Kartoo.com

november 1, 2004

Több kereső találatainak vizuális megjelenítése

http://kartoo.com

A Kartoo is a metakeresők közé tartozik. Flash alapokon nyugszik, egyszerre maximum 30 oldalt mutat, mely megfelel a Kereső-kifejezésnek, keresett szavaknak, ebből jelenít meg egy foltokból álló térképet. Grafikus információt kapunk az oldal típusáról, és láthatóvá válnak az oldalakat összekötő Kulcsszavak is, illetve hasonló egyéb kulcsszavakat tartalmazó oldalak közötti kapcsolatok is. Az egeret a megfelelő oldal ikonja felett tartva megjelenik a keresett szó szövegkörnyezete is. A Google keresőt kivéve a legtöbb nagy keresőmotor találatait összegzi. Összességében érdekes ez a kereső, de egyelőre nem túl használhatóak az eredmények.

UJIKO

http://www.ujiko.com

Az UJIKO egy újszerű Flash alapú keresőszolgáltatás a Kartoo-tól, mely Klaszterezést is használ, megjelenít bélyegképeket az oldalakról, de legérdekesebb funkciója abból áll, hogy pontozza a felhasználót: Minél több oldalt látogat meg valaki a keresőből (tehát minél többet használja az UJIKO-t), annál több pontot kap. Ezzel magasabb szintre jut, ahol újabb, bonyolultabb funkciókat használhat a kereséshez.

A „Kartoo.com” című bejegyzést 2004. 11. 01. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 03. 29., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

UJIKO

2006. 10. 10. 07:30 · Névtelen hozzászóló →

Szevasztok,Örülök, hogy ebben a rovatban ezeket a kevéssé használt és kevéssé ismert keresőkre Jóska már felhívja a figyelmünket.Talán érdekes lehet a számotokra az alábbi cikk, amelyik a Kartoo-n kívül a Grokkert és a Mapstansearch-ot és más hasonló ilyen keresőket mutat be. A cikk következő száma (megjelenés alatt) foglalkozik az UJIKO-val részletesen és a vizuális keresők egyéb lényegi elemeivel is. Mivel szakcikk, nem biztos, hogy ismeritek.Pajor Enikő: Tématérkép (topic map) alkalmazások az Interneten 1. rész. http://www.ki.oszk.hu/kf/kfarchiv/2005/4/pajor.html

Tapasztalatotoknak örülne a szerző: pajor@jgytf.u-szeged.hu

Üdvözlettel: Pajor Enikő