beillesztendő mérőkódokat.
  • Alapértelmezettként a New Tracking Code (Új követőkód) fül lesz kiválasztva, innen másoljuk ki a szükséges kódot. Elérhető még a régi kód is a Legacy Tracking Code (Korábbi követőkód) fül alatt is.

Mivel valószínűleg a közelmúltban került ki csak a béta állapotból ez a funkció, tehát nemrég óta választható ki az új követőkód a kezelőfelületről, ezért egyelőre még nem teljesen világos, hogy pontosan milyen gyakorlati előnyökkel is járhat az új kód, de ettől függetlenül érdemes lehet előbb-utóbb (hacsak nem egy idő után kötelező) váltani az új mérőkódra.

További részletek a két kód közötti különbségről: http://www.epikone.com/blog/2007/10/16/gajs-new-google-analytics-tracking-code/

A „Új Google Analytics követőkód” című bejegyzést 2007. 12. 13. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 12. 13., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások